A HÁZASOK TÍZPARANCSOLATA

Íme egy tíz pontból álló összefoglaló, hogy a házasságban mit érdemes tenni annak érdekében, hogy boldog legyen. Egyetlen szóban összefoglalva: Szeretet, igazi tiszta szeretet a kulcsa a boldogságnak, és minden amit a szeretet magával von. Lássuk most hogy látja egy keresztény ezt a 10 pontot.1. Légy nyitott és fejlődőképes!
A házasság nem révbe érkezés, nem végcél - tudnod kell növekedni és elmélyülni a szeretetben házastársaddal. Az igazi, teljes élet kezdete. Isten akarata szerint légy tanulékony az új helyzetekben, ha Isten lelke vezet, akkor folyamatosan építed az új család alapjait.

2. Fogadd el házastársadat!
Ne ámítsd magad, hogy majd Te megváltoztatod házastársad egyik vagy másik tulajdonságát - na akard őt saját hasonlatosságodra formálni. Ez még egy embernek sem sikerült! Egyedül a Szentlélek képes ilyen átformáló erővel hatni egy emberre.

3. A másikat akard boldoggá tenni, ne csak a saját boldogságodat hajszold!
"Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja felebarátaiért." | "Szeretlek, mert vagy, mert ilyen vagy. Elfogadlak és vállallak minden pozitív és negatív tulajdonságoddal együtt egy egész életre." Ajándékozd neki teljesen az igazi gazdagság minden forrását: a teljes figyelmedet, az idődet.

4. Magaddal szemben légy szigorúbb, társaddal szemben engedékenyebb!
Ne várj mindig mindent őtőle! Ne lustulj el, légy képes Te is hozzáadni midennnap a magadét a boldogságotokhoz.

5. Házastársadat a sorban Istenen kívül senki és semmi meg nem előzheti!
Mindig mindenben ő legyen az első - nem a gyerek(ek), nem a szülők, nem a munka, nem a karrier, a pénzhajhászat. Amikor valaki házasságot köt, el kell vágni - és tudni kell elvágni - a szülőkhöz kötődő szálakat! Természetesen szeretni és tisztelni kell Őket, ahogy az ige is mondja, de Te már egy új családot alapítottál, és elsősorban ott kell helyt állni.

6. Legyen rugalmasan kialakítva a felelősségmegosztás!
Ki-ki képességei, természete szerint végezze a családban előkerülő tennivalókat, és eszerint tartozzon érte felelősséggel. Ne háruljon egy emberre a házimunka, a gyermek testi-lelki nevelése. Közös életben a feladatok is közösek, és jó ezt egyetértésben és arányosan elvégezni.

7. Legyen nyitott a család mások felé is!
Sok házaspár összeborul, mint a káposztalevél. Ez nem egészséges, elszigetelődéshez, belterjes probléma-felhalmozódáshoz vezethet. Legyetek keresztény család, és vigyétek el más családokhoz is az Örömhírt! Ahogy az nem csak a házasokra érvényes. Sajnos sok esetben a keresztény ember hajlandó csak saját magára figyelni az Istennel való közösségben. A közösség, mint például a gyülekezeti közösségben való részvétel nagy eszköz Isten kezében.

8. Tiszteld az életet. Fogadd örömmel a gyermekáldást!
Mondj igent az életre, ésszerű időn belül a gyermek Isten igazi áldása a házasságban! Isten is igent mondott Rád! Ahol a (leendő) szülők igaz szeretettel szeretik egymást és Istent, és letették életüket-jövőjüket Isten kezébe, ott minden más - anyagi, munkaügyi, szabadidős, hobby stb. - szempont eltörpül. "Ami szükséges, azt megadja az Úr." A testi szeretet Isten ajándéka a Számotokra. Gondoltál már arra, hogy megköszönd Neki?

9. Ne feledd dicsérni társadat!
Ez a szeretet, az együttlét örömének egyik kifejezése. Ne érjen véget az udvarlás az esküvővel! Végy időnként feleségednek egy-egy szál virágot "csak úgy"! Készíts néha férjednek gyertyafényes vacsorát - csak az ő kedvéért! Sok házasság azért fut zátonyra, mert "megszokják" egymást és az udvarlás véget ér, e helyébe kalandok keresése lép vagy elfásultság. Ez a házasságot tönkreteheti. Nem elég egyszer, az esküvőn elmondani: "Szeretlek!" - hanem minden nap ezer jelét kell ennek adni - és néha nem árt újra és újra elmondani. Ne mondd, hogy "Úgyis tudja!",

mert nem tudni akarja, hanem nap mint nap tapasztalni.

10. Legyen ünnep és lazítás is betervezve!
"Az Úr napját szenteld meg!"
A szombat nem arra való, hogy a férj túlórákat, fusimunkát végezzen, vagy a feleség egész nap süssön-főzzön, és a héten elmaradt házimunkát csinálja! Miből akarsz adni, ha nem töltekezel? Pár óra a mézesheteket idéző békességben, egy kellemes séta a természetben - felüdít egész hétre. A szombat békessége és nyugalma nem csak az istentiszteletről kell hogy szóljon, hanem az egymás iránti szent kötelék megerősítéséből is.

Befejező gondolat
Nem angyalok, hanem emberek házasodnak, s ha nem látjuk egymás hibáit a szerelem rózsaszínű felhőin keresztül, az még nem jelenti azt, hogy nincsenek. Idővel megláthatjuk társunk tényleges hibáit. Tartós házasságot csak a lélek köthet, nem a test.


Ezeket is ajánljuk


Mit mond a Biblia a válásról?

Nem tudom elviselni a lányom barátját!

Elhagyni a szüleinket


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Íme egy tíz pontból álló összefoglaló, hogy a házasságban mit érdemes tenni annak érdekében, hogy...

Közzétette: Nicelife2023. március 2., csütörtök