A SZAKEMBER HIGGADTSÁGRA INT

Az elmúlt hetek eseményei alapján mindenki láthatta, hogy a Covid-19 iránti félelem megrázta a világot. Számos országban felütötte a fejét a vírus, így az Egyesült Államokban is.



Abdu Sharkawy facebook posztját 1,9 millióan osztották meg, és 752,000 reakciónál tart egy héttel a megírása után. Legfőképpen higgadtságra, együttérzésre, és türelemre int, amellett, hogy hiteles forrásokból informálódjunk.

Az elismert orvos egyértelműen kifejti, hogy nem a koronavírustól fél,
hanem sokkal inkább a körülötte keltett félelem és pánik hangulatától.

"Orvos vagyok, fertőző betegségek specialistája. Több, mint 20 éve dolgozom ezen a területen, napi rendszerességgel látom a betegeket. Dolgoztam belvárosi kórházakban, és Afrika legszegényebb nyomornegyedében. HIV-AIDS, hepatitisz, TB, SARS, kanyaró, övsömör, szamárköhögés, diftéria... csak néhány, amikkel dolgom volt."

"Nem félek a Covid-19-től. Egy új fertőző vírus következményei miatt aggódom, amely elterjedt szerte a világon, és újabb területeken bukkan fel. Jogosan aggódom az idős, meggyengült egészségi állapotú emberekért, akik aránytalanul sokan érintettek az új csapás miatt. De nem félek a Covid-19-től."

Abdu Sharkawy facebook posztját 1,9 millióan osztották meg, és 752,000 reakciónál tart egy héttel a megírása után


"Attól félek, hogy a józan ész elvesztése, és a félelem hulláma arra késztesse a társadalmak nagy részét, hogy egy 'pánik spirálban' ragadnak, és kétségbeesve halmoznak fel mindenféle tartalékokat, mintha egy atombunkerben készülnének meghúzódni egy posztapokaliptikus világban. Félek amiatt, hogy a kórházakból és más sürgősségi intézetekből ellopják az N95-ös maszkokat, onnan, ahol valójában szükségük lenne rá, ehelyett repülőtéren, bevásárlóközpontokban, és kávézókban viselik, ami további félelemkeltésre adhat okot. Félek, hogy kórházainkat ellepi mindenki, aki azt gondolja "valószínűleg nem vagyok az, de jó lenne biztosra menni, ki tudja.." és a szívelégtelenségben, tüdőgyulladásban és stroke-ban szenvedők fizetik meg az árát a túlterhelt várótermeknek köszönhetően, mert az orvosoknak és ápolóknak nem lesz idejük ellátni őket."

"Félek, hogy az utazási korlátozások olyan messzire jutnak, hogy esküvők maradnak el, ballagások és családi összejövetelek nem valósulnak meg. És még olyan nagy sportesemények is, mint az Olimpia, elmaradhat. Gondoltad volna? Félek, hogy a járvány miatt kialakult pánik korlátozza a kereskedelmet, az üzleti kapcsolatokra negatív hatással lesz, végül globális recesszióhoz vezet. De leginkább attól tartok, hogy vajon jó üzenetet közvetítünk-e a gyermekeinknek e fenyegetés idején. A józan ész, a racionalitás, az elfogulatlanság, és az altruizmus (önzetlen viselkedés) helyett azt mutassuk nekik, hogy gyanakodjanak, féljenek, védekezzenek, és csak a saját maguk érdekeivel törődjenek."

"Még nincs itt a Covid-19 járvány vége. A te közeledben is érintett lehet előbb-utóbb egy város, egy kórház, talán egy ismerős, barát is. Erre számítani kell mindig, hogy meg ne lepődj. De abban teljesen biztos vagyok, hogy maga a vírus nem okoz olyan sok kárt, ellenben a magatartásunkkal, és a hisztérikus viselkedésünkkel miszerint 'védjük magunkat mindenek felett', katasztrófális lehet."

"Kérlek titeket. Ne cseréljük le az értelmet a félelemre, a türelmet a pánikra, a tudományt a bizonytalanságokra. Nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy megtanuljuk azokat az egészségügyi higiéniai lépéseket, amely számos fertőző betegség terjedését korlátozzák a társadalomban. Fogjunk össze, amikor ez a kihívás érint bennünket, a mások iránti együttérzés, a türelem, és mindenekelőtt az igazság, a hiteles tények, és ismeret melletti kiállással, ellenben a pletykák, speulációk, és pánikkeltő hangulat helyett. Tények félelem helyett. Tiszta kezek. Nyitott szív. A gyermekeink hálásak lesznek érte."

Imádkozzunk magunkban, vagy másokkal együtt, egyedül, vagy imaláncokkal a jelenlegi helyzet miatt; emellett tartsunk be minden iránymutatást a higiéniára, és a csoportos összejövetelekre vonatkozóan.