AZ ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG DÖNTÉSE A TRANSZNEMŰ NŐK VERSENYZÉSÉRŐL

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség bejelentette, hogy nem engedélyezett a továbbiakban, hogy transznemű sportolók versenyezzenek női mezőnyben.



A nemrégiben életbe lépő rendelkezés szerint tilos a férfi serdülőkoron túli transznemű női sportolóknak a női mezőnyben versenyezni.

"Az ilyen jellegű döntések mindig nagyon nehezek, mivel különböző csoportok egymásnak ellentmondó igényeit és jogait érintik, de továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy minden más szempont felett meg kell őriznünk a méltányosságot a női sportolókkal szemben! Ezen és az ilyen jellegű jövőbeli döntéseinkben a fizikai teljesítmény és a biológiai férfi test előnyeihez kapcsolódó tudományos megállapítások lesznek mérvadóak, amelyek tényszerűen és vitathatatlanul alá tudják támasztani ezen döntéseket. Amint bebizonyosodik, hogy a serdülőkoron túli, férfinak született transznők nem rendelkeznek fizikai többleterővel, felülvizsgáljuk álláspontunkat, de úgy gondoljuk, hogy a női kategória tisztelete az atlétikában az egyik legfontosabb." – mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

A Szövetség nem engedélyezi a továbbiakban, hogy transznemű sportolók versenyezzenek női mezőnyben


A Szövetség megszavazta azt is, hogy csökkentsék a nemi fejlődésben (DSD) lévő sportolók számára a vér tesztoszteron mennyiségének megengedett határértékét. Így egyes versenytársaknak, mint például a dél-afrikai Caster Semenyanak, vérük tesztoszteronszintjét 2,5 nanomol/liter alá kell csökkenteniük, a korábbi 5 nanomol/liter helyett. Ahhoz, hogy versenyezhessenek, a DSD-sportolók vérében a tesztoszteronszintnek legalább két évig e küszöb alatt kell maradnia ahhoz, hogy nemzetközi szintű megmérettetések női kategóriájában indulhassanak atlétika versenyszámban.

Ami konkrétan a transznemű versenyzőket illeti, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kijelentette: "Jelenleg nincs transznemű sportoló, aki nemzetközi szinten versenyezne atlétikában, következésképpen nincs atlétika-specifikus bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezek a sportolók milyen hatással lennének az atlétika női mezőnybeli versenyének tisztaságára. Ilyen körülmények között a Szövetség úgy döntött, hogy a tisztességet és a női verseny egységét helyezi előtérbe."