BÖRTÖNÖKBEN A 'KIVÁLASZTOTT'

A Kiválasztott, vagyis a 'The Chosen' Jézus életét bemutató több évados sorozat, még több embert ér el, mióta a börtönökben lévőket is célközönségként jelölték meg. A Prison Fellowship közreműködésével a megható sorozatot több mint 300 börtönben teszik elérhetővé.



A 'Chosen' sorozat már a kezdetektől fogva nagy sikereket tudhat magáénak. Az évadonkénti adománygyűjtési célokat nemcsak teljesítették, hanem meghaladták az egyéni és vállalati forrásokból. Emellett a sorozat jó úton halad afelé, hogy több száz nyelvre lefordítsák és különböző kultúrákban népszerűsítsék. Jézus története folytatódik a 4. évaddal, amelyet 2024-ben terveznek kiadni. A csúcs-sorozat sokféle kritikát kapott eddig a tartalom, a megjelenés és a terjesztést illettően. A sorozat alkotóit azzal vádolták, hogy Jézus karakterét félreértelmezik, és kapcsolatban állnak az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházával. A rendező, Dallas Jenkins nyíltan beszél arról, hogyan kezeli a "mérgező" és "hamis" kritikákat.

Bár a népszerű sorozat ingyenesen elérhető közvetlenül a Chosen alkalmazáson és a főbb streaming szolgáltatásokon, mint az Amazon Prime, Netflix és Peacock, a börtönökben ezidáig nem engedélyezett a streaming. Paul Neilsen börtönlelkész szerint, aki a hírhez a Facebookon szólt hozzá, "A legtöbb börtönben nincs internet, és nem engedélyezett a streaming, de megtehetjük, hogy DVD-ket mutatunk be, és a fogvatartottak DVD-ket tarthatnak a celláikban."

A sorozat még több embert ér el, mióta a börtönökben lévőket is célközönségként jelölték meg


"Ebben segít a Floodlight, egy zártkörű videó streaming szolgáltatás, amelyet a Prison Fellowship hozott létre és fejlesztett ki 2020 márciusában a COVID-19 járvány idején. Ennek a partnerségnek köszönhetően az ország számos börtöne most ingyen streamelheti vagy rendelheti meg a 'The Chosen' című sorozatot DVD-n."

A Prison Fellowship bejelentette, hogy a sorozatot be fogják mutatni a börtönökben. "Örömmel jelentjük be, hogy együttműködünk a Come and See Foundationnel annak érdekében, hogy a 'The Chosen' című élet- és missziósorozatot több mint 300 börtönben lejátsszuk az Egyesült Államokban" - írta a Prison Fellowship a Facebookon. A Prison Fellowship elnöke és vezérigazgatója, James Ackerman így nyilatkozott:

"Ez az életet megváltoztató filmsorozat, amely világszerte fenomenális sikert arat, hamarosan elérhető lesz a Prison Fellowship Floodlight platformján keresztül több tízezer bebörtönzött férfi és nő számára, a Come and See Foundationnek köszönhetően."

"Azért imádkozunk, hogy hatással legyen azokra, akik jelenleg börtönben vannak, gyógyulást és mélyebb vágyat ébresszen Jézus iránt!" Ez a bejegyzés hatalmas pozitív visszajelzést kapott országszerte. "Fantasztikus hírek!! Támogatom a Prison Fellowship-et, és nagyon örülök, hogy a bebörtönzött emberek hozzáférhetnek a The Chosen-hez. Nagyszerűen illeszkedik, a szervezet legfontosabb céljához: elérni a második esély-adás lehetőségét az élet újrakezdéséhez"

A texasi börtönökben már hozzáférhető, és hamarosan a kaliforniai börtönökben is
A sorozat máris jó hatást gyakorol a börtönben lévő emberekre: A fogvatartottak rajongással nézik, kérdéseket tesznek fel, és azt mondják: "a film életre kelti a Bibliát!"

"A teljes körű helyreállítás érzését erősíti" - mondja Katherine Warnock, aki korábban a MGM Stúdiók vallási és családi tartalmak vezetője volt, most pedig a 'The Chosen' tartalmáért felel. A börtönökben hihetetlen örömmel fogadják. "A szakmai karrierem a börtönökben végzett munkával kezdődött, teljes körű helyreállításként hat, visszatérek a gyökereimhez, így számomra személyes jelentőséggel bír." A sorozat célja, hogy "elmesélje a történelem leggazdagabb szellemiségű emberének lenyűgöző történetét azok szemszögéből, akik a legjobban ismerték Őt" - említette Warnock. "A bebörtönzés nem változtatja meg a kapcsolódásra törekvő alapvető szükségletet - hogy ismerjék, lássák és megértsék az embert. Mindannyiunknak szükségünk van reményre, függetlenül attól, hogy milyen lakcímet vagy társadalmi státuszt kaptunk."

A kérdésre: Reményei szerint, mit visznek magukkal a börtönben lévő emberek a sorozatból, Warnock így válaszolt: "Ugyanazt a reményt tápláljuk minden nézőben, aki követi a 'The Chosen' sorozatot: ez egy rendkívül jól elkészített film, amely nyomot hagy az életükben, és megváltoztatja őket."

Egyre fontosabbá válik, hogy a börtönben lévőknek hozzáférésük legyen ehhez a sorozathoz. "A mi kultúránkban egy erősen meghatározó sztereotípia veszi körül a börtönben lévő férfiakat és nőket - egy sztereotípia, amely azt sugallja, hogy ők kevesebbek vagy alacsonyabb rendű emberek. Jézus élete és maguk a történetek, amelyeket a 'The Chosen' sorozaton keresztül mesélünk, ellentmondanak ennek az előítéletnek és annak az emberi szokásnak, melynek során az embereket összehasonlítják, ellentétbe állítják és rangsorolják."

Warnock megosztotta: "Reméljük, a sorozatunk valószerűen és hitelesen ábrázolja Jézust, aki mindent megtesz azért, hogy felkavarja ezeket a társadalmi normákat."

A 'The Chosen' című sorozat bemutatása a börtönökben egy csoportmunka, amely több partnerrel valósul meg. Ez a projekt nemcsak nézőkhöz jut el, hanem számos logisztikai és pénzügyi partnerrel is együttműködik annak érdekében, hogy Jézus üzenetét a bebörtönzöttekhez vigye. A Prison Fellowship által működtetett Floodlight, a zártkörű közvetítési szolgáltatás, továbbá együttműködik az Alpha, Celebrate Recovery, a Global Leadership Summit és a Courage for Life szervezetekkel, hogy havi rendszerességgel olyan tartalmakat és felvételeket nyújtson, amelyeket sportolók és zenészek készítenek, és építenek be a szolgáltatásba.

A sorozat készítői egyéni és vállalati támogatókkal álltak partnerkapcsolatban a projekt finanszírozásához. A sorozat honlapja szerint az 1. évad az összes idők legmagasabb összegű tömegfinanszírozott szórakoztató projekteként nyitott, több mint 19 000 ember több mint 10 millió dollárt adományozott. Ahogy a több évados sorozat nézettsége növekedett, úgy növekedett a költségvetése is. Léterhoztak egy adómentes nonprofit szervezetet Come and See Foundation néven, hogy felgyorsítsa a forradalmi 'The Chosen' sorozat globális terjeszkedését, lehetővé téve ezzel, hogy a sorozatot 1 milliárd ember nézhesse saját anyanyelvén, a világ minden táján. A szervezet stratégiai módon maximalizálja a finanszírozást a gyártás, fordítás és terjesztés támogatásához, világszerte, több száz országban.

A Come and See Foundation alapítvány vezérigazgatója, Stan Jantz, megosztotta: "Imádkozunk azokért, akik fogságban vannak, hogy reményt és gyógyulást találjanak Jézusban, amikor megnézik a 'The Chosen'-t!"