AZ ABORTUSZPÁRTI VEZETŐ HALÁLA, ABORTUSZ MIATT

Del Valle az első édesanya akinek halála abortusz okából vált ismertté, mely eljárást ez évben tettek Argentínában legálissá.



LA PAZ, Argentína, 2021. Április 21. (LifeSiteNews) - A 23 éves nő Argentína san martin-i kórházában hunyt el Mendoza tartományban négy nappal azután, hogy abortusznak vetette magát alá a szomszédos La Paz városában. Maria del Valle Gonzalez Lopez halála a boncolási jegyzőkönyv szerint vérmérgezés következményeként tudható be. Jogi vizsgálatok folynak annak ügyében, hogy meghatározzák, elhalálozásának köze volt-e az abortuszhoz, és hogy orvosi műhiba áldozata lett-e.

Köztudott volt, hogy egy feltörekvő arc volt a Radikális Abortuszpártiak Egyesületében, La Pazban.

Del Valle az első édesanya aki arról ismert, hogy abortusz következtében halt meg, melyet ez évben korábban, az igényeknek megfelelően legálissá tettek Argentínában. Szociális munka szakon volt hallgató az egyetemen és volt egy párja is. A fiú szintén kampányolt a legális abortusz mellet és bár nem tiszta, hogy maga a lány személyesen is csatlakozott-e a zöld sálas gyűlésekhez, de párja mindig azt mondta neki, hogy a legális abortusz "biztonságos" és személyes döntés kérdése.

Argentin feminista szervezetek nem kommentálták a híreket, és figyelmeztetést sem tettek a tragédia következtében arról, hogy az abortusz szedi női áldozatait.

Köztudott volt, hogy egy feltörekvő arc volt a Radikális Abortuszpártiak Egyesületében, La Pazban


2018 augusztusában az UCR fiatalokból álló részlege sajtótájékoztatót tartott, melyben azt követelték, hogy az argentin szenátorok szavazzanak törvényes abortuszra vagy az "önkéntes terhesség megszakításra", melyet akkoriban tárgyaltak a Parlamentben. Luciana Rached, a Radikális Fiatalok vezetője kinyilvánította: "A törvénytelen abortusz mindig is létezett, és még ma is fennáll. Nők sokszor abortáltak. Az elfogadása vagy elutasítása a törvénynek nagy hatással lesz évente nők tízezreire, akik az illegális abortusz következményeitől szenvednek: fertőzések és halálesetek."

Ez a törvénytervezet bár el lett utasítva, de egy új érkezett az Argentín Parlament elé, melyet az ország új elnöke, Alberto Fernandez támogatott és Decemberben elfogadásra is került. A törvényes, 14. terhességi hétig véghez vihető abortusz Januárban lépett életbe. Ha ezt nem fogadták volna el, "Mari" del Valle Gonzalez Lopez még ma is életben lenne. A legálissá tett abortusz valószínűleg az oka annak, hogy fertőzés érte és idő előtt meghalt – amellett, hogy egy meg nem született gyermekét is megölte.

Mindenesetre a helyi újság, a Mendoza Post szerint minden jel orvosi műhibára utal az igazságügyi hatóságok jelentése alapján.

Del Valle La Paz egy kórházába ment abortuszt végezni április 7-én. A családja azonban ezt nem tudta a helyi sajtó szerint. Kapott egy magzatölő tablettát, valószínűleg Misoprostolt. Általában a kémiai abortuszt egészségügyi vizsgálatok követik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben megy. Ha egy műhiba vagy gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében eljárás indul, az amiatt történik, mert Mari állapota nem volt rendesen ellenőrizve, állítja az argentin sajtó.

A Misoprostol egy "biztonságos" gyógyszernek lett nyilvánítva az argentin egészségügyi minisztérium által és a járóbeteg osztályon használják.

Egy nappal azután, hogy bevette a gyógyszert gyermeke megölése céljából, Del Valle rossz közérzetre panaszkodott láz és hasfájás kíséretében. Pénteken visszatért a kórházba, ahol először koronavírus fertőzöttként kezelték egy, a családdal is beszélő riporter szerint. A sajtó szerint azt hitték először hashártyagyulladása van. Úgy tűnt nem mondta meg az orvosoknak akik kezelték, hogy kémiai abortusznak vetette alá magát két nappal ezelőtt. Általános vérmérgezést állapítottak meg.

Amikor állapota romlani kezdett, múlthét vasárnap átszállították egy jobban felszerelt kórházba San Martinba, ahol az azt követő napon meghalt. Halála miatt azonnal büntetőjogi eljárást indítottak és még aznap boncolást rendeltek el.

A hírek, miszerint abortusz után nem sokkal meghalt egy nő, gyorsan terjedni kezdtek, haragot kiváltva az államügyész, Hector Rosasból. Felidézett egy argentin törvényt, mely szerint egy abortuszt végző nő kilétét és személyazonosságát bizalmasan kell kezelni. Hozzátette, hogy az ember, aki kiadta mindezen információkat, súlyosan megsértette a törvényt.: "Át kell adniuk nekem, mert én vagyok erre a meghatalmazott, és nem lett volna szabad nyilvánosságra hozniuk. Az egyetlen mód ezekhez az információkhoz hozzájutni, ha az ember egy állami hivatalnok. Ha be tudom azonosítani a személyt, akkor törvénysértés gyanújával vádolható."

Egy dolog védeni az áldozat személyiségi jogait. Ebben az esetben Mari halála politikai súllyal bír és érdemes beszélni róla. Megmutatja, hogy a "biztonságosnak" mondott abortusz igenis elveheti fiatal nők életét a megölt magzatokon túl, az illegális abortusz okozta halálesetekkel egyenlő mértékben: gyulladások, vérmérgezés, orvosi gondatlanság, vagy a személyes egészségügyi állapotából kifolyólag. Némely forrásokra, hivatkozva, a fiatal nőnek lehettek olyan egészségügyi sajátosságai, mely miatt alapból rosszul reagált a magzatölő tablettára.

Sőt, azon országok ahol illegális volt vagy még mindig az a magzatelvetés, azon nők személyiségi joga akik terhesség következtében haltak meg, mégsem olyan fontosak. Az ír Savita Halappanavar esete, aki terhesség közben kapott vérmérgezést, nagy mértékben fel lett használva az ország abortusz legalizálása során 2019 elején.

Bár sok híres ember részvétét nyilvánította Argentínában Mari halálesetével kapcsolatban, anélkül hogy az okot megemlítették volna, a szociális média tagjai ezzel szemben ilyen hashtaget használnak: "Legális abortusz miatt halt meg."

Egy Twitter bejegyzés ezt írja: "Az abortusz rosszul sült el, melynek következtében anya és fia is meghalt. Ha 'jól' ment volna, csak a gyermek hal meg. Az abortusz mindig öl."

Egy másik szerint: "Törd meg a csendet. Az abortusz nem egyenlő az egészséggel."

És egy másik: "Maria nem rejtett okokból halt meg. Maria #legálisabortuszmiatthaltmeg."

A feministák és abortuszpártiak így válaszolnak: minden sürgősségi procedúra rizikóval jár.