A GYÓGYÍTÓ HIT

Azok a páciensek, akik hisznek Istenben, rövid távon számottevőbb javulásra számíthatnak a pszichiátriai kezelés során, és összességében jobb eredményről számolnak be - állítja a Harvard Egyetem orvosi karának friss tanulmánya.A kutatók Dr. David Rosmarin vezetésével 159 olyan beteget vizsgáltak két héten át, akiket a belmonti McLean Kórházban kezeltek különböző pszichiátriai kórképek miatt, beleértve a depressziót és a szorongást. A résztvevőknek egytől ötig terjedő skálán pontozniuk kellett istenhitük erősségét, valamint a terápia sikerességével szembeni elvárásaikat. A vizsgálati periódus elején és végén a szakértők mindegyiküknél meghatározták a depresszió és a szorongás súlyosságát, valamint az önbántalmazásra való hajlamot.

Kiderült, hogy akik "enyhénél" erősebb hitről számoltak be, kétszer nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a kezelésre. A jobb eredmények mellett pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az említettek elvárásai nagyobbak a terápiával szemben, tehát reálisabbnak látják saját gyógyulásukat. "Az istenhit elősegíti a kezelés sikerességében való hitet" - összegezte Dr. Rosmarin, aki hangsúlyozta: a vizsgálat nem ok-okozati összefüggést bizonyít, de egyértelművé teszi, hogy a spirituális beállítottságú emberek valahogy egészségesebb mentalitásúak a többieknél.

"Ha valaki képes saját magán kívül álló tényezőket figyelembe venni, akkor mindenre jobban reagál. Nincs ebben semmi meglepő" - tette hozzá Christina Puchalski, a George Washington Spiritualitás és Egészségkutató Intézet alapítója és vezetője. "A spiritualitás fogalma meglehetősen tág. Nemcsak vallást, vagy magasabb rendű hatalomban való hitet jelenthet. A külvilághoz való kötődés, a remény, a koherencia is a része" - tette hozzá.

Jelen kutatás ugyan nem állapít meg speciális összefüggést a spiritualitás egyes változatai és a különböző pszichiátriai betegségek között, mégis fölhívja a figyelmet arra, hogy a hit fontos szerepet játszhat a terápiában. "Zavarba ejtő, milyen keveset tudunk a páciensek spiritualitásáról, és arról, hogyan álljunk a témához, pedig igen lényeges volna" - magyarázta Dr. Rosmarin, aki további kutatásokat tervez a témában.


Ezeket is ajánljuk


Megnyitott a Biblia múzeum

8 évesen varr, és adományt gyűjt

Az afrikai gyerekek imája a COVID-19 ellen