HANGOS BIBLIA HOLLYWOOD-I SZÍNÉSZEKKEL

A 41 éves lengyel filmkészítő és audió producer egy szuperprodukción dolgozik, melyben a Szent Írás szövege hallható majd száz profi szinkronszínész előadásában.



"Producerként és rendezőként az a célom, hogy a hangos Biblia hallgatása mozis élményt nyújtson majd a hallgatók számára" - mondta Krzysztof Czeczot az Aleteai hírportálnak. "Amikor becsukják a szemüket, benne érzik majd magukat a történetben, mert a szavaknak erejük van, és egyben űrt is hagynak maguk után."

A szereplőválogatás során több mint 100 szinkronszínészt hallgattak meg; a projektben az A kategóriás Hollywood-i színészektől az egészen egyszerű, hétköznapi emberekig mindenki részt vesz majd. Továbbá a produkció során olyan technikát fognak alkalmazni, mely 3 dimenziós élményt fog nyújtani a hallgatók számára, különösen, amikor fejhallgatót használnak.

Czeczot elmondta, hogy korábban ellátogatott Izraelbe a csapatával, hogy felvegyék a "hely szellemi hangzását", mint például a helyi piac, a tömeg, az állatok és egyéb helyek zajait. "Voltunk Jeruzsálemben, a sivatagban, a Holt-tengernél és Jerikóban is" - tette hozzá.

Czeczot korábban kiadott egy lengyel Audio Bibliát, mely több, mint 145000 példányban kelt el. Az Audio Biblia projekt youtube csatornája pedig több, mint 5.4 millió megtekintésnél jár.

"Producerként és rendezőként az a célom, hogy a hangos Biblia hallgatása mozis élményt nyújtson majd a hallgatók számára."


A lengyel Audio Bibliáról szóló videóban megjegyzik, hogy a projekt elkészítése közel három évig tartott, 113 órás felvétellel, 500 szinkronszínésszel, és 10000 statisztával Lengyelországban, mellyel a legnagyobb rádió eseménynek tekinthető Európában. Az Ó- és Újtestamentum felvételei modern formában kerültek a hallgatóság elé.

Két jelentős lengyel vallási képviselő szintén részt vett akkor a felvételek elkészítésében. Egyikőjük Lengyelország főrabbija, Michael Schudrick, valamint az ország érseke, Archishop Wojciech Polak püspök volt.

Az Audio Biblia angol változatát jövőre készítik el, hogy minél több emberhez juthasson el szerte a világon. A rendező társproducere, Marek Zmyslowski szerint a projekt 1,5 millió dollárba kerül majd és kijelentette, hogy az összeg felét adományokból már sikeresen összegyűjtötték.

A rendező hozzátette: "Túlságosan sokoldalú a projekt ahhoz, hogy csupán a keresztény értékét hangsúlyozzuk, habár ez egyértelműen fontos." Elmondta, hogy a hívők és nem hívők egyaránt kifejezték támogatásukat az Audio Biblia iránt, "beleértve azokat az embereket, akik más kultúrából, vagy vallási körökből jöttek, különböző világnézettel, hiszen ez egy kulturális és társadalmi projekt egyaránt." Míg néhányan úgy tekintenek majd erre, mint a Szent Bibliára, mások a nyugati művészetek és az irodalom megértése érdekében hallgatják majd.