PÉNZBÍRSÁGGAL SÚJTOTTÁK A KERESZTÉNY CÉGÓRIÁST TRANSZNEMŰ ALKALMAZOTTJÁNAK DISZKRIMINÁCIÓJA MIATT

A Hobby Lobbyt, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő kézműves-kiskereskedőjét 220 000 dolláros pénzbírsággal sújtotta a helyi bíróság Illinois állam polgár jogi törvényének megsértése miatt.



Meggan Sommerville férfiként született, 2007-ben kezdett el nemet váltani, több mint 10 éve küzd azért, hogy igénybe vehesse a női mellékhelyiséget munkahelyén. Sommerville 1998 óta a Hobby Lobby alkalmazottja.

2013-ban tett feljelentést, miután a cég vezetői figyelmeztetésben részesítették
a női mellékhelyiség használata miatt.

Sommerville csatája a múlt héten ért véget, amikor a három bíróból álló illinois-i másodfokú fellebbviteli bíróság egyhangúlag kimondta, hogy Sommerville neme "vitathatatlanul nő", és megállapította, hogy a keresztény tulajdonú vállalat bűnös Sommerville nemi identitásának diszkriminációjában.

Az illinoisi másodfokú fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a Sommerville-nek megítélt összeget az ügyvédi díjak és az elszenvedett érzelmi sérülések enyhítésre kell fordítania. Sommerville azt nyilatkozta a munkahelyén történt mellékhelyiség-használat korlátozások kapcsán, hogy rémálmok gyötörték miatta és ráadásul a korlátozás miatt kevesebb folyadékot ivott munkaidőben, ami egészségügyi problémákhoz vezetett.

Annak ellenére, hogy a Hobby Lobby uniszex mellékhelyiséget alakított ki a helyzet orvoslására, Sommerville azt mondta: "Minden alkalommal, amikor kimentem a mosdóba - néha naponta négy-öt alkalommal - az uniszex fürdőszobát kellett használnom. Ha valaki más, indokolatlanul használta ezt az egyszemélyes mellékhelyiséget, akkor kint kellett várakoznom az ajtó előtt. Megalázó volt. Úgy éreztem magam, mint egy kirekesztett, megbélyegzett. Ilyenkor visszasétáltam az üzletbe, megvártam, amíg lesz lehetőségem újra, aztán visszamentem, remélve, hogy nincs ott senki." A bíróság kimondta, hogy a női mellékhelyiségnek Sommerville rendelkezésére kell állnia, függetlenül a Hobby Lobby uniszex mellékhelyiségétől.

Sommerville 2013-ban tett feljelentést, miután a cég vezetői figyelmeztetésben részesítették a női mellékhelyiség használata miatt


A történelmi döntésnek széleskörű hatásai lesznek – mondta Jacob Meister, Sommerville ügyvédje. "Ennek a döntésnek széleskörű vonatkozásai lesznek, és olyan bírósági ítélkezési folyamatot indít el országszerte a mellékhelyiségek használatával kapcsolatban, amely egyáltalán nem szerencsés." A bíróság elutasította a Hobby Lobby ügyvédjének érvelését, amely szerint a nőket védte a korlátozással. A cég érvelése arra utalt, hogy a magukat nőknek kiadó férfiak szexuálisan zaklathatnak, titokban fotózhatnak és más módon is visszaélhetnek helyzetükkel a női mellékhelyiségben.

"Egyszerűen nincs bizonyíték arra, hogy Sommerville női mosdóhasználata biztonsági kockázatot jelentene más nők számára!" – áll a Forbes jelentésében. "Egy transznemű személy jelenléte a mellékhelyiségben nem jelent nagyobb kockázatot a biztonságra nézve, mint bárki más, aki a mosdót használja." Egyelőre nem tudni, hogy a Hobby Lobby fellebbez-e a döntés ellen.

A David és Barbara Green által 1970-ben alapított Hobby Lobby az ország legnagyobb magántulajdonban lévő kézműves üzlete, több mint 900 helyszínen országszerte, 43 000 alkalmazottal. A cég honlapján is közzéteszi, hogy elkötelezett a Bibliai elvek mellett és keresztény szellemiségben működik.

A vállalat kötelezettségei között felsorolta, hogy "Tiszteljük az Urat mindenben, amit teszünk! A céget a bibliai alapelvekkel összhangban, keresztény szellemben működtetjük." A Hobby Lobby mottója, hogy megosztja az "Úr áldását" alkalmazottaival.

A keresztény tulajdonú Chick-fil-A gyorsétteremhez hasonlóan a Hobby Lobby összes üzlete vasárnaponként zárva tart, hogy az alkalmazottak istentiszteletre és a családdal való pihenésre fordíthassák az idejüket.

A Hobbi Lobby tulajdonosai megalapították a Biblia Múzeumot is. A Green család 2012-ben vásárolt egy 1923-ban épült épületet a washingtoni National Mall közelében, amelyet ma Biblia Múzeumként üzemeltetnek. A múzeum a Green család nagy álma volt. 2017-ben nyílt meg, és történelmi bibliai tárgyakat mutat be annak reményében, hogy az ott látottak és hallottak az odalátogatókat is megerősíti hitben vagy mélyen megszólítja őket.

A Green család Hobby Lobby üzletláncának sikere lehetővé teszi, hogy megosszák Isten Igéjét másokkal. "Isten megadta nekünk azt a képességet, hogy nagyon sikeresek legyünk az üzletünkben, és úgy gondolom, hogy ez bizonyos mértékig felelősséget ró ránk!" – mondta David Green fia, Steve. "Szeretnénk megosztani az evangéliumot az emberekkel szerte a világon. És minél több erőforrásunk van, annál inkább képesek vagyunk erre."