HOLLANDIÁBAN GYERMEKEKNÉL IS ENGEDÉLYEZETT LESZ AZ EUTANÁZIA

A holland egészségügyi miniszter az eutanázia legalizálását javasolja a halálos betegségben szenvedő 1 és 12 év közötti gyermekek számára. Az ország már korábban is ismert volt a kegyes halálra vonatkozó megengedő politikájáról.



A Hugo de Jonge egészségügyi miniszter által tett javaslat még szavazás előtt van. A módosítás az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekekre vonatkozna, az egészségügyi miniszter azonban fokozatosan, minden gyermeket érintően szeretné bevezetni ezt a lehetőséget.

Jelenleg az orvosok életben tarthatják a gyermeket, ha úgy látják jónak, vagy dönthetnek az élet elvétele mellett. A 2004-es Groningeni Jegyzőkönyv értelmében a szülők kérhetnek eutanáziát az egy év alatti csecsemőknél vagy a 12 évesnél idősebb gyermekek esetében, egyéb gyermek-életkor esetén nincs lehetőség a kegyes halálra.

Hugo de Jonge azzal érvelt, hogy azon kis számú gyermekek részére, akik remény nélkül és elviselhetetlen szenvedésekkel járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, meg kell engedni, hogy méltósággal távozhassanak a világból, anélkül, hogy az orvosokat bűncselekménnyel vádolnánk együttérzésük miatt. Több jogi biztosítékot szeretnének biztosítani azoknak az orvosoknak, akik szakmai megítélése alapján az 1–12 éves gyermekek életvégi küzdelmüket folytatják.

A holland egészségügyi miniszter az eutanázia legalizálását javasolja a halálos betegségben szenvedő 1 és 12 év közötti gyermekek számára


2019-ben egy holland orvost felmentettek minden vád alól, miután egy idős beteget halálba segített, ami miatt feljelentették. Marinou Arends, orvos közölte a beteg családjával, hogy annak ellenére, hogy a beteg maga küzdött a halálos adagolású gyógyszer beadása ellen, az eutanázia elkerülhetetlen volt. Arends a mai napig azzal érvel, hogy nem tett semmi rosszat.

Az eutanázia további kiterjesztése a gyermekek következmények nélküli meggyilkolását teszi lehetővé, ami egy szomorú, mégis kiszámíthatónak tűnő fordulat egy olyan országban, ahol az összes halálozás egynegyede eutanázia során következett be. A gyermekek eutanáziájának támogatása felveti az öngyilkosság támogatásával járó problémákat is. A kisgyermekek nem képesek beleegyezni a halálba segítésbe, és ilyen esetben a gyermekek szülei kérik, vagyis felnőtt emberek döntenek arról, hogy valakinek érdemes-e élnie és harcolnia vagy halálra ítélik.

Ez nem egy egészségügyi vagy orvosi haladás és vívmány, hanem az élet és halál feletti emberi uralom egyik újabb önző megnyilvánulása.