FELÚJÍTJÁK JÉZUS SÍRJÁT

A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja meg a bazilika belsejében lévő, több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon hely fölé emeltek, ahol a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték.A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végzi el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek.

Március elején Athénban konferenciát rendeztek a felújításról, ahol a szentélyt felmérő több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség, a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égő gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak.

A helyreállítás 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad

a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye.

Az első templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. A jelenlegi márvány szentélyt 1809 és 1810 között húzták fel török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá egy tűzvész követően, amely az egész hatalmas épületnek súlyos károkat okozott.

Noha a bazilika belsejében lévő szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idők próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2-es erejű földrengésben sem omlott össze.


Ezeket is ajánljuk


139 napot töltött kórházban, Istennek ad hálát

Az amerikai diáklány kitartó hitének bizonysága

Az oregoni hajléktalanok megsegítése