8 ÉV UTÁN ADTAK IGAZAT A KIRÚGOTT, IMÁDKOZÓ EDZŐNEK

Visszahelyezték tisztségébe Joe Kennedyt, a washingtoni állami középiskolai labdarúgóedzőt, akit azért bocsátottak el, mert a meccsek után a pályán imádkozott.



Még 2015-ben a Bremerton School District kirúgta Kennedyt, amiért az 50 yardos vonalon imádkozott a meccsek után, ami jogi csatát eredményezett, amely végül az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságáig jutott tavaly.

A konzervatív ügyvédi iroda, a First Liberty Institute 2023 március elején bejelentette, hogy Kennedyt visszahelyezik a Bremerton futballedzői pozíciójába. "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Bremerton csapata és Kennedy edző újra együtt vannak, és reméljük, hogy veretlenül folytatják" - mondta Hiram Sasser, a First Liberty ügyvezető ügyvédje.

A The Christian Post szerint Kennedy és a Bremerton School District ügyvédjei tavaly októberben közös megegyezést nyújtottak be, amely szerint Kennedy 2023. március 15-ig visszakerül korábbi pozíciójába.

Visszahelyezték pozíciójába a pályán való imádkozás miatt elbocsátott keresztény futballedzőt


Kennedy először 2016-ban perelte be az iskolai körzetet, amikor is a vallásszabadságra hivatkozva érvelt. Hosszú jogi procedúra után végül a Legfelsőbb Bíróság beleegyezett az ügy tárgyalásába, és tavaly júniusban a legfelsőbb bíróság 6-3 arányban döntött Kennedy javára.

"Kennedy olyan szakaszban imádkozott, amikor az iskolai alkalmazottak szabadon beszélhettek barátaikkal, felhívhatták nyugodtan foglalásuk miatt az étteremet, ellenőrizhették az e-mailjeiket vagy más személyes ügyeket intézhettek. Csendesen mondta el imáit, miközben a diákjai elfoglaltak voltak egyéb teendőikkel. A Bremerton School District mindenesetre ezért büntette" – írta Neil Gorsuch bíró a többség véleményében.

"Az első kiegészítése a szabad gyakorlásra és szólásszabadságra vonatkozó záradéknak egyaránt védi az olyan eseteket, mint Mr. Kennedyé... Az alkotmány és hagyományaink legjobbjai a kölcsönös tiszteletet és toleranciát javasolják, nem pedig cenzúrát és elnyomást, vallásos és nem vallásos nézetek esetében egyaránt" - zárta a bíró.