112 ÉVIG, KRISZTUS ÁLTAL IHLETETT GONDOLATBAN ÉLT

Lawrence Brooks volt a legidősebb ismert második világháborús veterán az Egyesült Államokban, amikor január első szerdáján 112 éves korában meghalt. És miközben az életét ünneplik és megemlékeznek róla, a barátok és szerettei elárulják, hogy Brooksnak volt egy titka a hosszú élethez: aktívan szerette Istent és másokat.



"Amikor a hosszú élet titkáról kérdezték, azt mondta: 'Szolgáld Istent és légy kedves az emberekhez' " - írta a Nola.com szerint Morris Thompson Jr. tiszteletes, a Louisiana Egyházmegye püspöke az egyháztagoknak. "Ezen a napon szánjanak egy pillanatot arra, hogy tisztelegjenek az országunknak és az egyháznak tett hűséges szolgálata előtt azzal, hogy kedvesek lesznek mindenkivel, akivel találkoznak."

A National WWII Museum is kiadott egy közleményt, amelyben szomorúságát fejezte ki Brooks halála miatt, és megjegyezte, hogy valóban a 'szolgáld Istent és légy kedves az emberekhez' mottó szerint élt.

Úgy tűnik, hogy Brooks a hosszú életet Jézus Máté 22:36-40-ben olvasható szavaiból meríti. Amikor megkérdezték, hogy mi a törvény legnagyobb parancsolata, arra hivatkozott, hogy Krisztus mondta: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és legnagyobb parancsolat. És a második is ehhez hasonló: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Az egész törvény és a prófétaság ezen a két parancsolaton függ."

Brooks ragaszkodása ezekhez a versekhez nem lehet meglepő, tekintve, hogy Thompson szerint hűséges gyülekezeti tag volt, és sok földi éveiért hálát adott Istennek. A második világháborús veterán gyakran került a címlapokra múltbeli szolgálata és hosszú élete miatt. Sőt, Brooks - akit egyértelműen szeretnek - a The Army Times szerint több mint 10 000 születésnapi üdvözlőlapot kapott az évek során.

Brooksnak volt egy titka a hosszú élethez: aktívan szerette Istent és másokat


2021. szeptemberben ünnepelte 112. születésnapját, és az emberek el-el jártak hozzá, hogy tiszteletüket fejezzék ki előtte. Normális esetben minden évben születésnapi partit tart a louisianai New Orleansban található National WWII Museumban, de ezek a tervek az elmúlt két évben a COVID-19 járvány miatt megváltoztak. Brooks tisztában volt azzal, hogy hosszú és csodálatos élete egyedülálló. Azt mondta, 2019-ben már kezdett elgondolkodni azon, hogy nem lesz már sok születésnapja, de a sok évéért az Úrnak hálát adott. "Nem aggódom emiatt, mert Isten már eddig is hagyta, hogy ilyen sokáig éljek" - mondta.

Halála előtt Brooks szeretettel tekintett vissza háborús emlékeire, bár olyan időszakban szolgált, amikor a katonákat faji alapon különítették el. Mégis, ahogy az Army Times megjegyezte, úgy tűnt, nem neheztelt a múltbeli harcok miatt, és elmondása szerint a tisztek jól bántak vele. "Senkivel szemben sincsenek rossz érzéseim. Csak azt akarom, hogy minden szép legyen, hogy minden rendben legyen" - mondta 2014-ben. "Azt akarom, hogy az emberek jól érezzék magukat és szórakozzanak - legyenek boldogok és ne szomorúak."

Az 1909-ben született Brooks 15 gyermek közül az egyik volt, aki bérmunkás fia volt. Besorozták katonának, és 1940-ben egy évet szolgált - de a Pearl Harbor elleni támadás után visszatért a hadseregbe. Bár zászlóaljában nem látott harcot, Ausztráliában, Új-Guineában és a Fülöp-szigeteken szolgált, és számos szerepet töltött be, többek között szakácsként és inasként.

Gary Sinese színész is azok között volt, akik szerdán egy tweetben tisztelegtek Brooks előtt, 'amerikai hősnek' nevezve őt. "Minden bizonnyal hihetetlenül hosszú élete volt" - írta a színész. "Isten áldja meg, uram. Megtiszteltetés volt önt ismerni. Nyugodjon békében."