A MARVEL BEMUTATTA A TRANSZNEMŰ SZUPERHŐST

Míg a Disney Marvel Cinematic Universe már évek óta foglalkozik az LMBT-ügyekkel - a franchise legújabb filmjének, a "Doctor Strange az őrület multiverzumában" egyik főszereplője a film során diszkréten egy "Pride" kitűzőt visel a dzsekijén -, most a Marvel Comics is beszállt a harcba.



Májusban a Marvel bemutatta legújabb tagját, Escapade-ot, egy transznemű mutáns hőst - számolt be a Screen Geek. A karakter a hamarosan megjelenő "Marvel Voices" című képregényében lesz látható: Pride #1" című könyvben, amelyet Charlie Jane Anders ír, és Ro Stein és Ted Brandt művészek terveztek. Az új sorozat júniusban debütált. Escapade - akinek a karakter neve Shela Sexton - várhatóan az ősszel megjelenik a "New Mutants" képregénysorozat egyik következő részében is.

Az újdonsült szuperhős "képes azonnal fizikai helyet cserélni egy másik személlyel, vagy bármilyen konkrét fizikai vagy absztrakt tulajdonságot, például vagyontárgyakat, szervezeti státuszt, képességeket, emberfeletti erőket, sőt még helyzeteket is elcserélni" - írja a ComicBook.com. Anders, aki transzneműnek vallja magát, ünnepelte a transznemű szuperhőst.

"Amióta az eszemet tudom, imádom a Marvel-univerzumot, és lehet, hogy rendszeresen éneklem a Pókember rajzfilm főcímdalát a zuhany alatt" - mondta Anders a Marvel.com-nak - "Ezért nagyon izgatott voltam, hogy egy vadonatúj hőst mutathatok be, aki az összes kedvencem mellett állhat. Remélem, hogy Escapade és Morgan Red mindenhol inspirálni fogja a transz és nem bináris embereket, hogy higgyenek abban, hogy ők is harcolhatnak az igazságért a kreativitás és a választott család erejével."

Májusban a Marvel bemutatta legújabb tagját, Escapade-ot, egy transznemű mutáns hőst


Brandt szerint az embereknek "szükségük van egy olyan hősre, mint Shela Sexton, akire az emberek felnézhetnek.. Nagyon izgalmas, hogy részese lehetek egy új karakter Marvel Comicsba való bevezetésének" - tette hozzá Stein. "Charlie Jane forgatókönyvével nagyon szórakoztató volt együtt dolgozni, és remélem, az emberek ugyanúgy élvezik Escapade olvasását, mint ahogy mi is élveztük az első megjelenését a lapokon."

Ami a korábban említett 'Doctor Strange' film America Chavez karakterét illeti, az őt alakító színész, Xochitl Gomez elmondta, hogy nagyon boldog, hogy az MCU - amely a The Walt Disney Company tulajdonában van - platformot ad a leszbikusnak valló America Chavez karakternek.

"Én a pozitivitás és a kreativitás híve vagyok, [de] néha nem tudom ezt teljesen figyelmen kívül hagyni" - mondta Gomez a USA Todaynek a kritikákról, amelyeket egyesek a Disney és az MCU ellen fogalmaztak meg, amiért a szuperhősfilmbe belecsempésztek egy LMBT-párti üzenetet. "Hálás vagyok, hogy nagyon támogató rajongóim vannak, akik sokkal hangosabbak és lelkesebbek, mint a gyűlölködők. És ez nagyon fontos, mivel nagyon nagy a fiatal rajongótáborom, hogy megmutassam nekik, hogy a dolgok megtörténnek, és jobb, ha erősek maradunk, folytatjuk és haladunk előre."

Ettől függetlenül a 16 éves Gomez azt mondta a lapnak, hogy örül, hogy leszbikus karaktert alakíthat az MCU filmes franchise-ban, és alig várja, hogy
"minden szempontból vele együtt nőjön."

"Imádom, hogy ő egy vezető, és egy problémamegoldó, és történetesen leszbikus" - mondta Gomez. Ráadásul a film során kiderül az is, hogy America Chavez-t egy női pár nevelt fel, ők a szülei, akikről egyértelműen kiderül, hogy ők egy szerelmes pár. Nem meglepő, hogy a The Walt Disney Company egyre inkább hajlik arra, hogy több LMBT karaktert ábrázoljon a különböző projektjeiben és platformjain. Pontosan ezt mondta Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója és a szórakoztatóipari márka más vezetői is, mióta hevesen elmarasztalták Floridát a szülői jogokról szóló oktatási törvény miatt, amelyet sokan tévesen 'ne mondd, hogy meleg' törvényjavaslatként jellemeznek.

Egy tavaszi nyilatkozatában a Disney azt nyilatkozta, hogy a törvény teljes hatályon kívül helyezését kívánja szorgalmazni, amely megtiltja az állami iskolai pedagógusoknak, hogy a szexuális irányultságról és a nemi identitásról tanítsák a gyerekeket az iskola előtti és a harmadik osztály közötti időszakban. Karey Burke, a Disney általános szórakoztatóiparának elnöke a Disney "Reimagine Tomorrow Summit" elnevezésű, alkalmazottaknak tartott belső konferenciáján kifejtette, hogy két gyermek édesanyja, akik közül az egyik transzneműnek, a másik pánszexuálisnak vallja magát, és szeretné, ha sok-sok LMBTQIA karakter jelenne meg a Disney filmjeiben és tévéműsoraiban.

Ugyanezen a vonalon Vivian Ware, a Disney 'sokszínűség és befogadás menedzsere' dicsérte, hogy a kaliforniai Anaheimben található Disneyland és a floridai Lake Buena Vistában található Walt Disney World eltörölte a 'hölgyek és urak' és a 'fiúk és lányok' hangosbemondói említését, mert az ilyen szóhasználat ellophatja 'azt a varázslatos pillanatot' azoktól, akik nem egyértelműen férfiként vagy nőként azonosítják magukat.

A "Doctor Strange az őrület multiverzumában" egyik főszereplője, America Chavez diszkréten egy "Pride" kitűzőt visel a dzsekijén


"Nem akarjuk, hogy csak azért, mert valaki a mi értelmezésünk szerint esetleg nőként mutatkozik be, azt feltételezzük, hogy nem akarja, hogy 'hercegnőnek' szólítsák" - magyarázta Ware. "Gondolkodjunk tehát másképp arról, hogyan tudnánk a vendégeinkkel valóban értelmes és befogadó módon kapcsolatba lépni, ami mindenki számára varázslatossá és emlékezetessé teszi az eseményt." Chapek a maga részéről megfogadta a Disney munkatársainak, hogy "jobb szövetségese lesz az LMBTQ+ közösségnek", és bocsánatot kért, "amiért nem voltam az a szövetséges, akire szükségük volt", hozzátéve, hogy tudja, a Disney-nek "van még tennivalója."

Amint arról a CBN Faithwire beszámolt, mindez idén tavasszal érte el a tetőfokát, amikor a floridai törvényhozók és Ron DeSantis (R) kormányzó aláírta azt a törvényt, amely felbontotta az állam és a Walt Disney World között 1967-ben létrejött megállapodást, feloszlatva a vállalat egyedi, független kormányzati státuszát, a Reedy Creek Improvement Districtet. "Nem érzem jól magam, ha egy vállalatnak saját kormánya és különleges kiváltságai vannak, amikor ez a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy megtámadja az államokban élő szülőket" - közölte DeSantis április végén.

A Disney a nyilvánosság előtt sem kerül ki sértetlenül ebből a csatából
Egy új felmérés szerint az ikonikus amerikai márka közkedveltsége mindössze 33%-ra esett vissza, ami a 2021 márciusában végzett másik felmérés 77%-os támogatottságához képest mélyrepülés.