DAVE RAMSEY: MIELŐTT ADAKOZOL..

Dave Ramsey azt mondja, hogy a lelkészeknek nem szabadna arra kérni a megtört, 'szegény embereket', hogy adakozzanak, azelőtt, hogy a saját helyzetüket nem rendeznék.



Ramsey, a Financial Peace University (Pénzügyi Béke Egyetem) alapítója azt mondja, hogy ezeknek az embereknek jobban kellene bánniuk a pénzükkel, mielőtt még az egyháznak adnák. Kivéve, ha két prédikációt tartottál az adósságról - az egyiket azért, hogyan szabadulj ki az adósságból, a másikat pediget azért, hogyan legyen megfelelő költségvetésed.

"Ez a viszonyítási alap számomra, és nem az, hogy 'adakozz, adakozz, adakozz' " - mondta. De amikor a pásztorok nem foglalkoznak az adóssággal és a helyes költségvetéssel, akkor az adakozásról szóló prédikációra nem lesz megfelelő a reakció.

Ramsey azt állítja, hogy az adakozás akkor válik természetessé az ember számára, ha az adott személy kikeveredett az adósságaiból, költségvetést vezet, valamint elkötelezetten szolgálja az Urat. Azt mondja:

"Amikor a gyülekezeted előtt állsz, rengeteg embert látsz, akik nem tudják helyesen kezelni a pénzüket."

Dave Ramsey pásztor azt mondja, hogy adakozás előtt a saját helyzetünket érdemes rendezni


"Ne prédikáljunk az adakozásról a megtört embereknek."- mondja. "Először inkább tanítsuk meg nekik, hogyan kell helyen beosztani a pénzüket, és készítsenek költségvetést."

Nem mindenki értett egyet Ramsey tanácsával. Chuck Bentley, a Crown Pénzügyi Minisztériumok vezérigazgatója szerint a keresztényeknek adakozniuk kellene, nem számít, milyen anyagi helyzetben vannak.

"Ne felejtsük el, hogy az adakozás nem törvényi követelmény, hanem inkább egy önkéntes cselekedete az Ő dicsőítésnek. Ez egy kézzelfogható út Isten iránti szeretetünk kifejezésére." - mondta a The Christian Post-nak adott véleményében. "Adj, még akkor is, ha összesen csak 1 dollárod van. Amikor adsz, kérd Istent, hogy sokszorozza azt meg az Ő Királyságáért."

"Ugyanakkor azt is javaslom, hogy takarékoskodj, így vészhelyzet esetén tudsz majd mihez nyúlni." - tette hozzá. "Fontos, hogy először adj, majd takarékoskodj, még akkor is, ha ez egy nagyon kis összeg minden kategóriában! Ha ezeken a célokon egyidejűleg dolgozol, akkor jelentős változásokat fogsz elérni bevételeid kezelésében."

A két pásztor véleménye nem is feltétlen van szemben egymással. Hiszen amellett, hogy rendezned kell a soraidat, a hozzáállásodat; akkor is adakozhatsz, ha alig van, hogy Isten megáldja a fennmaradt összeget.