A NETFLIX MESSIÁS CÍMŰ SOROZATÁRÓL

Felix egy texasi lelkész, aki megkérdőjelezi a hitét és karrierjét. Felix tanúja lesz annak a csodának, amikor egy tornádó a városban a templom kivételével minden épületet lerombol. A szemtanúk szerint egy furcsa, közel-keleti ember állt a tornádó és a templom közé, megállítva azt. Felix megbarátkozik az idegennel, akinek Al-Masih neve, és elkezdi követni. Hamarosan a világ is felfigyel Al-Masih tetteire, találgatva, hogy csalóról vagy valóban messiásról van-e szó.



Ez mind a Netflix új, Messiás című sorozat része, amely egy olyan ember történetét meséli el, aki látszólag csodákat művel, és követők ezreit vonzza. Annyira lenyűgöző, hogy egy szkeptikus, Eva nevű amerikai kormányügynök figyelmét is felkelti. Nem ajánló írásunk, de annyira sok emberhez eljut a Netflix, és sokan belenéznek, hogy muszáj róla írni. Négy dolgot tudnod kell a sorozatról!

1. Ellentmondásos
Bármely, "Messiás" elnevezésű, a modern időkben játszódó sorozat minden bizonnyal ellentmondásos. De az ellentmondás sokkal mélyebbre mutat a címnél. Ez a messiás a Bibliát idézi, de ugyanakkor a Koránt is. Egy muszlim családban nevelték fel, bár sok muzulmán elutasítja őt. Ő pedig minden vallást támogat. Amikor jogi segítséget kap, ügyvédje "menekültnek" állítja be. Állásfoglalása van Ciszjordániáról, és Amerika katonai szerepéről is. Időközben pedig az abortusz kérdését is érinti a sorozat.

2. Kétségek közt fog hagyni
Láttam mind a tíz epizódot (a cikk írója, Michael Foust). Mindegyik epizód mindössze annyi információt közöl, hogy bizonytalanságban tartson. Al-Masih (Mehdi Dehbi) nem úgy viselkedik, mint a biblia Jézus. Gondoskodó, de távolságtartó is. Az egyik epizódban úgy tűnik, hogy a követőivel tart, de nem biztos abban, hogy hova kíván menni, ahelyett, hogy vezetné őket. Ellentétben Krisztussal, soha nem állít semmit azzal kapcsolatban, hogy ki is ő.

Csodákat művel, követők ezreit vonzza, és egy szkeptikus, Eva nevű amerikai kormányügynök figyelmét is felkelti


3. Elgondolkodtató
A legtöbb, a hitről szóló műhöz hasonlóan a Messiás is elgondolkodtató kérdéseket vet fel. Egy szkeptikus főiskolai hallgató azt állítja, hogy Al-Masih nem legitim. ("Gondolj bele" - mondja a hallgató. "Ha valódi, mit is kell tennünk? Csak adjunk fel mindent, és kezdjük el imádni?") Ez egy valós kérdés, amelyet minden nem kereszténynek meg kell válaszolnia, de Krisztusról. Sok hibája ellenére a sorozat talán gondolatokat válthat ki a nem hívőkben az igazi Messiásról.

A Netflix sorozata azt sugallja, hogy a Messiás ma ugyanúgy eljöhet a Földre. Miközben ez 2000 évvel ezelőtt történt, amikor Krisztus megszületett, legközelebb már úgy fog megtörténni, amikor a mennyei seregekkel tér vissza a Földre (Máté 24:27, Lukács 21:25-28, Jelenések 1:7). Ő a "felhőkön keresztül jön el, és minden szem látni fogja Őt". Eltérően a Netflix sorozatban megjelenített módtól.

4. Nem család-barát
A Netflix Messiás sorozata nem az egész család számára alkalmas. Több helyen durva nyelvezetet használ, részleges férfi meztelenséget ábrázol (hátulról), és tartalmaz egy szex jelenetet is (bár a Netflix közegben szelídnek mondhatót). Az erőszak és a zavaró tartalom nagy része sem teszi családbaráttá. (Az egyik jelenet terrorista bombázást ábrázol.)

Annak ellenére, hogy Messiás időnként izgalmas - még mindig nem egy olyan sorozat, amelyet ajánlani tudnék. Szórakoztató besorolása 2,5 pont az ötből, családbarát szempontból pedig 1,5 az ötből.