TÚLJÁRNAK A POLIPOK DARWIN ESZÉN?

A polipok a legintelligensebb állatok közé sorolhatók. A polipok képesek kinyitni az akvárium tartályokat, elmozdítani azok fedelét és ösztönösen menekülnek, álcázzák magukat a színük és alakjuk megváltoztatásával.



Ha Darwin evolúciós elmélete helyes, akkor ezeknek az okos tengeri lényeknek a DNS-mutációk révén hihetetlen képességekkel kellene mára rendelkezniük. A Massachusetts-i és a Tel-Avivi Egyetem Tengerbiológiai Egyetem evolúció kutatói megdöbbentő következtetésre jutottak a fejlábúak RNS-módosulásainak tanulmányozása során.

Minden szervezet RNS-molekulák segítségével szintetizál fehérjéket. Az RNS-molekulák szerepe a fehérjeszintézisben a DNS-ben kódolt genetikai információ szállítása a fehérjék szintézisének helyére, a riboszómákhoz. A kutatók a tanulmányukban leírták, hogy számos olyan RNS-helyet találtak, amely a környezeti változások hatására megváltozott vagy átalakult.

Az evolúciós elmélet szerint az organizmusok DNS-ének fejlődése és adaptálódása véletlenszerűen történik, mely folyamat vége, hogy a természetes szelekció folytán azok az organizmusok, amelyeknél nem előnyös a mutáció, kihalnak.

A tanulmány kimutatta, hogy a fejlábúak nem véletlenszerű DNS-mutáción keresztül alkalmazkodnak a környezethez, hanem az RNS változásnak köszönhetően. Megállapították, hogy az RNS a DNS-ben kódolttól eltérő genetikai információt szállított a fehérjék szintézisének helyére annak érdekében, hogy az előlények alkalmazkodni tudjanak a megváltozott környezeti hatásokhoz. Azon organizmusok, ahol megfigyelhető volt az RNS ilyen irányú változása, ott a darwini elmélet szerinti véletlenszerű, DNS-mutációtól függő túlélés nem helytálló,

azt az RNS működési mechanizmusa felülírta.

Az RNS ilyen szintű változása különösen a fejlábúak idegrendszerében és az agyában mutatkozik, ami azt bizonyítja, hogy az RNS az organizmusok viselkedését is magas szinten, tudatosan befolyásolja.

Habár a gerincesek és az emberek képesek az RNS működését befolyásolni, ez általában véve nagyon ritkán fordul elő. Az emberi fehérje állomány 1%-ának csak töredéke változik az emberben a környezeti hatásokra reagálva, mely a fejlábúaknál szinte 100%-ban megfigyelhető, mondta Eli Eisenberg, a Tel Avivi Egyetem biológusa.

"Ez a bizonyíték felülírja az evolúciós elméletet!"- mondta Cornelius Hunter, a Biola Egyetem professzora.

Léteznie kell egy jelzőrendszernek, egy külső behatásnak, amelynek hatására az RNS ilyen módon kezd működni. A darwini elmélet szemszögéből nézve ez a jelzőrendszer csak extrém számú DNS-mutáción keresztül jöhetett volna létre úgy, hogy azokból mindegyik hibátlan és tökéletes, amely elképzelhetetlen, hisz több ezer faj halt volna ki egy ilyen mutáció során.

Az, hogy egy teremtmény önmagától alkalmazkodjon környezethez, szinte kizárt. Mindenképpen Isteni beavatkozás szükséges egy ilyen jellegű és szintű változáshoz - mondta Hunter.