BÖRTÖNBE KERÜLT AZ APA, AKI TRANSZNEMŰ 'LÁNYÁT'
NEM MEGFELELŐ NÉVMÁSSAL ILLETTE

Idén márciusban zártak börtönbe egy apát, aki a bíróság előtt megtagadta, hogy 14 éves biológiai lányát – aki fiúnak vallja magát – "fiamnak" hívja. Az ellentétes véleményeket kiváltó ügy híre bejárta az egész világot, legfőképpen azért, mert az anya és apa véleménye nem egyezik a gyermek érdekeit tekintve. A pár elvált.



Az apa, Robert Hoogland olyan bírósági végzés alatt áll, mely nem tárgyalja az ügyet nyilvánosan. A bíróság azt is elrendelte, hogy a gyermeket fiának nevezze és hogy kérése szerint az angol "he" és "him" hímnevű névmásokat alkalmazza. Hoogland azonban ellenállt a bíróság kérésének. Még egy adománygyűjtő oldalt is létrehozott, ahol megosztja a nyilvánossággal az ügy részleteit, a bírósági végzés ellenére.

Hoogland ellenzi, hogy gyermeke pubertáskori blokkolókat szedjen, úgy hiszi, később még megbánhatja döntését. Azonban az anya, az egészségügyi hatóságok és a bíróság is egyöntetűen jóváhagyta a pubertáskort blokkolók szedését.

Egy kanadai weboldal, a The Post Millenial jelentette, hogy Hooglandet kedden letartóztatták. A bíró kiadta a letartóztatást és azt mondta, azért került bíróság elé, mert egyrészt nyilvánosan beszélt az ügyről, másrészt gyermekét lányának nevezte és nőnemű névmásokat használt.

Börtönbe került az apa, aki transznemű 'lányát' nem megfelelő névmással illette


"Itt vagyok, szülő létemre itt ülök és nézem, amint egy tökéletesen egészséges gyermeket tönkretesznek és semmit nem tehetek, mint hogy ülök a kispadon", mondta Hoogland. "Vagy beletörődök, vagy börtönbe kerülök."

Tavaly decemberben elrendelték, hogy Hoogland járuljon hozzá gyermeke nemi átalakításához és hogy többet ne hívja lányának, jelentette a The Post Millenial. De ő ezt megtagadta. A gyermeknek összetett mentális problémája van, melyet a bíróság nemi diszfóriának tud be, mondta Hoogland. Hiszi, hogy gyermeke mire felnő, ki fog nőni a vágyból, hogy férfi legyen.

"Alkottak egy téveszmét, és szülőket kényszerítenek rá, hogy higgyenek benne", mondta nemrégiben a The Post Millenial jelentése szerint. "De mi történik, ha a buborék kipukkad és a téveszme megszűnik? Soha nem lehet újra lány abban az egészséges testben, ami lehetett volna neki… Ezek a gyermekek ezt nem értik. Melyik 13 éves gondolkozik már a családalapításon?"

Hoogland azt mondja, a jövőre nézve nem akar semmit bánni az üggyel kapcsolatban. "Miféle apa lennék, ha 10 éven belül, amikor a lányom vissza akarna változni, megkérdezné: Miért nem tettél semmit, hogy megállítsd ezt? Egyikőtök sem kockáztatta értem az életét annak idején."