A SÖTÉT 50 ÁRNYALATA ELLENI KAMPÁNY

Naghmeh Abedini, Seed Abedini pásztor felesége mozgalmat indított a közösségi hálón, hogy küzdjön a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak ellen. Az "#50dollarsnot50shades" (50 dollárt, ne 50 árnyalatot) mozgalommal a Sötét 50 árnyalata című film ellen kampányol."Az ilyen jellegű filmek és a pornó ipar az erőszakos kultúrát népszerűsítik, amely sötét, ördögi és olyan súlyos szociális jelenségeket támogat, mint a családon belüli erőszak, gyermek pornográfia, gyermekek megerőszakolása, emberkereskedelem és rabszolgaság", írta Abedini a közösségi oldalán.

Az első könyv cselekményében a főszereplők – Christian és Ana – között kialakult úgynevezett romantikus viszony párkapcsolati erőszakon alapul. Az Amerikai Megelőzési Intézet kutatóinak megfigyelése szerint az érzelmi zsarolás és a szexuális erőszak hatásai az érintettek minden későbbi megnyilvánulásában jelen vannak, azok életük végéig hatással lehetnek a mindennapjaikra. - írta Caitlin Roper.

A kampány keretében arra kérik az embereket, hogy inkább ajánljanak fel 50 dollárt női menhelyek számára, ahelyett, hogy a mozijegyre fizetnének ki ugyanennyi összeget. "Én is ugyanúgy fel fogok ajánlani 50 dollárt a helyi menhelyek számára, ahol nőknek segítenek. Bátorítok mindenkit, hogy tegyen így, akinek a szíve ezt diktálja."- írta Nagmeh.

Naghmegre akkor figyeltek fel világszerte, amikor férjét 2012-2015 között bebörtönözték Iránban azért, mert korábbi muszlim vallásából áttért a keresztény hitre és ezt a későbbiek folyamán sem volt hajlandó megtagadni.