MIT TANÍTHATNAK A VULKÁNKITÖRÉS TÚLÉLŐI A VILÁGNAK?

A Hawaii Kilauea szigeten kitört vulkán 300 lábnál (94,8 méter), azaz még a Szabadság szobornál is magasabbra lövelte ki a lávát magából. Amíg a vulkánkitörés tart, addig a láva egyre magasabbra szökik fel, elérheti akár az 1000 lábat (316 méter) is.



Nincs egyelőre semmi arra utaló jel, hogy a vulkánkitörés mikor áll meg, illetve, hogy a láva meddig terjed. Eddig több mint 2500 lakost evakuáltak. Azok, akik elhagyni kényszerültek otthonaikat, elszántak, hogy egy nap visszatérhetnek oda. Egy környéken felnövő, szigeten lakó nő kilenc éve építette meg házát.

"A vulkán és a láva mindig az életem része volt." - mondta. "Pusztító. . . de ezzel együtt kellett élnünk."

Egy másik nő így nyilatkozott:

"Jól leszünk. Csak újra fel kell építenünk az életünk. Újrakezdjük. Ez a sziget őrült. Halál van minden sarokban. Áradások, szökőár. Most vulkánkitörés és láva mindenütt. De én így szeretem. Nem változtatnám meg a világon semmiért."

1. Felhívás bátorságra
A legtöbben nem tudják elképzelni, hogy a világ legaktívabb vulkánjának közelében lakjanak. Ingatjuk a fejünket az ilyen emberek bolondságán. De ehelyett inkább tanulhatunk egy fontos leckét a bátorságukról.

Hawaii szigetét gyakran nevezik a "Nagy Sziget"-nek, mivel ez egy teljes államot alkotó szigetlánc. Ez az Egyesült Államok egyik legjelentősebb helye. Legmagasabb hegye a Mauna Kea. A tengerfenéktől a legmagasabb csúcsig mérve ez a világ legmagasabb hegye, magasabb, mint a Mount Everest. A sziget hatalmas vízesések, esőerdők és botanikus kertek otthona. Kihívásokkal teli hely, de megéri itt élni.

Kérdezd meg még ma Jézust, hogy mit tegyél, hogy még jobban hasonlíts Rá


Ralph Waldo Emerson szerint: "Bármit is teszel, bátorságra van szükséged. Bárhogy is döntesz, mindig lesz valaki, aki azt mondja, hogy tévedsz. Mindig olyan nehézségek kerülnek majd eléd, amelyek arra késztetnek, hogy elhidd, a kritikusaidnak van igaza."

2. Az élet legnagyobb célja
A Róma levél 8:29 megmagyarázza Atyánk célját gyermekeivel:

"Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között."

Isten célja mindannyiunk számára, hogy hirdessük az evangéliumot és Jézust a világ számára, egyre inkább hasonlatossá válva Hozzá. Annak érdekében, hogy teljesíthessük Isten számunkra kijelölt célját, olyan életre kell törekednünk, mely az Ő dicsőségét hirdeti, Neki szolgáló, alázatos, bátor lélekkel, amely a földön győzelemre vezet és örökkévaló jutalmat nyer.

De egy ilyen élet áldozatokkal jár.

Azok, akik Jézussal járnak, imádságos életet kell élniük, a reggeleiket már az Úrral kellene kezdeniük (Márk 1:35). Szükségünk lenne arra, hogy visszavonuljunk reggelente egy csendes helyre imádkozni (Lukács 5:16), és néha hosszabb ideig is imádkozhatnánk (Máté 14:23; Lukács 6:12).

Szeretnünk kell azokat az embereket is, akiket a világ elutasít, a "bűnösöket" (Márk 2:16) a leprásokat (Lukács 5: 12-13), a kitaszítottakat (János 4). Hívőként az igazat kell szóljuk, mindegy milyen árat is kell azért fizetnünk. Amikor az Atya engedelmességre szólít fel, így kellene válaszolnunk:

"(…) mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te." (Máté 26:39).

3. Isten az általa adott szolgálathoz erőt is ad
Sokszor, amikor végig nézünk az életünkön, szolgálatunkon, úgy érezzük, hogy nagyon messze vagyunk attól, amit Isten kitűzött számunkra. De a mi hibáink és kudarcunk nem jelenti Isten csodálatos tervének is a végét. Ha Isten természetfeletti ereje nélkül képes vagy teljesíteni életed célját, akkor a célod nem megfelelő. Ahhoz, hogy az Isten által kijelölt úton járjunk, az Úr által megjelölt szolgálatot láthassuk el, Isten természetfeletti erejére és segítségére mindig szükségünk van.

Frederick Buechner szerint: "Ami jó és csodálatos az evangéliumban, hogy Jézus nem egyszerűen azt mondja nekünk, hogy Isten a gonoszságunk és a bolondságunk ellenére is szeret minket, és azt akarja, hogy mi ugyanígy szeressük egymást, hanem hogy szívünknek ezt a példátlan átalakulását maga Isten segíti és támogatja az Ő mindenek feletti hatalmával és erejével! Ő valóságosan jelen van az életünkben és számtalan módon támogat és segít bennünket."

Kérdezd meg még ma Jézust, hogy mit tegyél, hogy még jobban hasonlíts Rá! Hidd el, megadja a választ és segít is végigmenni az úton!