VALLÁS ÉS FÖLDÖN KÍVÜLI ÉLET

David Weintraub, a Vanderbilt Egyetem csillagásza a Religions and Extraterrestrial Life (Vallások és a Földön kívüli élet) című most megjelent könyvében azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak a világ legnagyobb vallásai a Földön kívüli élet létezéséhez.



A szerző több mint két tucat vallás vezetőinek és teológusainak állításait elemzi könyvében. Vizsgálja többek közt a judaizmus, a római katolikus vallás, a keleti ortodox egyházak, az anglikán egyház, több, sok hívőt vonzó protestáns felekezetek, az iszlám és több nagy ázsiai vallás, így a buddhizmus és a hinduizmus álláspontját a Földön kívüli élettel kapcsolatban.

Könyvéből kiderül, hogy – az ateisták után – a muszlimok hisznek a leginkább és a keresztények a legkevésbé a Földön kívüli élet létezésében.

Kereszténység és más vallások
A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak nagyjából egyötöde-egyharmada hisz a Földön kívüli élet létezésében, mondta Weintraub. Ez azonban jelentős mértékben változik a felmérésekben részt vevők vallási meggyőződése alapján.

A Földön kívüli élet létezésében hisz:
- az ateisták 55 százaléka
- a muszlimok 44 százaléka
- a zsidók 37 százaléka
- a hinduk 36 százaléka
- a keresztények 32 százaléka.

A keresztény vallásokon belül azonban nagy a szórás.

Bibliai álláspont
Ha most az egész teremtés szenved az átok miatt, akkor a földön kívül esetleg létező minden más élet is szenved. Ha - most az érvelés kedvéért - más bolygón is léteznek erkölcsi lények, akkor ezek is szenvednek; ha pedig most nem, akkor majd eljön a nap, amikor biztosan szenvedni fognak — amikor hatalmas robajjal minden elmúlik, és az elemek égve felbomlanak (2 Péter 3:10). Ha soha nem vétkeztek, akkor Isten igazságtalan lenne, ha megbüntetné őket. Ha pedig vétkeztek, és Krisztus csak egyszer halhat meg (amit a földön tett meg), akkor ők megmaradnak a bűnükben, ami szintén ellentétes Isten természetével (2 Péter 3:9). Ez egy megoldhatatlan paradoxon számunkra, na persze csak akkor, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy léteznek földönkívüliek.

A Biblia nem enged bennünket arra következtetni, hogy van élet máshol is a világegyetemben. Sőt, a Biblia néhány kulcsfontosságú okot is megad, hogy miért nem lehet. Igen, sok furcsa, megmagyarázhatatlan dolog történik. Nem szükséges viszont ezeket földönkívülieknek tulajdonítani. Ha konkrét oka van ezeknek, akkor az valószínűleg szellemi, azon belül is démoni lehet.