A VEZETŐ HALÁLOK 2023-BAN AZ ABORTUSZ VOLT

Az elmúlt két évben a világszerte végrehajtott mintegy 44 millió abortusz lehetővé tette, hogy az eljárás világszerte túlnőjön a többi halálokon.




Már legalább ötödik éve, hogy az abortusz a fertőző betegségeket is megelőzve a világ vezető halálokai között van, annak ellenére, hogy világszerte, állami szinten több abortusz-korlátozást vezettek be. Egy adatfeldolgozó cég által összeállított statisztika alapján 2023-ban több mint 44,6 millió abortuszt végeztek világszerte. A világon a második vezető halál-ok a fertőző betegségek csoportja volt, melyek tavaly több mint 12,9 millió ember életét követelte. A rák több mint 8,2 millió halottat követelt, míg a dohányzás több mint 4,9 millió ember halálát okozta.

Több mint 2,4 millió ember halt meg alkoholfogyasztás miatt és több mint 1,6 millió ember halt meg HIV vagy AIDS fertőzésben, illetve több mint 1,3 millió ember vesztette életét közúti közlekedési balesetekben, továbbá több mint 1 millió ember halt meg öngyilkosság következtében. További halálokok közé tartozik az influenza, amely több mint 500 000 ember életét követelte, és a malária, amely több mint 390 000 ember halálát okozta. Több mint 300 000 anya vesztette életét szülés közben, és több mint 7,5 millió 5 év alatti gyermek halt meg tisztázatlan betegségek és okok miatt. Az éhség 2023-ban -hivatalosan - több mint 17 000 ember életét követelte, és több mint 800 000 ember halt meg vízzel kapcsolatos betegségekben.

Már legalább ötödik éve, hogy az abortusz a fertőző betegségeket is megelőzve a világ vezető halálokai között van


A statisztikák szerint 2023-ban több mint 60,6 millióan haltak meg. Ez a szám azonban nem tartalmazza az abortuszt, mint a halál egyik formáját. Ha a statisztikában az abortuszt is halálesetnek számítanák, akkor a tavalyi halálozások száma meghaladta volna a 100 milliót.

Az elmúlt két évben a világszerte végrehajtott mintegy 44 millió abortusz lehetővé tette, hogy az eljárás világszerte túlnőjön a többi halálokon.

Míg 2020-ban és 2019-ben az abortuszok száma – mintegy 42,6 millió, illetve 42,4 millió – valamivel alacsonyabb volt, mint a következő években megszakított terhességek száma, mindkét évben továbbra is az abortusz volt a vezető halálok. A 2023-ban elvégzett abortuszok száma viszonylag változatlan maradt 2022-hez képest, annak ellenére, hogy a tavalyi év volt az első év azóta, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb megállapította, hogy az Egyesült Államok alkotmánya rögzíti az abortuszhoz való jogot. Az ún. Dobbs-döntés több államban olyan törvények elfogadásához vezetett, amelyek vagy szigorúan korlátozták, vagy szinte teljesen betiltották az eljárást.

A Susan B. Anthony életpárti aktivista szervezetének becslése szerint a Dobbs-döntést követő másfél évben elfogadott életvédő törvények 166 239 abortuszt akadályoznak meg évente.

Egy abortuszpárti jogvédő csoport szerint a világ termékeny korú nőinek 35%-a 77 olyan másik országban él, ahol kérésre elérhető az abortusz. Ezek az országok elsősorban a nyugati országokban koncentrálódnak, például Kanadában, Ausztráliában és szinte az összes európai országban. A nők mindössze 6%-a él olyan 22 országban, ahol teljesen tilos az abortusz, amelyek többsége Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában található.

Imádkozzunk, hogy ezek a riasztó adatok csökkenjenek és minél többen válasszák az életet!