AZ AI SEGÍTSÉGÉVEL BESZÉLGETHETSZ A BIBLIA SZEREPLŐIVEL

Ha érdekel, hogy mit érzett Jónás a cethal gyomrában, hogy miért volt Salamonnak annyi felesége, vagy hogy miért árulta el Júdás Jézust, az új Text with Jesus nevű alkalmazásban magad is felteheted a kérdéseidet.



Az alkalmazást júliusban adta ki a Cat Loaf Software, egy los angelesi alkalmazásfejlesztő cég. Más instant üzenetküldő felületeket utánoz, a bibliai szereplőket pedig a ChatGPT program mesterséges intelligenciája személyesíti meg. Az alkalmazáson megtalálható Jézus családja, az apostolok, a próféták, Ruth, Jób és Ábrahám unokaöccse, Lót.

"Megmondjuk az MI-nek: te vagy Jézus, vagy Mózes, vagy akárki, és a szereplők adatbázisa alapján válaszolj a kérdésekre" – mondta Stéphane Peter, az alkalmazás fejlesztője és a cég igazgatója.

Peter, aki 2011-ben alapította meg a Cat Loaf Software-t, számos statikusabb alkalmazást épített történelmi személyiségekkel — például a Text from the Founding Fathers, a Text from Oscar Wilde, és újabban a Text from Jesus alkalmazásokat — amelyben a felhasználók idézeteket kaptak az adott személytől, de nem beszélhettek vele. Amikor tavaly megjelent a ChatGPT, a Franciaországból érkezett 46 éves fejlesztő azon tűnődött, hogyan lehetne mesterséges intelligenciával jobbá tenni a Text from Jesus alkalmazást. Február óta kutatja az OpenAI-t, azt a mesterséges intelligenciakutató labort, ami létrehozta a ChatGPT-ét. Így lett az egyszerű keresztyén alkalmazásból igazi csevegős csatorna.

"Megmondjuk az MI-nek: te vagy Jézus, vagy Mózes, vagy akárki, és a szereplők adatbázisa alapján válaszolj a kérdésekre"


"Ahelyett, hogy csak napi igeverseket kapnál, most már beszélgethetsz is Jézussal vagy akárki mással a Bibliából" – mondta. Nem létezik határ, ha a kérdések témáiról van szó. Akár személyes párkapcsolati tanácsra van szükség, vagy komplex teológiai problémákról lenne szó, a szereplők kidolgozott válaszokat fogalmaznak meg, legalább egy igeverset felhasználva.

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz valaki jó keresztyén, az alkalmazás Jézusa azt válaszolta, hogy attól, ha az illető "megvallja, hogy hisz bennem, és ugyanakkor követi a tanításaimat és az életében meg is valósítja őket". Idézi Máté evangéliumát, ahol Jézus a legfontosabb parancsolatokról tanít: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből" és "Szeresd felebarátodat, mint magadat". Sok bibliai személy, például a magdalai Mária, az alkalmazásnak csak a fizetős változatában érhetőek el, ami havi 2.99 amerikai dollárba kerül. Egy Máriával folytatott beszélgetésben Jézus e hűséges követője megemlítette, hogy "hihetetlenül gyötrelmes élmény volt" hét démon hatalma alatt lenni.

Ha a felhasználó szeretne a Sátánnal is beszélgetni, arra is van lehetőség. A Sátán az alkalmazásban minden üzenete után rak egy "mosolygós arc szarvakkal" emojit. Peter a projekt alatt nem kért tanácsot teológiai szempontból senkitől sem. Az MI-t arra tanította, hogy "minél jobban a bibliai hagyományhoz ragaszkodjon."

Viszont miután megvolt a béta verzió, meghívott néhány gyülekezeti vezetőt, hogy próbálják ki a Text with Jesus-t. Egyes lelkészeknek az volt a panasza, hogy néha a válasz nem nevezi meg az idézett igevers helyét, vagy hogy Jézus nagyon furcsán és feszülten beszél. De Peter azt mondja, a végső változatról "egész jó visszajelzéseket" kapott a lelkipásztoroktól. "Frissítettem, hogy egy átlagos emberhez hasonlóan beszéljen, és most már biztos, hogy nem felejti el idézni a Bibliát. Nehéz megtalálni az egyensúlyt" – mondta. Biztonság kedvéért, ha a felhasználó személyes információt osztana meg Jézussal, az alkalmazás minden adatot csak ideiglenesen tárol, hogy a program tudja követni a beszélgetést. Peter szerint a szerver nem tárol semmilyen azonosító információt a felhasználókról.

Az X közösségi média platformon (korábban: Twitter) az alkalmazás kiadása sokféle reakciót váltott ki: egyeseket érdekelt, de mások istenkáromlással és eretnekséggel vádolták. "Én ebből NEM kérek" – írta egy X felhasználó. Peter sejtette, hogy sokaknak nem fog tetszeni az ötlet, de szerinte így is fel lehet fedezni a Szentírást. Néhányan kritizálták Jézus enyhe válaszait kényesebb kérdésekre. Peter beismerte, hogy a Text with Jesus szereplői általában nem képviselnek sértő álláspontokat, hanem inkább befogadóak és toleránsak.

Az azonos neműek házasságával kapcsolatban azt mondja az alkalmazás, hogy "minden egyes embernek magának kell útmutatást keresnie saját vallásos háttere és személyes meggyőződése alapján". Arra biztatja a felhasználót, hogy "a szeretet és a tisztelet legyen a legfontosabb mindenkivel kapcsolatban, szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül", és üzenetét egy szivárvánnyal és piros szívecskés emojikkal zárja le. A feminizmussal kapcsolatban Jézus kihangsúlyozta, milyen fontos "a nők szerepének erősítése és a lehetőségeiket korlátozó társadalmi akadályok lebontása".