PÉTER ÉS JAKAB ÜLDÖZŐJÉNEK ÉRMÉJE

Szórakoztató iskolai kirándulásnak indult, amely hamarosan történelmi jelentőségű
felfedező úttá vált.



"Egy diákcsoport ritka második templomkori érmére bukkant a szamáriai kirándulásuk során." - nyilatkozta a Területvédelmi Kormányzati Csoport egy képviselője. Az érmét a Shilo-patak keleti oldalán fedezték fel. Miután az egyik diák megtalálta az érmét, a csoportvezető kapcsolatba lépett az illetékes hatósággal, hogy bevizsgáltassa azt.

Az érmén három búzakalász és egy királyi palást látható, "Agrippa király" szavakkal körbefuttatva. Az Agrippa felirat I. Heródes Agrippára utal, aki 41-től 44-ig volt az ókori Júdea és Szamária királya. Ő volt Nagy Heródes unokája és a Heródes Dinasztia utolsó királyának, II. Heródes Agrippának az apja.

Az érmén három búzakalász és egy királyi palást látható, "Agrippa király" szavakkal körbefuttatva


Heródes Agrippa látszólag békés király volt, valójában azonban uralkodása végéig üldözte a keresztényeket, melyet az is bizonyít, hogy ő börtönözte be Péter apostolt és ölette meg Jakab apostolt.

Az érmét az Izrael Antikvédelmi Hatóság a nemzeti kincseinek gyűjteménye egy darabjaként vette leltárba és őrzi a továbbiakban. "Ez egy nagyon értékes lelet." - mondta Hananya Hizmi, a Területvédelmi Kormányzati Csoport régészeti egységének vezetője. "Minden régészeti leletnek van egy története, amely hozzásegít bennünket ahhoz, hogy jobban megismerjük Izrael földjének és a zsidó népnek a történelmét."