KÉRDŐJELEKBŐL MEGGYŐZŐDÉS: ISTEN VALÓBAN SZERET

Elizabeth Tabish azon főszereplők egyike, akit a néző a 'The Chosen' (A kiválasztott) című sorozat első jeleneteiből ismerhet, de ennek a Bibila-alapú szerepnek a létrejötte majdnem meghiúsult.A 35 éves színésznő arcáról tagadhatatlan öröm sugárzik. A mosolya mögött mégis egy bonyolult történet áll Isten létezésének összetett kérdésköréről, és a személyes életére vonatkozó jelentéseiről – ez a körülmény színezi azt az egyedi helyzetet, amelyben egyszer csak találja magát: döntő szerepet játszik a Jézus történetéről szóló filmben.

A 'The Chosen' filmszerep előtt Austin, Texasban élő, napi gondokkal küzdő, kereskedelmi színésznő volt. Idővel a színészet iránti szenvedélye elhalványult, és belátta, hogy nem felel meg az előzetes elvárásainak. "Nagyon depressziós voltam, és nem tudtam, mit tegyek" - mondta a CBN Faithwire műsorában. "Nem dolgoztam annyit, hogy fedezni tudjam a kiadásaimat, és alig tudtam kifizetni a bérleti díjaimat, ugyanakkor depresszióban éltem." Másik karrier után nézett, és úgy érezte, "talán halott álmokat követtem."

Tudtán kívül, épp ekkor nyújtotta be szerepre való jelentkezését Tabish ügynöksége a 'The Chosen' széles körben népszerű, hit alapú filmsorozatra, mely Dallas Jenkins alkotására. A székében mocorogva és hosszú, sötét haját füle mőgé simítva Tabish bevallja, hogy kétségei voltak a hit és az Úr dolgait illetően. Ezt azonban gyorsan követi egy újabb bevallás: a harmadik évadba lépő sorozatban végzett munkája új helyre vezette.

"Nagyon racionális próbálok lenni." – mondta a texasi Midlothianban található Hoblitzelle táborból, a 'The Chosen' hatalmas díszletének helyszínéről. "Tényleg nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy ez a megtapasztalás számomra nagyon különleges élmény. Úgy érzem, nem lettem volna képes - nem is lehetnék képes - kapcsolódni a Mária Magdaléna Lilith karakteréhez, ha előzőleg nem mentem volna át fájdalmas megtapasztalásokon."

"Isten szeretete valódi. Ez valóságos dolog, és én is lassan megnyílok előtte."


"Épp ezért rájövök,... hogy Isten jelen volt egész idő alatt." folytatja Tabish. "Vannak azok a jelenetek a filmben, amikor valósággal ezt mondom: 'A mélységben, a magasságban Te ott vagy.' Szóval, voltak ezek az igazán édes, amolyan egyedi, személyes dolgok számomra ebben a műsorban, amelyek állandóan emlékeztetnek arra: Isten szeretete valódi. Ez valóságos dolog, és én is lassan megnyílok előtte."

Nem csak a hittel kapcsolatban kételkedett Tabish. Színházi előadóként szerzett tapasztalatai miatt nem volt biztos a televíziós színészi játékban, mert attól félt, hogy az általa alakított karakter nem fogja elérni azt a súlyosságot és mélységet, amelyre vágyott, és nem lesz képes arra, hogy jellemfejlődésének folyamatában ábrázolja.

Ahogy egyre mélyebbre ásott Mária Magdolna szerepében, Tabish nemcsak jellemének összetettségét kezdte értékelni, hanem a Szentírás gazdagságát és Jézus földi szolgálatát is.

"Jézus felemelte a nőket, pont" – mondta. "Tudod, ez abban gyökerezik, amit Jézus tett. A nők iránti törődése, tisztelete és szeretete ugyanolyan, mint a férfiak iránti – a mindenkori ember iránti. Izgatott vagyok, hogy egy olyan filmet láthatunk, amely a nők széles skáláját képviseli: anyák, feleségek, vállalkozók, fájdalomtól szenvedő nők, örömteli nők."

"Ez csak a női tapasztalatok skálája, és [a 'The Chosen' alkotói] egy igazán őszinte, néha nyers és kihívásokkal teli irányba haladnak ebben a témában, oly módon, hogy kifejezetten a női traumákat és fájdalmakat mutatják be" – folytatta Tabish, közvetlenül rátérve karakterének élményeire a sorozat első évadában. "Még abban az első évadban is, amikor Máriát megtámadta egy római katona – ez egy nagyon specifikus dolog, amit nem igazán vársz el egy bibliai alapú műsortól, de ez volt a valóság, és még mindig az a valóság, és azt hiszem, ezért kapcsolódnak az emberek a filmhez és ezekhez a karakterekhez. Ők akkori emberek voltak, és mi mostani emberek vagyunk. Ezek emberi megtapasztalások."

Tabish számára a 'The Chosen' több, mint egy munka, és Mária Magdolna pedig több, mint egy karakter; ő egy tanító. A színész mosolyogva elmondta: Mária Magdolnától tanulta, hogy az emberek hibázhatnak, és ez így van rendjén. "Fogsz elkövetni hibákat" – mondta Tabish. "Az a gyönyörű azonban, hogy mindig szeretve vagy, bármi történjen is. És minél jobban elfogadod ezt, annál kevésbé lesznek fájdalmasak ezek a leckék. Szóval úgy érzem, folyamatosan azt tanítja nekem, hogy a növekedésről, a folytatásról van szó, arról, hogy benne legyek a folyamatban ahelyett, hogy tökéletes lennék. És micsoda megkönnyebbülés – tette hozzá –, hogy mindent megtesz. Nem kell megváltoztatnod a világot, de meg tudod változtatni magadat."

A Tabish-sel folytatott teljes beszélgetés az alábbi beágyazott videóban tekinthető meg. Jenkins, a sorozat készítője október elején bejelentette, hogy a "The Chosen" harmadik évada november 18-án debütál.


Ezeket is ajánljukKommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifehu Elizabeth Tabish azon főszereplők egyike, akit a néző a 'The Chosen' (A kiválasztott) című sorozat első jeleneteiből ismerhet, de ennek a Bibila-alapú szerepnek a létrejötte majdnem meghiúsult.

Közzétette: Nicelife2022. november 2., szerda