6 EGYSZERŰ MÓD, HOGY MEGGYÓGYÍTSD MEGTÖRT SZÍVEDET

Mit teszel megtört szíveddel, ha rájössz hogy 'Mr. Tökéletes', valójában 'Mr. Mégsemőazigazi'? Mi van, ha megakadtál, félsz, és gőzöd sincs arról, hogyan tovább?Érdekes, hogy milyen gyorsan össze akarjuk ragasztani a darabokra tört dolgokat - főleg ha ez a dolog olyan személyes és olyan bensőséges, mint a szívünk. Azt hiszem, hogy néha, miközben olyannyira próbáljuk a darabkákat összeilleszteni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy talán az éppen átélt fájdalom hitünk gyarapodásához segíthet hozzá. Úgy vélem, hogy a szívek nem véletlen törnek össze. Azt hiszem, hogy Isten biztos a dolgában, és szívünket megtörve igyekszik kiengedni az oda nem illő dolgokat, hogy helyettük valami sokkal jobbal töltse fel azt.

És teljesen biztos vagyok abban is, hogy a meghasadt szív is képes tovább verni, ugyanis úgy lett megalkotva, hogy bármilyen mély is legyen a törés, a szív képes legyen így is túlélni. Tehát ha ez valóban így van, a kettészakadt szív érzése nem valami helyrehozandó hiba. Ugyanis ez a szív még mindig ver. Még mindig működik. De persze nem is olyan valami, amit szimplán figyelmen kívül hagyhatunk. A fájdalom megköveteli, hogy figyeljünk rá.

Van, aki különböző módszerekkel próbálja a fájdalmat elnyomni - mint a drogok, alkohol, visszatérő régi szerelmek, újabb, "pótló" kapcsolatok. Tán sikerül is elnémítani a fájdalom hangját, de maga a probléma, a mély seb, nem fog addig eltűnni, míg azt fel nem fedjük és nem orvosoljuk. Így az ilyenkor szükséges tenni való, ami talán a legeslegjobb megoldás, nem az, ha összeszedjük a darabkákat és próbálunk minden szilánkot a helyén tartani, hanem az út maga a gyógyulás.

Sok erőt kivesz belőlünk a szenvedés, és könnyű kísértésbe kerülni, hogy elzárkózzunk a környezetünktől


A gyógyulás hogyan történik? Úgy, hogy annyi életet töltünk ebbe az alig verő szívbe, hogy nem tud mást tenni, mint tovább pulzálni és erősödni. Na jó, ezt mégis hogyan kéne csinálni? Hogyan élj, ha egyszer belül annyira fáj? Hogyan viszel életet az élettelen szívedbe? Íme 6 módszer, hogy meggyógyítsd összetört szíved.

1. Szolgálj és szeress másokat!
Néha össze kell törnie szívünknek, hogy általa kinyíljon a szemünk és meglássuk, hogy Isten szívét mi töri össze igazán. Néha meg kell élnünk a fájdalmat, bezárkózottságot és összetörtséget ahhoz, hogy meglássuk mások szükségeit, ahelyett hogy csupán a magunk boldogságával foglalkoznánk.

Mások gyógyítása az egyik legjobb módszer magunk meggyógyítására.

Szolgálni, szeretni, és tiszta örömöt adni a másiknak: ezek azok a tettek, amelyekre teremtve lettünk. Ez teljességet ad, és beteljesíti küldetésünket. Némely esetekben ez azt jelentheti hogy a világ másik végére utazva harcolunk az éhezés ellen, de olyan egyszerű is lehet, mint anyukád vagy egy barátod felkeresése ezzel a kérdéssel: "Mi az, amivel segíteni tudnék neked a héten?" Ez jelentheti azt, hogy elhozod a szomszédod leveleit, elmész a boltba az utcában lakó idős néni helyett, bátorító, imákkal teli leveleket írsz, és ezeket helyi börtönökbe viszed, programokon önkénteskedsz, pénzt hagysz egy idegen ember szélvédőjén, ételt viszel az utca sarkán koldulónak, vagy időseket látogatsz (akár saját nagyszüleid).

Ha a szíved összetört, tudatosítsd magadban, hogy nem te vagy az egyetlen, aki küzd ezzel. Ahelyett, hogy elsüllyednél fájdalmadban, nyújtsd ki kezeid a megtört világ felé. Ha másnak adod az életed, akkor életed sokkal egészebb lesz. Ha ajándékként adod magad másoknak, cserébe tebeléd is élet kerül.

2. Szeresd és szolgáld Istent!
Volt egy barátnőm, aki nagyon szeretett volna missziózni, de habozott belevágni, ugyanis egy komoly kapcsolatban élt, és az általa igen szeretett fiút nem akarta hátrahagyni. Olyan volt, mintha folytonos harcot vívna önmagával. Próbálta kitalálni, hogy mit válasszon: a kapcsolatot, vagy az őt hívó hangot. Mikor fájdalmasan véget ért a kapcsolat, fájt ugyan neki, de érezte, hogy életét így tudja teljes mértékben az Úrnak adni. A hezitálás eltűnt és a belső harc véget ért. S szabadon elsétált az őt hívó hang után.

Talán te nem ilyen helyzetben vagy, de amikor Isten valamit vagy valakit eltűntet az életedből, s amikor szenvedést, és szívfájdalmat érzel emiatt, Ő részben egyfajta hamis istenképet rombol le bennünk. Ha valaki képes arra, hogy azt éreztesse velünk, hogy üresek és élettelenek vagyunk, nos ilyenkor kristályosodik ki, hogy ki is ült szívünk trónján.

Ezzel nem azt mondom, hogy mélyen senkit ne szeressünk, aki fontos számunkra, hanem inkább arra gondolok, hogy amilyen egy összetört szív és egy veszteség fájdalmas lehet, Isten így próbál szívünkbe és életünkbe helyet készíteni, hogy ezután semmi ne állítson meg bennünket a teljes önátadástól. C. S. Lewis mondja: "Akinek van Istene és minden mása, annak nincs több, mint annak, akinek csak Istene van."

Egy szívfájdalom hozzásegít minket ahhoz, hogy maga Isten elég legyen számunkra, és a gyógyulás útján meg is tapasztaljuk, hogy Ő Maga valóban elég nekünk. Annak érdekében hogy meggyógyítsd a törött szívet, meg kell engedned Neki, hogy Ő elég legyen számodra. Keresd az Ő hívását, menj oda, ahova a te szemedben nincs értelme, oszd meg a hited másokkal, mikor kényelmetlennek vagy kínosnak érzed. Úgy értem.. van egy törött szíved, és még mindig lélegzel, szóval.. mi veszteni valód van? Add át magad Neki, váltsd a hitedet tettekre, és figyeld, ahogy szép lassan meggyógyítja szíved és okot ad az életre.

3. Szeresd és ápold magad!
Lehetetlen magad szeretni, ha folyton siránkozol és a szíveden levő seben merengsz. Szeresd magad egészséges ételekkel, az időd tudatos beosztásával, a környezeted rendezésével, vagy olyan dolgokkal, amiket eddig megtagadtál magadtól. Tudom, hogy a egy összetört szív sokszor arra adhat okot, hogy egy "barlangba" bújva a földön felvedd a magzatpózt és hosszú ideig úgy maradj.

Sok erőt kivesz belőlünk a szenvedés, és könnyű kísértésbe kerülni,
hogy elzárkózzunk a környezetünktől.

Bár az érzéseid jogosak, nem jelenti azt, hogy így is kell tenned. Nem törődés az, ha a fájdalmadat csokival, alkohollal, lustasággal, alvással, különböző elterelő módszerekkel próbálod elnyomni. Ez nem azt jelenti persze, hogy nem lehetünk kimerülve, vagy nem érezhetjük magunkat legyőzve. Mind emberek vagyunk és az élet olykor igen nehéz. De ez nem jelenti azt, hogy megtört állapotodba kellene sátrat verned. Nem kell így élned. Vizsgáld meg az apróságokat, amikkel tudatosabban foglalkozol mostantól és keresd az utat, hogy még inkább szeresd az életet amellyel Isten megajándékozott.

Talán nem kéne olyan sok időt aggódással és várakozással töltened


Ezt megteheted például egészséges ételek főzésével, aktívabb élettel, egészséges napi rutin kialakításával, lelki növekedést elősegítő programokkal, bibliai körhöz csatlakozással, és a rendelkezésre álló időd jobb beosztásával. Az összetört szív választás elé állít: hogy jobb, vagy rosszabb ember legyél, mint előtte.

4. Lépj ki a komfortzónádból!
Az egyik legjobb dolog, amit a gyógyulásért tehetsz, ha kilépsz a komfortzónádból. Ahogy már mondtam, az összetört szív hozzásegít ahhoz, hogy meglássuk mi töri össze Isten Szívét. Lehetőséget kapunk arra, hogy jobban megismerjük Krisztust az Ő Szenvedésében, hogy rájöjjünk, a fájdalom sosem céltalan. (Fil 3:10-11) Mindennek tetejében ahelyett, hogy hagynánk hogy a fájdalom visszafogjon minket, dönthetünk úgy, hogy hitben növekedünk.

Van amit már rég ki akartál volna próbálni? Próbáld ki!
úti cél, ami már régóta hívogat? Menj el!
úgy érezted, Isten akarja, hogy beszélj? Hát beszélj vele!
A munka, amit már el akartál vállalni? Jelentkezz rá!
A terv amiről mindig letettél? Kezd el újra!

A lényeg, hogy lépj ki a komfortzónádból és a téged körülvevő burokból. Próbálj ki új dolgokat, akár ezeknél kisebbeket is, mint otthon olyan dolgokat készíteni, amikre nem is hitted, hogy alkalmas lehetsz. Néha össze kell törnie szívünknek ahhoz, hogy a falaink leomoljanak. Sajnos viszont elég gyorsan képesek vagyunk a falainkat a történtek után még magasabbra építeni.. nem csoda, hogy az összetört szív olyan üresnek és élettelennek érződik. Ha a szíved megtört, ne bújj érzelmi teknőcbe. Ez csupán ahhoz vezet, hogy a fájdalmad nőni és nőni fog a burokban egészen addig, míg egyszer a burok ki nem durran. Inkább csak lépj ki belőle.

5. Nyílj meg és írd ki magadból a dolgokat!
Nem tudsz meggyógyulni, ha nem tárod fel fájdalmaidat. Ha bedobozolod, attól csak rosszabb lesz és végül te fogod magad csapdában érezni. Bár nem árt tudni hol a határ a panaszkodás és tanácskérés között. Egészséges és jó dolog megosztani problémáidat azokkal, akikben megbízol, de figyelni kell arra is, hogy a másik embert időről-időre minden problémánkkal el ne árasszuk. Tudatosítsd magadban, hogy a sebezhetőség szükséges és nem a gyengeség jele, ugyanakkor vigyázz, hogy ne válj egy folytonosan siránkozó emberré.

Törekedj a bölcsességre, az imádságos életre és támaszkodj megbízható barátaidra. Kiálts az Úrhoz, ha már nem bírod tovább! Ő tisztán kimondja az Írásban, hogy közel áll a megtört szívűekhez és sebeiket bekötözi. (Zsolt 34:18) Hívd őt meg ebbe, ahelyett hogy merev karokkal igyekszel ellökni Őt magadtól. Megtört szíved csak közelebb visz téged az Ő Szívéhez. Ne küzdj ellene. Engedd Őt be!

Ha nem vagy benne biztos, hogy kihez fordulj, vagy már úgy érzed eleget kértél barátaidtól, írj naplót. Írd ki a legsötétebb gondolataidat is, írd le hogyan láttad Istent feléd lépni és miként reméled a gyógyulást bekövetkezni. A naplód elbír minden könnyet és érzelmet. És ahogy leírod fájdalmadat és imáidat, majd ezeket visszaolvasod, képes leszel meglátni a részeket, melyek az Úr már meggyógyított benned.

Néha hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy milyen sokat is fejlődtünk, és hogy az Úr milyen hűséges is volt hozzánk, amikor a fájdalom már elviselhetetlennek tűnt. A naplózás egy kézzelfogható eszköz, amely segít követni fejlődésed, és segít megmaradni a hitben rosszabb napjaidon is.

6. Válaszd azt, amit tudsz, afelett, amit érzel!
Ha megjegyzed hogy az Igazság mit is mond ki az Írásban, az egy hasznos módja lehet hogy kijátszd az ellenség alattomos eszközeit, amivel próbálja az összetörtséget valami személyessé és megosztóvá átformálni. Amikor olyan gondolatok környékeznek meg, hogy "Magányosnak érzem magam.." vagy, "Depressziósnak vagyok..", emlékezz, hogy az érzelmek elmúlnak, de az igazság változatlan. Próbáld felismerni, ha kezded a hazugság súlyát érezni vállaidon, mint például "Szerethetetlen vagy.", vagy "Egyedül fogsz meghalni." és helyettesítsd ezeket a gondolatokat olyannal, amit valóban tudsz.

Ha buzgón memorizálod azokat, melyeket az Igazság mond, a későbbi hazugságok ellen erősebben leszel felfegyverkezve, mint előtte bármikor.

Az összetört szív egy sebezhető hely tud lenni, fel kell szerelkezned Isten páncéljával, különben szabad préda leszel az ellenség számára. Az ellenség próbálja gyengeségeinket kihasználni, de Isten az Ő Erejét gyengeségünkön keresztül is bemutathatja. (Kor 12:9-10) Ne csak szomorkodj és várd, hogy az idő majd meggyógyít. Az idő nem gyógyítja meg a szíved, Jézus azonban igen. A gyógyulás időszakában és a szenvedés céljának keresése közepette ne hagyd figyelmen kívül az Igazságot, akkor se ha úgy érzed az események lényed legmélyéig megrendítettek.

"Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok. Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével.

Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért; és énértem is, hogy adassék nekem az ige, ha szóra nyitom a számat, hogy bátran ismertessem meg az evangélium titkát, amelynek követe vagyok a bilincsben is, hogy bátorságom legyen azt úgy hirdetni, ahogyan kell." (Ef 6:10-20)

Végezetül.. látod, hogy minden eszközünk a gyógyulásra hogyan is segíti elő, hogy tovább ragyogjunk a lelki sötétség helyett? Hogy ragyogjunk és szeressük a világot, és hogy olyan teljes életet éljünk, hogy a fény áttörjön a szívünkön éktelenkedő sebeken keresztül?

Talán nem kéne olyan sok időt aggódással és várakozással töltened. Olyan rengeteg élettel teli dolog vár rád odakint, ha van bátorságod hozzá, hogy kilépj az ajtón és megéld azokat. Olyan sok csoda és dicsőség, cél és munka vár a törött szíveden túl.

Meg tudod tenni! Meg tudod tenni a lépést, mert a szíved vágyakozik egy küldetésekkel teli élet után. Ha nem is emlékszel semmi másra, erre emlékezz: a törött szívek olyanok, mint a lámpások. Egy törött lámpás is képes a ragyogásra, így ha hagyod, hogy az Élet maga töltsön beléd fényt, célt, és örömöt, ha megérted, hogy ha a szíved meg is törik, a benned lévő fény nem alszik ki, nos, akkor te is képes vagy a további ragyogásra.


Ezeket is ajánljuk


A házasok Tízparancsolata

Nem tudom elviselni a lányom barátját!

Bűnbánat és megbocsátás, de hogyan?


Kommentelj a facebook megosztásnál


#nicelifearchiv Néha össze kell törnie szívünknek, hogy általa kinyíljon a szemünk és meglássuk, hogy Isten szívét mi...

Közzétette: Nicelife2022. szeptember 29., csütörtök