AZ AFGÁN KERESZTÉNYEK HELYZETE A VÁLSÁG IDEJÉN

A széles körben elterjedt káosz felemésztette Afganisztánt most, hogy a tálibok birtokba vették az országot, félelmet keltve a vallási kisebbségek körében, beleértve a keresztényeket is, akik aggódnak az üldöztetés fokozódása miatt.



A Nemzetközi Keresztény Szervezet (ICC) nemrégiben készített egy interjút egy afgán egyházi vezetővel arról, hogy milyen hatalmas veszélyek fenyegetik a hívő embereket a háború sújtotta országban. Az ICC-nek a YouTube-on közzétett kétrészes interjújában a névtelen egyházi vezető kifejtette, hogy a tálibok nagy befolyással vannak az emberekre az információszerzés szempontjából.

"Keresztény testvéreink biztonságban akarnak lenni!" - magyarázta az egyház vezetője. "Ha meglátogatnak engem, bátorítom és segítem őket! Egyes keresztények sajnos még a saját családtagjaikban sem bízhatnak. A tálibok bejönnek a mecset területére, megkérdezik, hány családtag él ott, és felveszik az ott élő emberek nevét és adatait. Az olyan helyeken, mint Afganisztán északi része, a tálibok ellenőrzik az egész területet, a szakáll viselése kötelező. Élelmet, pénzt visznek el. Néhányukról tudom, hogy keresztények voltak! Azok pedig, akik nem engedelmeskednek a fegyvereseknek, megkockáztatják, hogy megölik őket. Tudjuk, hogy meg fognak ölni néhány ismert keresztényt, mert így akarják széles körben is felkelteni azt a félelmet, hogy nem állhat senki az útjukba!" - mondta az egyház vezetője.

Elmesélte, hogy a "gyengébbek", mint például a nők és a vidéken élők valószínűleg kénytelenek lesznek áttérni az iszlámra. Az interjú 2. részében az egyház vezetője elmondta, hogy sok keresztény imádsággal áll meg és küzd a válsággal. "Határozottan bízunk az Úrban, és imádkozunk, hogy Ő vezesse népét!" - mondta. "Hiszünk Istenben, és hisszük, hogy keresztényként meg kell állnunk az üldöztetés idején. Minden hozzám hasonló, keresztény hitre tért muszlim tisztában van a megtérés következményeivel. Az iszlám nagyon világos, a hitehagyás számára maga a halál. És nincs kegyelem azoknak az embereknek." Az egyház vezetője hozzátette: "Istennek célja és terve van. Tudja, mi a legjobb a gyermekeinek Afganisztánban."

A széles körben elterjedt káosz felemésztette Afganisztánt most, hogy a tálibok birtokba vették az országot


Eközben több terrorista csoport tapsolt a tálibok afganisztáni hatalomátvételének. Abu Maria al-Qahtani, a volt moszuli rendőr és a szíriai Jahbat al-Nusra volt parancsnoka azt nyilatkozta, hogy a tálibok győzelme a muszlimok győzelme, a szunniták győzelme, minden elnyomottak győzelme. Több mecset ünnepelt Szíriában, miután a tálibok vasárnap megszerezték Kabult. Erdogan, Törökország elnöke fogadta a tálibok vezetőjét, mondván, hogy Törökország hite nem mond ellent az ott történtekkel. Sok iraki keresztény fél attól, hogy saját országa olyan súlyos biztonsági válság áldozatává válhat, mint Afganisztán.

Egy iraki újságíró szerint , ha hasonló államátvétel történik Irakban, az nem az ISIS lesz. A helyi lázadó csoportok fogják lerohanni a hadsereget és az állambiztonsági apparátust. Jelenleg haditerveket vesznek át a táliboktól. Claire Evans, az ICC regionális menedzsere szerint a terroristák "felhatalmazást" kaptak a tálibok sikerét követően további erőszakos megmozdulásokra.

"A légkör a Közel-Keleten megváltozott Kabul bukásával. A Közel-Kelet éppen a fellendülés szakaszába lépett, miután legyőzte az ISIS-t, amely a vallási kisebbségek népirtásán alapuló ideológia. Ez potenciálisan jelentős fordulópont volt a vallásszabadság számára a Közel-Keleten. Jelenleg nagy aggodalommal figyeljük a közel-keleti választ."

Továbbra is imádkozzunk Afganisztán népéért, hogy erőt, bölcsességet és békét találjanak az Úr ígéreteiben!