KERESZTÉNY KISEBBSÉGEK AFRIKÁBAN

Az afrikai keresztények a COVID-19 világjárvány közepette nagymértékű üldöztetéseknek és diszkriminációnak vannak kitéve.



A Nyitott Ajtók civil szervezet szerint a nigériai keresztény kisebbségek kormányzati szintű diszkriminációval szembesülnek, amikor a számukra odaítélt ételadagok egyhatodát kapják, ellentétben muszlim társaikkal. Kirívó és sajnos gyakran előforduló eset, hogy négyfős keresztény családok mindössze egy csomag tésztát és egy csomag nyers rizst kapnak. Eközben sokan úgy érzik, hogy

"a segítségnyújtási sor végére kerültek és elfelejtették őket".

Míg Nigériában jelenleg több mint 1500 COVID-19 fertőzött esetet tartanak nyilván, a szakértők előrejelzései szerint Afrikában a következő néhány hónapban fertőzés-növekedésre számíthatnak. "Afrika ezen részén a vírus kibontakozásának a kezdetén vagyunk." - mondta egy helyi szakértő.

"A keresztény kisebbségek iránti aggodalomnak igenis van alapja: a keresztényekkel szembeni folyamatos erőszak, a megszorítások közepette a velük szemben alkalmazott még szigorúbb gazdasági következmények, a keresztények társadalmi perifériára szorítása és még sorolhatnánk. Ráadásul sokan még a vírus terjedése miatt is a keresztényeket okolják."

A keresztények világszerte fokozott üldöztetéseket tapasztaltak néhány radikális csoport által, és sok helyen a vírus terjedéséért is őket hibáztatják.

Az afrikai keresztények a COVID-19 világjárvány közepette nagymértékű üldöztetéseknek és diszkriminációnak vannak kitéve


Szomáliában a muzulmán közösség hamis híreket kapott az őshonos iszlám terrorista csoporttól, az al-Shabaabtól, miszerint a COVID-19-et "az országot megszálló keresztes erők (keresztények) és az őket támogató hitetlen országok terjesztik".

Ugandában a kínai keresztényeket vádolják az iszlám szélsőségesek a vírus terjedése miatt. A radikálisok szerint a vírus Allah büntetése a keresztényekre a Korán másolatainak elégetéséért. A szélsőséges csoportok a pandémiát is kihasználják harcosok toborzására és radikalizálására, gyűlölet, megosztottság és ellenséges érzelmek terjesztésére.

"Az üldözött keresztényeknek alapvető szükségük lenne élelemre és támogatásra."- jegyezte meg Yasin A., a Nyitott Ajtók szervezet kelet-afrikai képviselője. "Ha az üldözött egyházat ebben az időben nem erősítik meg és nem támogatják, akkor az ellenség nem fog nyugodni, amíg teljesen szét nem bomlasztja azt és egymás ellen nem fordítja a hívőket." - írta Yasin egy jelentésben.