AZ EGYIPTOMI KERESZTÉNYEK MEGBOCSÁTANAK

Az egyik kopt keresztény vezető elmondta, hogy az egyiptomi keresztények megbocsátottak annak az öngyilkos merénylőnek, aki 2016 decemberben a kairói Szent Péter és a Szent Pál templom előtt robbantott. A támadásban 24 gyülekezeti tag életét vesztette, 49-en pedig súlyos sérülést szenvedtek.Anba Angaelos püspök azt nyilatkozta a The Christian Post-nak, hogy "imádkozunk azért, hogy a hívők közösségén esett seb mihamarabb begyógyuljon. Megbocsátottunk, és továbbra is meg is fogunk bocsátani azoknak az embereknek, akik ezeket a szörnytetteket véghez viszik, hiszen a megbocsátás hiánya sokkal nagyobb kárt okozna nekünk, mint bármi más."

Az egyiptomi kormány elmondta, hogy a 22 éves Mahmoud Shafiq Mohammed Mustafa akkor élesítette a több mint 10 kilogrammos robbanóanyagot, amikor a templomon belülre ért, és főként nőket és gyermekeket ölt meg.

Ez a merénylet volt az egyiptomi lakosság nagyjából tíz százalékát kitevő kopt kisebbség ellen irányuló legutóbbi támadások közül a legnagyobb emberveszteséggel járó terror akció.

Koptoknak nevezzük az Afrikában és a Közel-Keleten, elsősorban pedig az Egyiptomban és Etiópiában élő, az ókorból – az erőteljes muszlim behatás ellenére – máig fennmaradt keresztény közösségeket.

Angelos püspök kihangsúlyozta, a Kopt Keresztény közösség nem fog bosszút állni: "a történelem során Egyiptomban az ilyen és ehhez hasonló támadásokat mindig nagy düh és közfelháborodás követte, de az sosem jutott el tényleges megtorlásig vagy bosszúig. És ezért mi valahol nagyon hálásak lehetünk.

"Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket." (Lukács 6:27-28)