GYEREKEK A HÁBORÚ KÉT OLDALÁN

Talán már te is olvastál arról az igen szomorú, újabb tragédiáról, amikor Törökországban egy esküvőn ért támadás ünneplőket, és meghalt 51 ember, 69 pedig megsérült.Az Iszlám állam egy öngyilkos, 12-14 éves gyereket küldött a násznép közé az eddigi információk szerint. Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kijelentette: "Az elkövetők e barbár tette, hogy egy esküvőt vettek célba, rendkívül gyáva és alattomos." A vőlegény testvére az alábbit nyilatkozta: "Alig láttunk valamit a merénylet után, csak testrészeket mindenfelé."

Elmondhatjuk, hogy egyre durvább eszközökhöz nyúl az Iszlám állam. Ebben új szintet hoznak az öngyilkos gyerekek, mert valószínűleg nem egyszeri esetről van szó. Míg korábban fegyverrel fenyegető gyerekeket már láttunk, addig ilyen formában

öngyilkos gyerek merénylőket nem látott a világ, mostanáig.

A BBC elemzője, Mark Lowen szerint elképzelhető, hogy a Szíriában elszenvedett súlyos veszteségek egyik bosszúja lehetett e támadás. Ezek a fanatikusok elhiszik, hogy tettük után mennyei élet várja őket. Hogy tettük hősi cselekvés volt a hitetlenekkel szemben, és talán el is hiszik, hogy jó oldalon állnak, a gyilkosság is megengedett eszköz, ha "szent" célról van szó. A céljük szentesíti az eszközt, amiben a gyerekek sem védtelenek. (De nem-e ismerős ez a középkorból? A kereszténység is hasonlóan gondolkodott a keresztes hadjáratokban, de ezt csak zárójelben.)

És akkor a kép jobb oldalán lévő kisfiúról ejtsünk egy pár szót. Korábban már írtunk róla, hogy a sok gazdasági menekült ellenére higyjük el, valóban sokan az életüket féltve hagynak ott mindent, hogy biztonságba meneküljenek. Sok család, gyerek. Mert aki marad, az vagy meghal még a héten vagy nem. Vagy megéli a következő évszakot, vagy nem. Heves harcok folynak, melybe Oroszország is hevesen bekapcsolódott.

E képen szereplő kisfiúról, és a fotósról, aki készítette a képet
A kép Aleppóban készült. Nem derült ki, hogy mi van a fiúval, de nem nehéz kiegészíteni a képet. Tudjuk, hogy Szíriában 5 éve súlyos polgárháború dúl, melyben 400 ezer ember halt meg, köztük körülbelül 14 ezer gyerekről beszélünk, a környékről pedig milliók menekültek el, pont az ilyen helyzetek elől.

A fiú rakétatámadás túlélője, a város felkelők által ellenőrzött részén található házuk környékét érte találat. Egyes lapok szerint Oroszország vagy az oroszok támogatását élvező szíriai kormány hadserege bombázta a felkelők állásait a városban. (Ebből is látszik, hogy sokszor a civilek két tűz között vannak). A támadásnak viszont nyolc halálos áldozata volt, köztük öt gyerek. A kisfiút ellátó orvosok beszámolója szerint aznap 15 gyereket vittek be az M10 kódnevű kórházba.

Ezeknek a képeknek el sem kellett volna készülniük, de mivel elkészültek, kénytelenek vagyunk beszélni róluk és örökké emlékezni rájuk. Attól, hogy a fejünket a homokba dugjuk, még tőlünk pár ezer kilóméterre ezek a dolgok megtörténnek.

Mahmud Raslan fotós-aktivista az, aki a felvételt készítette. Mielőtt megállt a mentőautónál kamerázni, ő is a mentésnél segédkezett, és három holttestet segített kiemelni a romok alól azon az estén, de még ezt sem tartja különlegesnek. Napról napra készít ilyen felvételeket, szerinte bármelyik körbejárhatta volna már a világot. A New York Timesnak azt mondta, nem is érti, miért ez lett különleges. Ez a jelenet mindennap megismétlődik körülötte valamilyen formában.

Ott évek óta ez az új normális.


Ezeket is ajánljuk


"Kérlek imádkozzatok velünk"

Keresztény kisebbség Afrikában

A CBN riportere az ukrán gyülekezetben