HAGHIA SOPHIA ÉS AZ ÖRMÉNY NÉPÍRTÁS

A világ minden tájáról hallható tiltakozások ellenére Törökország úgy döntött, hogy a Hagia Sophiát mecsetté alakítja. Erdogan miniszterelnök egyik támogatója elmondta, hogy ötven évet vártak a szent hely "eredeti mecset-identitásának" visszaállítására. Valójában a Hagia Sophia eredetileg konstantinápolyi keresztény székesegyház volt.



Miért fontos számunkra egy épület, amelyből mondhatnánk, hogy olyan sok van világszerte? Azért, mert sajnos a török kormánynak nagy felelőssége van a történelem formálásában. 1915 és 1923 között az úgynevezett örmény népirtás során becslések szerint 1,5 millió örmény keresztényt öltek meg és utasítottak ki az Oszmán Birodalom területéről, a mai Törökországból. Amit a törökök tettek a keresztényekkel, az a holokauszthoz mintaként szolgált. Adolf Hitler közvetlenül a lengyelországi invázió előtt elmondta a katonai parancsnokainak: "Végülis ki beszél ma már az örmények megsemmisítéséről?"

Nos, hogy a kérdésre is válaszoljunk: a törökök biztosan nem beszélnek erről. Törökország szomszédja, Azerbajdzsán az egyetlen nemzet, amely tagadja, hogy az örmény népirtás megtörtént volna. Ráadásul Törökország büntetőeljárást folytatott történészek és újságírók ellen, akik mást mondanak, azzal vádolva őket, hogy "sértegetik a török múltat és történelmet". Az egyik ilyen újságírót, Hrant Dinket meggyilkolták, miközben 2007-ben a büntetőtárgyalásra várt.

Az évek során Törökország dollármilliókat költött, hogy az amerikai politikusok lobbizása útján akadályozza meg az Egyesült Államokat, hogy hivatalosan is elismertessék az örményekkel történt népirtást. Valójában csak a török-amerikai kapcsolatok más okból történő megromlása miatt ismerte el az Egyesült Államok Kongresszusa az akkor történteket népirtásként.

A világ minden tájáról hallható tiltakozások ellenére Törökország úgy döntött, hogy a Hagia Sophiát mecsetté alakítja


Amikor a lefizetés nem sikerült, Törökország nyomást gyakorolt azzal, hogy megfenyegette mind a kormányt, mind a politikusokat. Felmerült, hogy megszünteti Törökország az együttműködést az EU-val a menekültválság kapcsán, vagy hogy minden politikai és gazdasági kapcsolatot megszüntetnek Ausztriával.

Az igazság elleni háború Libanonban is zajlik, ahol számos örmény keresztény száműzött él. Az elmúlt időszakban egy televíziós műsorvezető, Neshan Der Haroutiounian is több fenyegetést kapott, majd a török hatóságok hivatalos eljárás keretében kérték garantálni a török elnök tiszteletét minden libanoni médiában.

Úgy tűnik, Törökország iszlamista rendszerének fő célja a történelem tagadása,
vagy egyszerűen annak újraírása.

Ellenkező esetben kénytelenek lennének tudomásul venni, hogy évszázadokkal az iszlám eljövetele előtt és egy évezreddel az oszmánok érkezése előtt az örmények magukévá tették a kereszténységet és a mai Törökország területén éltek. Ez pedig magyarázatot követelne arra a kérdésre, hogy: "Mi történt velük az évek alatt? Miért tagadják a kereszténységet? Miért fordult el Jézustól a török társadalom?" Ez az a kérdés, amellyel Törökország nem akar szembenézni és a válaszadást mindenáron el akarja kerülni.