AZERBAJDZSÁN ELFOGLALTA HEGYI-KARABAH KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉT

Az örmény kormány közlése szerint 100 417 lakos hagyta el Hegyi-Karabah területét és érkezett Örményországba, még 2023 őszén.



Káosz és tragédia dúl a Hegyi-Karabahi térségben, ahonnan több ezer örmény nemzetiségű menekült el, miután Azerbajdzsán megtámadta a területet és a kormány megbukott. Joel Veldkamp, a Christian Solidarity International nemzetközi kommunikációs vezetője, a keresztény örökség megőrzésének fáradhatatlan szószólója és a régió geopolitikai zűrzavarának lelkes megfigyelője, a következőt mondta: "A legrosszabb rémálmunk vált valóra, a szemünk előtt. Láttuk bekövetkezni, amire figyelmeztettük az embereket; az örmények is figyelmeztették őket, és próbáltuk továbbítani az üzenetet amennyire tőlünk telt."

Csalódottságának és szívfájdalmának adott hangot a válság súlyos következményei miatt, különösen az örmény etnikai lakosságra nézve. Veldkamp, más jogi aktivistákkal együtt, aggodalmát fejezte ki és figyelmeztette az embereket a Hegyi-Karabahi konfliktusról az elmúlt egy év leforgása alatt.

100 417 lakos hagyta el Hegyi-Karabah területét és érkezett Örményországba


A figyelmeztetések 2022 decemberében sűrűsödtek, amikor Azerbajdzsán lezárta a Laçini folyosót, amely az egyetlen út, ami összeköti Örményországot Hegyi-Karabahval. Ahogy azt a CBN News közölte, emiatt az örmény etnikai lakosok nem fértek hozzá ételhez és gyógyszerhez. Hónapokkal később, a lakosok elmenekültek otthonról.

Veldkamp újabb figyelmeztetése, az emberi áldozatok mellett, a kereszténység helyi történelméről szól. "El fogják teljesen pusztítani a térség keresztény hagyatékát", mondta kihangsúlyozva a kulturális és történelmi veszteségeket, amelyek kibontakozóban vannak.

Veldkamp nemzetközti segítséget kér, ezért üzenetet küldött Joe Biden amerikai elnöknek kifejtve a helyzet sürgősségét és az örmény nép védelmét szolgáló szemléletváltás szükségességét. Ha kapna lehetőséget arra, hogy személyesen beszéljen az elnökkel és a kabinetjével, Veldkamp a következőt mondaná "Hatalmas hibát követtetek el, amit azonnal ki kell javítani. Az egyik legrégebbi civilizációt áldoztátok fel, azért hogy valamennyi ideiglenes előnyhöz jussatok az ellenséggel szemben. De amit igazán tettetek az, hogy még több háborút és káoszt szítottatok, de végül az a kard, amelyet kovácsoltatok, összetörik majd a kezetekben."