KARÁCSONYI INDIAI TÁMADÁSOK

Az indiai keresztények egyre több veszélynek vannak kitéve a hindu szélsőségesek támadásai miatt, amely a karácsonyi időszakban különösen érezhető volt.Az Indiai Evangélikus Társaság (EFI) tájékoztatása szerint legalább 18 keresztényekkel szembeni incidenst jelentettek be a karácsonykor. "A támadások gyakorisága és intenzitása az elmúlt években nőtt." - mondta Vijayesh Lal, az EFI vezetője. A legdurvább támadás Kowad faluban, Kolhapur kerületben, Maharashtra államban történt, ahol maszkos férfiak fegyverrel rontottak rá a keresztényekre karácsonyi összejövetelükön.

Körülbelül 20 maszkos férfi rohant be az Új Élet Gyülekezet vasárnapi istentiszteleti alkalmára késekkel, vasrudakkal, üvegpalackokkal, kövekkel és más éles tárgyakkal megtámadva a gyülekezeti tagokat. Milton Norenj, a gyülekezet egyik tagja elmondta, hogy a hindu szélsőségesek a támadás idején a következőket kiabálták: "Jai Bhawani, Jai Shivaji", vagyis a "Hindu istennő, Bhawani győzelme, és a hindu harcos király Shivaji győzelme ez!"

A gyülekezeti alkalmon résztvevő negyven keresztény közül heten súlyos fejsérüléssel kerültek kórházba, de volt, akinek a megzúzódott ujját kellett amputálni vagy csonttörést szenvedett. "2000 óta élek itt, de soha ilyen durva támadást még nem tapasztaltam." - mondta Chavan, a gyülekezetet vezető lelkész.

Az indiai keresztények egyre több veszélynek vannak kitéve a hindu szélsőségesek támadásai miatt.

A hindu szélsőségesek 2014 óta fenyegetik a keresztény közösséget, hogy hagyják el a falut, de a gyülekezet tagjai nem akartak megfutamodni. A támadás Chavan lelkész 65 éves édesanyjának köszönhetően ért véget, akinél Isteni útmutatásra volt egy csomag őrölt pirospaprika, amelyet a támadók szemébe szórt. Ettől egészen megzavarodtak a szélsőséges csoport tagjai és elmenekültek. A rendőrség az incidenst követően néhány embert őrizetbe vett, és nyomozást folytatnak az ügyben.

A keresztény vezetők delegációja találkozott a kerületi rendőrkapitánnyal, melynek során felkérték a hatóságokat, hogy tegyenek gyors lépéseket a jövőbeni támadások elkerülése érdekében. "A nyomozás még folyamatban van, de hamarosan felderítésre kerül, hogy mely szervezethez kapcsolódnak a támadók." - nyilatkozta a vizsgálatot végző nyomozó.

Az Indiai Keresztény Szövetség vezetője, Nehamiah Christie elmondta, hogy a hindu nacionalistáknak jól megtervezett stratégiája van arra, hogy a karácsonyi felvonulásokat, programokat ellehetetlenítsék, ezzel félelmet és bizonytalanságot keltve a keresztényekben.

Indiában egyre kockázatosabb a vallás szabad gyakorlása, a kereszténység felvállalása. Nemrégiben egy tanárt vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy egy busznyi gyermeket akar keresztény hitre téríteni, mivel karácsonykor elvitte őket egy keresztény gyülekezeti programra. A tanárt végül szabadon engedték, miután kiderült, hogy hindu szélsőségesek nyomására került letartóztatásra alaptalanul, mivel szülői beleegyezéssel szervezte a kirándulást.

Jelenleg a rendőség is tehetetlen. Egyrészről a hindu befolyásos csoportok igen erőst nyomást gyakorolnak a hatóságokra, másrészről rengeteg feljelentés érkezik ezen csoportok erőszakos megnyilvánulása miatt. "Számos esetben dokumentáltuk, hogy a rendőrség az indiai állampolgárok vallási szabadságának védelme helyett valójában megakadályozza annak szabad gyakorlását." - mondta egy indiai keresztény.

India a 11. helyen áll a keresztényeket üldöző országok között, így az ottélők igen nagy megpróbáltatásoknak vannak kitéve. Imádkozzunk értük!


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az egyiptomi keresztények helyzete

"A kereszténység egy gonosz kultusz!"

Keresztény kisebbség Afrikában


Szólj hozzá!