KARÁCSONYI INDIAI TÁMADÁSOK

Az indiai keresztények egyre több veszélynek vannak kitéve a hindu szélsőségesek támadásai miatt, amely a karácsonyi időszakban különösen érezhető volt.



Az Indiai Evangélikus Társaság (EFI) tájékoztatása szerint legalább 18 keresztényekkel szembeni incidenst jelentettek be a karácsonykor. "A támadások gyakorisága és intenzitása az elmúlt években nőtt." - mondta Vijayesh Lal, az EFI vezetője. A legdurvább támadás Kowad faluban, Kolhapur kerületben, Maharashtra államban történt, ahol maszkos férfiak fegyverrel rontottak rá a keresztényekre karácsonyi összejövetelükön.

Körülbelül 20 maszkos férfi rohant be az Új Élet Gyülekezet vasárnapi istentiszteleti alkalmára késekkel, vasrudakkal, üvegpalackokkal, kövekkel és más éles tárgyakkal megtámadva a gyülekezeti tagokat. Milton Norenj, a gyülekezet egyik tagja elmondta, hogy a hindu szélsőségesek a támadás idején a következőket kiabálták: "Jai Bhawani, Jai Shivaji", vagyis a "Hindu istennő, Bhawani győzelme, és a hindu harcos király Shivaji győzelme ez!"

A gyülekezeti alkalmon résztvevő negyven keresztény közül heten súlyos fejsérüléssel kerültek kórházba, de volt, akinek a megzúzódott ujját kellett amputálni vagy csonttörést szenvedett. "2000 óta élek itt, de soha ilyen durva támadást még nem tapasztaltam." - mondta Chavan, a gyülekezetet vezető lelkész.

Az indiai keresztények egyre több veszélynek vannak kitéve a hindu szélsőségesek támadásai miatt


A hindu szélsőségesek 2014 óta fenyegetik a keresztény közösséget, hogy hagyják el a falut, de a gyülekezet tagjai nem akartak megfutamodni. A támadás Chavan lelkész 65 éves édesanyjának köszönhetően ért véget, akinél Isteni útmutatásra volt egy csomag őrölt pirospaprika, amelyet a támadók szemébe szórt. Ettől egészen megzavarodtak a szélsőséges csoport tagjai és elmenekültek. A rendőrség az incidenst követően néhány embert őrizetbe vett, és nyomozást folytatnak az ügyben.

A keresztény vezetők delegációja találkozott a kerületi rendőrkapitánnyal, melynek során felkérték a hatóságokat, hogy tegyenek gyors lépéseket a jövőbeni támadások elkerülése érdekében. "A nyomozás még folyamatban van, de hamarosan felderítésre kerül, hogy mely szervezethez kapcsolódnak a támadók." - nyilatkozta a vizsgálatot végző nyomozó.

Az Indiai Keresztény Szövetség vezetője, Nehamiah Christie elmondta, hogy a hindu nacionalistáknak jól megtervezett stratégiája van arra, hogy a karácsonyi felvonulásokat, programokat ellehetetlenítsék, ezzel félelmet és bizonytalanságot keltve a keresztényekben.

Indiában egyre kockázatosabb a vallás szabad gyakorlása, a kereszténység felvállalása. Nemrégiben egy tanárt vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy egy busznyi gyermeket akar keresztény hitre téríteni, mivel karácsonykor elvitte őket egy keresztény gyülekezeti programra. A tanárt végül szabadon engedték, miután kiderült, hogy hindu szélsőségesek nyomására került letartóztatásra alaptalanul, mivel szülői beleegyezéssel szervezte a kirándulást.

Jelenleg a rendőség is tehetetlen. Egyrészről a hindu befolyásos csoportok igen erőst nyomást gyakorolnak a hatóságokra, másrészről rengeteg feljelentés érkezik ezen csoportok erőszakos megnyilvánulása miatt. "Számos esetben dokumentáltuk, hogy a rendőrség az indiai állampolgárok vallási szabadságának védelme helyett valójában megakadályozza annak szabad gyakorlását." - mondta egy indiai keresztény.

India a 11. helyen áll a keresztényeket üldöző országok között, így az ottélők igen nagy megpróbáltatásoknak vannak kitéve. Imádkozzunk értük!