KERESZTÉNY KISEBBSÉGEK ÜLDÖZTETÉSE

A világ minden táján azok a keresztények, akik vallásuk miatt kisebbségben élnek, nagyobb valószínűséggel hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve akkor is, amikor élelmet és orvosi ellátást szükséges kapjanak.



A koronavírus-járvány még nehezebbé teszi a keresztények és más kisebbségben élő vallási közösségek tagjainak életét szerte a világban.

A Nyitott Ajtók keresztényeket segítő civil szervezet arról számolt be, hogy legalább 25 olyan esetről van tudomásuk, melynek során a keresztények különösen hátrányos helyzetbe kerültek azon országokban, ahol elszántan üldözik a keresztényeket. "A keresztények helyzete egyre rosszabbá válik." - nyilatkozta David Curry, a Nyitott Ajtók Szervezet vezérigazgatója.

"Olyan helyeken, mint Észak-Korea, Irán és Pakisztán, a keresztényeket másodosztályú állampolgároknak, árulóknak és hitelvesztetteknek tekintik." - mondta Curry. "Most, mivel a COVID-19 tömegesen pusztítja ezen országok lakosainak egészségét és megélhetését, a keresztényeknek sürgősen segítségre van szükségük."

A szervezet részéről az is elhangzott, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a férfiak ellen folytatott üldöztetés második leggyakoribb formája a gazdasági diszkrimináció, melynek során a férfiak számára megtagadják a munkahelyre történő felvételt és bármilyen jellegű támogatást részükre.

"A keresztények helyzete egyre rosszabbá válik."


Kínában egy volt séf jelezte egy ottani keresztényeket segítő szervezetnek, hogy hite miatt munkahelyi diszkriminációval szembesült és a koronavírus világjárvány miatti korlátozások kapcsán az új munkahely keresése során is számos nehézségbe ütközött, komoly hátrányos megkülönböztetést tapasztalt.

"Most, hogy a vírus miatt sok étterem bezárt, nekem nehezebb munkát találni!" - mondta Ruan Haonan. "Két nappal ezelőtt elmentem egy gyárba munkát keresni, de azt állították, hogy szerepelek bűnügyi nyilvántartásban, és keresztényként egy sötét kultusz részese vagyok. Ha nem marad más lehetőség, végül csak olyan munkát kereshetek, amelynél nincs szükség személyazonosító igazolvány regisztrálására, de sajnos ezek a munkák kevés fizetéssel járank." - tette hozzá.

"Mivel világszerte sok egyház felfüggesztette az egybegyülekezéseket vagy online tartja az istentiszteleteket, egyre több keresztény tapasztalja meg milyen másoktól elszigetelten imádni az Urat." - mondta Curry.