KÍNÁBAN A VALLÁSOD MÁR NEM SZÁMÍT

A kínai kormány szigorította polgárainak döntési jogosultságát amikor bejelentette, hogy bármely felekezethez tartozó vallásos szervezetnek alá kell vetnie magát a Kínai Kommunista Pártnak és a Párt nézeteit kell hirdetniük.



"A gyakorlatban a vallásod már nem számít. Lehetsz buddhista, taoista, muzulmán vagy keresztény: egyetlen vallás megengedett Kínában: a Kínai Kommunista Pártba vetett hit!" - mondta egy interjúban egy kínai katolikus pap.

Február 1-jétől kezdve minden vallási csoportnak be kell tartania az új szabályokat, amelyet egy hat fejezetből és 41 cikkből álló rendeletben hirdettek ki. Bármilyen gyűjtéshez vagy vallási megmozduláshoz, összejövetelhez a Kommunista Párt jóváhagyása szükséges.

Az egyik jogszabályi rendelkezés, a 17. cikk kimondja: "A vallási szervezeteknek terjeszteniük kell közösségük tagjai számára a Kínai Kommunista Párt alapelveit és politikáját, a nemzeti törvényeket és rendelkezéseket, a közösség épülése és oktatása céljából, valamint a Kínai Kommunista Párt értékeinek megismerése céljából. A Kínai Kommunista Párt a szocialista rendszert támogatja, a szocializmus útját követi, mindekor szem előtt tartva Kína és annak állampolgárainak érdekeit…"

Wang Yi lelkészre tavaly nemzetközi szintű figyelem hárult, amikor letartóztatták, majd később kilenc év börtönre ítélték


"Az egyes vallások alapjait képező írások szintén nem mentesek a cenzúrától. A kommunista párt a meglévő vallásos klasszikusok átfogó átdolgozását kívánja véghezvinni, azzal a céllal, hogy a tartalom megfeleljen a mai kor szellemiségének."- számolt be egy kínai napilap. Ez azt jelenti, hogy az olyan könyveket, mint a Biblia vagy a Korán újraírják, hogy azok "tükrözzék a szocialista értékeket", és minden olyan részt megváltoztatnak, amelyet a kormány "károsnak" ítél.

"Sok szempontból a kínai kormány ellenőrzése - ideértve a Biblia és a Korán cenzúrázását is – elferdíti és tönkreteszi a vallási szervezetek lényegét, működését!" - mondta Patrick Poon, az Amnesty International kínai kutatója. "Egyszerűen nincs valódi vallásszabadság!"

Az új törvények azt követően érkeztek, hogy 2019-ben véghezvitték az ország történetének legkeményebb vallási üldözését! Wang Yi lelkészre tavaly nemzetközi szintű figyelem hárult, amikor letartóztatták, majd később kilenc év börtönre ítélték az államhatalom bírálata és illegálisnak ítélt vallási tevékenysége miatt. A családja még abban sem volt biztos, hogy életben van-e, amíg nem hallottak a kiszabott börtönbüntetés híréről.

Yi a "börtönben" megírta a "Kitartó engedetlenségem" című nyilatkozatát,
amelyben kijelenti, hogy nem fog engedni a nyomásnak.

"Mindegy milyen bűncselekménnyel vádol engem a kormány, mindegy milyen büntetést rónak ki rám! Mindaddig, amíg a vádak a hitemhez, az írásaimhoz, a világnézetemhez és a tanításaimhoz kapcsolódnak, addig pusztán a démonok hazugságaként és kísértéseként tekintek rájuk. Kitartóan tagadni fogom a vádak valóságát. Büntetést mérhetnek rám, de a törvényt nem fogom teljesíteni. Kivégezhetnek, de nem vagyok bűnös!"