A KONGÓI KERESZTÉNYEK HELYZETE

Súlyos zavargások tapasztalhatók a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A Közép-afrikai államban tartott tüntetések ráadásul ártatlan emberek életét is követelték.



Legalább nyolc keresztényt öltek meg a rendőrök, mert nem akartak csatlakozni az ország jelenlegi elnöke, Joseph Kabila elleni tüntetőkhöz. A kongói rendőrség több gyülekezetben tüzet nyitott a vasárnapi istentiszteleteken, valamint könnygázzal támadtak a keresztényekre azért, hogy félelmet keltsenek és ezzel bírják rá őket a felkeléshez való csatlakozásra.

A nyolc ember meggyilkolásán túl, több tucat embert tartóztattak le.

Kongói keresztények


A Kongói Demokratikus Köztársaság zűrzavaros helyzete abból adódik, hogy Kabila nem hajlandó lemondani a hatalomról. Kabila 2001 óta a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, hivatalosan már rég fel kellett volna állnia, lejárt a mandátuma. Azt állította, hogy 2017-ben lemondana a hatalomról, de úgy tűnik, újfent megszegi az ígéretét. A választásokat nem írják ki, az elnök arra hivatkozik, hogy nincs pénz rá.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egy túlnyomóan katolikus ország és a vallási vezetők voltak azok, akik az ország jelenlegi kormányát felkérték, hogy irányítsák az államot. Emiatt vádolják, üldözik és büntetik most a keresztényeket ilyen durva módon.

A katolikus egyház 2017 júniusában számolt be arról, hogy a kormányzati konfliktus miatt az országban eddig 3383 ember halt meg, nem szeretnék, ha több vér folyna emiatt a politikai vita miatt. Arra kértek mindenkit, hogy imáikkal segítsék elő és támogassák, hogy a helyzet megoldódjon.