A JÉZUS FORRADALOM FŐHŐSÉNEK HOMOSZEXUALITÁSÁRÓL

A Jézus forradalom c. film társrendezője, Brent McCorkle nemrég arról beszélt, hogy a filmkészítő csapat miért nem foglalkozott a hippi Lonnie Frisbee szexuális kihágásaival a filmben.



A sikeres keresztény film, amely bemutatóját követően már az első hétvégén meghaladta a 30 millió dolláros bevételt, a 60-as évek végének és a 70-es évek elején zajló Jézus Mozgalom történetét meséli el. A Jézus forradalom c. film főként arra a történetre összpontosít, hogy a Harvest Christian Fellowship elnevezésű gyülekezet vezető lelkésze, Greg Laurie hogyan jutott el az üdvösséghez, és 19 évesen miként kapott elhívást a teljes idejű lelkipásztori szolgálatra.

A Frisbee-t alakító Jonathan Roumie szerint Laurie kulcsszerepet játszik az utolsó nagy spirituális ébredésben Amerikában.

Laurie elmesélte egy interjúban, hogy Frisbee még fiatalon kapott egy próféciát az Úrtól. Egy imaalkalom során, mielőtt Laurie bármit is mondott volna, Frisbee hozzá fordult, és így szólt: "Az Úr most azt mondta nekem, hogy több ezer embernek fogsz prédikálni szerte a világon."

Több forrás szerinti is Frisbee – megtérését követően is néhányszor - olyan életet élt, amely során drogokat fogyasztott és szabadon létesített szexuális kapcsolatot bárkivel, beleértve a homoszexuális együttlétet is. A film röviden, néhány mondatban utal Frisbee múltbeli tévelygéseire. ("Ember, mindent megtettünk, amit csak lehetett és talán még annál is többet." - idézet a filmből.)

A filmben bemutatták Frisbee és felesége, Connie történetét is. A párnak a házasságkötésük után problémái voltak, majd nem sokkal Floridába költözésük után - Connie állítólagos hűtlensége miatt - elváltak. Frisbee később visszatért a homoszexualitáshoz, végül AIDS-ben halt meg.

A film röviden, néhány mondatban utal Frisbee múltbeli tévelygéseire


Laurie felidézte, amikor meglátogatta Frisbee-t a hospice házban: "Frisbee-nél való látogatásom emléke élénken él bennem. A szoba nagyon sötét volt. Tűz lobogott a kandallóban. Lonnie le volt soványodva. Borzalmasan nézett ki, de ahogy beszélni kezdett, megláttam benne azt a régi szikrát. Lonnie hitte, hogy Isten meg fogja gyógyítani. Hitte, hogy prédikálni fog, annak ellenére, hogy a körülmények nem emellett szóltak. Nem tudom, hogy ez az AIDS következménye volt-e, vagy a hite munkálta ki benne, de egyértelműen megbánta a dolgait. Tudta, hogy rossz, amit tett. Soha nem állt ki nyilvánosan, hogy megbánja bűneit, de Istentől bocsánatot kért és tudta, hogy ez a legfontosabb. Sok embert zavart, hogy nem állt ki eléjük, felelősséget vállalva a tetteiért. De valójában Lonnie-t csak az érdekelte, hogy az Úr előtt tisztázhassa a dolgait."

Egy interjúban megkérdezték McCorklet, hogy van-e oka annak, hogy a rendezők kihagyták a Frisbee szexualitásával kapcsolatos részleteket. "Sokat beszéltünk erről. Amikor forgattunk, arra éreztünk elhívást, hogy kizárólag Lonnie hitével, személyiségével foglalkozzunk, és ne próbáljunk más dolgokat behozni." – magyarázta McCorkle. A rendező bevallotta, hogy tudták, döntésük ellentmondásos lesz. "De ez a mi döntésünk volt. Lonnie életének azon időszakával akartunk foglalkozni, amikor feleségül vette Connie-t. Viharos kapcsolatukat be is mutattuk a filmben."

McCorkle nem vitatta, hogy a Frisbee az évek során sokat változott. Néhány kétes dolgot bemutattak a film végén, de nem a teljes igazságot. "A homoszexuális szál mellőzése tudatos választás volt. Sok küzdelme volt. Nagyon terhelt családi háttérből jött. Sok drogot és LSD-t fogyasztott." – mondta. McCorkle nagyon megosztó személyiségként jellemezte Frisbee-t, de szép lélek volt, nagy egóval. "Nem hallgatott az emberekre, de elképesztően jól bánt velünk. Igyekeztünk a lehető legpontosabban és legőszintébben bemutatni Lonnie-t, aki hatalmas ajándékokat kapott az Úrtól, amelyek tagadhatatlanok voltak. Életének egy meghatározott időszakát, az 1969-70-ben zajló eseményeket dolgoztuk fel valósághűen és őszintén." – nyilatkozta McCorkle.