MEGHALNI KRISZTUSÉRT KELET-UGANDÁBAN

Nairobi, Kenya, 2020. július 30. – Kelet-Uganda keresztényeinek volt egy hatékony stratégiája arra nézve, hogyan juttassák el az evangéliumot a muszlimoknak a Nakuwe-tó partján, ami a Kyoga-tó részére.



A Kaliró körzetben található Gadumire megyében lévő Namuseru faluból származó keresztények horgászni mentek a tóhoz. És amikor találkoztak a Lugonyola falu mellett levő muzulmánokkal, azonnal emberhalászokká váltak, és meghívták az embereket az ottani evangelizációs találkozókra.

A források szerint az idő múlásával a muszlimok figyelmeztették többször is a keresztényeket, hogy hagyják abba az evangelizációt a térségben. Az utolsó figyelmeztetés június 21-én történt, egy nappal azelőtt, hogy a Lugonyola faluból származó radikális muzulmánok Pya Kyakulage 25 éves pásztort és a 22 éves Tuule Mumbya-t a tóba vetették – mondta az egyik lelkész rokona.

"Rájöttünk, hogy a te feladatod nem a halászat, hanem a keresztény találkozók megtartása, majd a muzulmánok megtérítése," – mondta az egyik muzulmán a keresztényeknek június 21-én a rokon szerint. "Nem fogjuk könnyedén hagyni ezt a küldetést. Ez az utolsó figyelmeztetés a számotokra."

A Namuseru falu helyi tanácsának elnöke, David Nabyoma szerint a keresztény barátok június 22-én este 10 órakor kopogtak az ajtón. "Segítséget kértek, mondván, hogy a Lugonyola falubeli muzulmánok betolakodtak a tóparti környékre. Valamint több keresztény is beszámolt sérülésekről, köztük a fiam is" – közölte Nabyoma, az ugandai egyház tagja a Morning Star News számára. "Azonnal több barátommal a helyszínre rohantunk. Négy csónakot béreltünk, és a tó felé siettünk, és kiderült, hogy két keresztényt ütöttek-vertek, majd a tóba dobták őket, akik azonnal meghaltak."

Kyakulaga pásztor halála után hátrahagyta feleségét, és két gyermekét, akik 2 és 4 évesek voltak


Kyakulaga pásztor, aki a Krisztus Egyháza gyülekezet vezetője volt, halála után hátrahagyta feleségét, és két gyermekét, akik 2 és 4 évesek voltak. A másik ember, Mumbya, akinek szintén felesége és két éves gyermeke maradt csak életben.

A keresztények június 23-án kora reggel összegyűltek Namuseru faluban, hogy méltó megtorlást tervezhessenek, ám a helyi tisztviselők beszéltek velük, hívták a rendőrséget, és sikerült lebeszélni az embereket a bosszúról. Gadumire, Namwiwa és Kaliro állomásokat meglátogatta a rendőrség, és három gyanúsítottat le is tartóztattak. A tisztviselők azonosították Sharifu Ngugo, Hassan Mwidu Gulumaire és Jafari Kadisi nevezetű embereket, és azonnal a Kaliro központi rendőrségére vitték őket.

A halászok és a rendőrség átkutatták a tavat, és június 23-án megtalálták a holttesteket. Több kormányzati tisztviselő, köztük a kerületi rendőrparancsnok, a rezidens kerületi biztos és más helyi vezetők elítélték a gyilkosságokat – olvasható a forrásban.

Az egyházi vezetők arra kérték a keresztényeket, hogy tartózkodjanak a megtorlástól, inkább imádkozzanak.

Keresztények százai, köztük sok anglikán, pünkösdi, katolikus és más felekezetbeli egyházi vezető június 24-én részt vettek a két megölt keresztény temetésén Namuseru faluban. Ezek a gyilkosságok voltak a legutóbbi ugandai keresztények üldözésének számos példája, melyet a Morning Star News dokumentált.

Uganda alkotmánya és más törvényei előírják a vallásszabadságot, ideértve a vallás terjesztésének, és az egyik hitből a másikba való áttéréshez való jogot. A muzulmánok Uganda lakosságának mindössze 12%-át teszik ki, és inkább az ország keleti részén élnek.