"A FÖLDED VAGY A VÉRED"

Egy nonprofit szervezet nemrég kiadott jelentésében arról számol be, hogy becslések szerint több mint 1000 nigériai keresztényt ölt meg 2019-ben a fulani szélsőséges népcsoport.



"Az iszlamista fulani csoport továbbra is agresszív földrablási politikát folytat Plateau, Benue, Taraba, Dél-Kaduna és Bauchi állam egyes részein." -írta jelentésében az Egyesült Királyságban működő nonprofit szervezet, amely a keresztény üldöztetéseket követi. "Megtámadják a vidéki falvakat, arra kényszerítik az ott élőket, hogy távozzanak földjeikről, és helyükre telepednek le. Jelmondatuk: 'A földed vagy a véred!' "

A halálos áldozatok pontos száma jelenleg nem ismert, azonban egyértelmű, hogy a keresztények a fulani támadók célpontjává váltak. Becslések szerint 2015 óta több mint 6000 keresztényt öltek meg, míg 12 000 hívőt elűztek földjéről. Noha a fulani népcsoport tűnik a legelszántabb támadónak, a Boko Haram terrorista csoport is legalább ugyanennyi, ha nem több keresztényt gyilkolt meg Borno államban.

"A helyi emberek üzenete minden faluból ugyanaz: "Kérem, segítsenek nekünk! Jönnek a fulaniak! Nem vagyunk biztonságban otthonunkban!" - áll a jelentésben. A fulaniak nagyrészt muszlim vallású, nomád emberek, akik Nyugat- és Közép-Afrikában élnek. A földművelők és a törzsi tagok közötti konfliktusok egyre gyakoribbak, mivel a földterületek szűkössé váltak.

Becslések szerint több mint 1000 nigériai keresztényt ölt meg 2019-ben a fulani szélsőséges népcsoport


A népcsoportok közötti feszültségek fokozódnak, sokszor a támadások nem is vallási alapon történnek, de ennek ellenére sajnos sok esetben az erőszakos megnyilvánulások oka a vallás és ideológia.

"Az otthonaink megsemmisültek. A kórház leégett. Megpróbálták felgyújtani a templomot, a székeket egymásra pakolva máglyát raktak, majd meggyújtották."- mondta egy karamai lakos. "Az élet félelmetes itt. Néha kapunk üzenetet előzetesen egy-egy közelgő támadásról, akkor elrejtőzünk. Nincs semmilyen eszközünk, amivel védekezhetnénk. Nincs fegyverünk, hogy megvédjük magunkat. Nincs semmiféle biztonság vagy támogatás számunkra!" A jelentés csak néhány hónappal azután jelent meg, hogy az

Emberi Jogvédő Civil Szervezet jelezte a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy Nigériában a keresztényüldözés elérte a népirtás szintjét.

"Már évek óta igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy ezek emberiség elleni bűncselekmények… Mostmár jogilag is a népirtás szintjénél tartunk." - mondta Ann Buwalda, a civil szervezet igazgatója.

A Nyitott Ajtók Szervezet Nigériát a keresztény üldözések szempontjából a 12. legrosszabb helyre sorolta. "Valaminek változnia kell sürgősen!" - írja a jelentés. "Minél hosszabb ideig toleráljuk ezeket a mészárlásokat, annál jobban ösztönözzük az elkövetőket további támadásokra. Zöld utat adunk nekik a gyilkolások folytatására!"