A PÁPA ÉS A PÁTRIÁRKA TALÁLKOZÁSA

Ferenc egyik szívügye az ökumenizmus, nemcsak a protestáns egyházakkal, de az ortodoxokkal is. Erről több ízben tanúságot tett.



Történelmi találkozó
Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott a római pápa és a legnagyobb keleti egyház feje. Ferenc és Kirill moszkvai pátriárka a havannai reptéren folytatott két órás zártkörű megbeszélést.

A találkozó végén Ferenc és Kirill közös nyilatkozatot adtak ki. Az ünnepélyes aláírás után megölelték egymást, majd röviden beszámoltak tanácskozásuk eredményeiről. Kirill szerint a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerüléséért, azért, hogy az emberi életet megbecsüljék az egész világon. Ferenc pápa is örömmel állapította meg, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Számos kezdeményezést vitattak meg, amelyeket idővel meg lehet valósítani.

"Félre kell tennünk a belső ellentéteket, és egyesíteni erőfeszítéseinket az olyan régiókban, ahol a keresztény üldözés igen nagy méreteket öltött." - mondta.

Úgy tűnik a nyilatkozatokból, hogy a nagy méreteket öltött keresztény üldözés, mely főleg Afrikában és a Keleten fordul elő, összehozta őket. A pápa szerint ez a találkozó Isten akarata volt. 2016-ban szeretnének komoly eredményeket elérni az üldözések visszaszorítása kapcsán.

Érdekes, hogy olyan hosszú évek alatt nem tudtak közös pontot találni, ám most, a radikális iszlám hajtóerő lett abban, hogy ilyen mesés módon egymásra találjanak.

Ferenc egyik szívügye az ökumenizmus, nemcsak a protestáns egyházakkal, de az ortodoxokkal is. Erről több ízben tanúságot tett. De vajon elképzelhető egy ilyen világszéles összefogás békében?

Vatikán szerint ez a találkozó nagy lépés volt e cél elérésében.

Forrás részben: index.hu