A PÁPA ÉS A REFORMÁCIÓ

Ferenc Pápa reformáció napjához köthető, svédországi látogatása során olyan kijelentést tett, mely újabb lépés az egyházak közeledésében.A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott ünnepnap, annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A Pápa a lundi evangélikus székesegyházban tartott, történelmi jelentőségű istentiszteleten elmondta, hogy

"Luther Máron egy okos ember volt, aki joggal háborodott fel az akkori katolikus egyházon belül uralkodó korrupció, a világiasság, a pénzsóvárság és a hatalomvágy miatt."

Mikor Luther 500 éve elindította a reformációt és kifüggesztette egy wittenbergi kápolna ajtajára 95 tételét, akkor a pápa kiközösítette és háborúk sora kezdődött el, illetve hosszú évtizedeken keresztül jó okot adott ez embereknek arra, hogy vallási alapon égessék el máglyán azokat, akik szerintük eretnekek. A sebek azóta sem gyógyultak be teljesen, ezért van jelentősége Ferenc pápa látogatásának. A közös szertartáson mindkét egyház vezetője sajnálkozását fejezte ki a reformáció indulását követő követő tömeggyilkosságok és előítéletek miatt.

Egyetlen Pápa sem tett hasonló dolgokat korábban.
Vajon merre tart ez az út?

Forrás: index.hu

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Erdogan és a kereszténység

Putyin a kereszténység ellen

A keresztény üldöztetés mai helyzete


Szólj hozzá!
Csak azután érhető el a facebook like és comment plugin, hogy bekapcsoltad a facebook beállításoknál a "nem kötelező cookie"-kat!