A CSALÁDOT SAVVAL PERMETEZTÉK LE AZ ISZLÁM ELHAGYÁSA MIATT

NAIROBI, Kenya, 2022. március 22. (Morning Star News) - A kereszténységre való áttérés miatt feldúlt radikális muzulmánok ebben a hónapban, Kelet-Uganda területén savval lefújtak egy nemrég lett keresztény családot, és megvertek egy korábbi mecsetvezetőt - közölték a források.



A Namutumba körzetben lévő Intonko faluban március 8-án muszlim rokonok savval fújták le a 38 éves Juma Waiswát, 32 éves feleségét, Nasimu Naigagát és 13 éves lányukat, Amina Nagudit, miután az előző hónapban Krisztusba vetették hitüket - közölte Waiswa.

Akkor tértek át a keresztény vallásra, amikor február 17-én reggel egy lelkipásztor meglátogatta otthonukat, és ismertette velük az evangéliumot. Amikor a rokonaik értesültek a megtérésükről, március 8-án egy találkozóra hívták őket a klán többi tagjával, mondta Waiswa. "A találkozó során megkérdeztek bennünket az üdvösségünkről, és megerősítettük számukra, hogy hiszünk Jézusban és áttértünk a kereszténységre" - mesélte Waiswa a Morning Star Newsnak.

"Azt mondták, hogy tagadjuk meg Jézust, de ragaszkodtunk az újonnan szerzett Jézusba vetett hitünkhöz."

A keresztények látogatásokkal és bibliatanulmányozással mélyítették el a család hitét a megtérésük után - magyarázta. "Amikor nem voltunk hajlandóak visszavonni a Jézusba vetett hitünket, apám, Arajabu, elszavalt néhány koránverset, és ezután erőszakkal ütlegelni kezdtek minket botokkal, ahogy azt a Korán előírja, azt állítva, hogy hitehagyottak vagyunk" - mondta Waiswa. "Mivel ez még nem volt elég, apám bement a szobába, felkapott egy üveg savat, és spriccelni kezdte ránk, miközben a csoport azt kiabálta, hogy "Allah Akbar [Isten nagyobb], halált érdemeltek", majd kitagadott minket." Szerinte kezdetben nem tudták, hogy milyen folyadékot fújtak rájuk.

A kereszténységre való áttérés miatt feldúlt radikális muzulmánok ebben a hónapban savval lefújtak egy nemrég lett keresztény családot


"De ahogy menekültünk az életünkért, komoly viszketést éreztünk, ami addig tartott, amíg a fájdalom fel nem erősödött" - mondta Waiswa. "Egy közeli keresztény szomszéd hívta a lelkészt, aki azonnal megérkezett, és kórházba vitt minket Mbale-ba, de a lányunk súlyosan megsérült, és beutalták egy jinjai kórházba." Március 9-én, amikor a három személyt kórházi kezelésben részesítették, a házukat felgyújtották. Mindhárman még mindig kórházi kezelés alatt állnak. Imát kértek a gyógyulásért és egy helyért, ahol a felépülésük után maradhatnak.

A volt imám megsérült
Március 13-án ugyanebben a körzetben szigorú vallású muszlim falubeliek megtámadták a Bugobi faluban élő Swaleh Mulongo korábbi mecsetvezetőt. Mulongo elmondta, hogy hat éven át találkozott egy helyi lelkésszel, akinek a nevét biztonsági okokból nem közöljük, mielőtt január 13-án Krisztusba vetette hitét.

Miután Mulongo abbahagyta az ima vezetését a bugobi mecsetben, Abubakar Sekimpi sejk vette át a helyét, és hajtóvadászatot szervezett ellene - közölte a volt imám. Igangában egy templomban kezdett imádkozni, és kőkemény muzulmánok vártak rá az imahelytől mintegy öt kilométerre - mondta. "Reggel 8 óra körül volt, amikor négy muszlim megállított, és rengeteg kérdést tettek fel nekem a kereszténységgel kapcsolatban, de én nem válaszoltam" - mondta Mulongo a Morning Star Newsnak. "Aztán a férfiak ütésekkel és botokkal elkezdtek ütlegelni, de hála Istennek, amikor meglátták, hogy néhány ember közeledik, elmenekültek".

Mély fejsérülésekkel, törött csuklóval és zúzódásokkal a hátán Mulongót egy igangai kórházba szállították, amely az egyik bogobi keresztényhez tartozik - mesélte. A támadók tovább folytatták, Mulongónak, a keresztény hitre vezető lelkésznek a kecskéit és csirkéit leölték - számolt be az egykori imám. Egy figyelmeztető levelet hagytak hátra: "Tudjuk, hogy egy csaló vagy, és hogy te térítetted át az imámunkat a keresztény hitre. Hamarosan elkapunk téged, amit nagyon fog sajnálni a családod és az egész gyülekezet". A levél mélyen felkavarta a lelkészt. "Jelentettem az ügyet a területi vezetőnek, aki azt mondta, hogy legyek éber, mivel a vizsgálat folyamatban van" - közölte a lelkész.

Uganda alkotmánya és más törvényei biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a hit terjesztésének és az egyik hitről a másikra való áttérésnek a jogát. A muszlimok Uganda lakosságának legfeljebb 12 százalékát teszik ki, és nagy számban élnek az ország keleti területein.