BRUTÁLIS TÁMADÁS BURKINA FASO-BAN

Tizennégy ember halt meg, miután egy csoport iszlám harcos brutális fegyveres támadást indított a Burkina Faso-ban található nyugat-afrikai nemzetének egyháza ellen.



A fegyveresek berontottak a templomba, amikor gyülekezeti alkalmat tartottak, és golyózáport engedtek a tömegbe. Egy hiteles forrás azt közölte az AFP hírügynökséggel, miszerint fegyveres személyek hajtottak végre támadást, céljuk pedig hívő keresztények -köztük a pásztor- kivégzése volt, a gyermekeket sem kímélve.

A támadásra Hantoukoura városában került sor, amely a nigériai határ közelében található. Noha a támadókat még hivatalosan nem azonosították, de az elmúlt hónapokban a térség az al-Kaida, és más, az Iszlám Államhoz kapcsolódó harcos csoportok támadása alatt áll.

A mészárlás után Burkina Faso elnöke, Roch Marc Christian Kaboré barbár támadásnak nevezte a történteket, amit a protestáns egyház ellen követtek el, tizennégy halálos áldozat mellett több súlyos sebesülttel, írta tweet-jében. "Részvétem a gyászoló családoknak, gyors gyógyulást kívánok a sebesülteknek," tette még hozzá.

Tizennégy ember halt meg, miután egy csoport iszlám harcos brutális fegyveres támadást indított


Az elmúlt bő egy évben Burkina Faso keresztény közösségét az iszlám terrorcsoportok által egyre gyakoribb brutális erőszak sújtotta. A támadások száma 2017-ben mindössze 33-ról 2018-ra 158-ra ugrottak, és ez a szám 2019-re sem csökkent. Több, ehhez hasonló támadás is történt 2019 első felében.

Segélyszervezetek beszámolói szerint az egész országban sok hívőt félelmetes ultimátummal állítanak elő katonai iszlám csoportok, miszerint a terroristák ténylegesen utasították a keresztény lakosságot, hogy váljanak iszlám hívőkké, vagy meneküljenek.

Egy helyi forrás a fenyegetésekről: "A dzsihadisták egy olyan programjának része, amely szándékosan terrort követ el, meggyilkolja a keresztény közösségek tagjait, és arra kényszeríti a fennmaradó keresztényeket, hogy meneküljenek el, miután figyelmeztetik őket, hogy három nap múlva visszatérnek, és nem akarnak egy keresztényt sem ott találni."