UKRAJNAI TEMPLOM BEZÁRÁSOK

Beszámolók szerint orosz lázadók támadtak meg keresztény templomokat az ukrajnai Luhansk tartományban.



Jelentések szerint a Luhanskot irányító csoport megköveteli, hogy az egyházak újra regisztráljanak mint vallási szervezetek, azonban nem hagyják jóvá azok regisztrációit. A "Forum 18" norvég emberjogi szervezet szerint sem a Baptista, sem a Hetednapi Adventista Egyházak újra regisztrálást nem hagyták jóvá.

Arról is szólnak jelentések, hogy az elmúlt hónapokban protestáns egyházakat támadtak meg. Szeptemberben, Briankában a lázadók egy baptista templomon ütöttek rajta, az ott szolgálatot teljesítő lelkész pedig büntetéssel is szembesülhet, amiért regisztráció nélkül tartott istentiszteletet.

Egy másik esetben, az Újjászületés Baptista Egyházban pedig rendőrök állítottak le egy reggeli dicsőítést. Dmitry Sirbu tiszteletes jogi fenyegetéssel is szembesülhet, amiért engedélyezte a dicsőítő összejövetelt.

Orosz lázadók támadtak meg keresztény templomokat az ukrajnai Luhansk tartományban


Augusztusban az istentisztelet alatt támadták meg fegyveresek az Úr Pünkösdi Egyházának Kegyelmi Templomát Alchevsk-ben. A csoport a gyülekezetet a földre kényszerítette, mialatt a támadók elkobozták az templom számítógépeit.

Andrei Litsoev, a Vallási Szervezetek és a Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium szellemi tagozatának vezetője nem adott magyarázatot arra, miért tagadták meg az egyházak regisztrációját.

A The Christian Post nevű keresztény hírportál szerint a környékbeli katolikus egyházak arra várnak, hogy a regisztrációra beadott kérelmeikről hírt kapjanak. Luhanski hatóságok tájékoztatása szerint az egyházak kötelező, ismételt regisztrációja a 2015. évi határozat része, amely katonai törvények alá rendelten

megtiltja a tömeges gyülekezéseket és eseményeket.