VÉRVÖRÖS ÉG KÍNÁBAN, SZUPER VÉRHOLD AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

A kínai kikötővárosban, Zhoushan egyedülálló csillagászati jelenség miatt vérvörös lett az égbolt. A jelenség során a város lakói közül sokan elgondolkoztak azon, vajon eljött-e a világvége.



Néhány lakos hangjában pánikot lehetett hallani, miközben rögzítették telefonjaikon a kísérteties jelenséget, amely egy vastag ködréteg alatt is látható volt. Egyesek úgy gondolták, hogy a vörös ég rossz előjel Kína számára. A bíbor égbolt gyorsan a kínai közösségi médiák egyik felkapott témájává vált, mivel az eseményről készült videókat több tízmillióan nézték meg.

A Douyin, a TikTok kínai verziójának egyes felhasználói rossz előjelnek nevezték a vörös eget a COVID-19 világjárványra utalva. A COVID a közelmúltban újra fellángolt a szomszédos Sanghaj városában, ahol ismét extrém korlátozásokat vezettek be.

A kínai helyi média később azt állította, hogy a vérvörös eget a halászhajók által okozott fénytörés idézte elő. "Ha jó az időjárás, a légkörben a vízrészecskéken átszűrődő fények visszaverődnek és szétszóródnak a halászhajók fényén, melyek vörösre festik az eget." - nyilatkozta a Zhoushan Meteorológiai Iroda munkatársa. Más tudósok szerint a ritka jelenséget a Tonga vulkánkitöréséből származó részecskék okozhatták a légkörben. A NASA megállapította, hogy a Tonga-kitörés hatása még a világűrt is elérte. Egy másik videó, amelyet egy, a kikötőtől távolabb tartózkodó felhasználó osztott meg, azt mutatja, hogy a város felett nem az egész égbolt volt vörös, hanem csak az a rész, amely a ködréteg alatt volt.

A jelenség során a város lakói közül sokan elgondolkoztak azon, vajon eljött-e a világvége


A történészek korábban Kínából, Koreából és Japánból származó 300 éves dokumentumokat találtak, amelyek szemtanúk beszámolóit tartalmazzák egy hasonló eseményről. A beszámolók szerint 1770 szeptemberében az égbolt a régió felett vörösen izzott, és az esemény több mint egy hétig tartott.

Az eseményt tanulmányozó kutatók elmondták, hogy elméletük szerint a korábbi vörös eget egy óriási geomágneses vihar okozta, amely vetekedett a legerősebb 1859-es carringtoni viharral. Az ilyen mágneses viharok napkitörésekkel fordulnak elő.

A kutatók azt is feltételezik, hogy ha most egy Carrington-szintű napvihar sújtaná a Földet, az ebből eredő csapás a világ elektromos hálózataira pusztító hatású lenne, és a legtöbb ember áram nélkül maradna.

Izraelben, akik hallottak a legutóbbi kínai vérvörös égboltról, egy bibliai utalást hoztak fel. Az ehhez hasonló történelmi események során a bibliakutatók gyakran idéznek Jóel könyvéből az Ószövetségben, ahol egy vers leírja, hogy 'vér, tűz és füstoszlopok' tűnnek fel az égen.

"Csodás jeleket mutatok az égen és a földön: vért, tüzet és füstoszlopokat. A nap elsötétül, a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és félelmetes napja." (Jóel könyve 2:30-31)

Az Egyesült Államokban 'vérhold' jelenség volt látható, mely holdfogyatkozáshoz kapcsolódó történésnek amatőr csillagászok és más égboltfigyelők is szemtanúi lehettek. A NASA szerint a telihold vörösnek tűnhetett Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában és Afrikában a 2022. május 15-16-i teljes holdfogyatkozás során. A holdfogyatkozás jelensége akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Néhányan ezt az eseményt 'szuper vörös vérholdnak' nevezték. A NASA magyarázata szerint Földünk a Nap és a Hold közé került: ekkor a Hold színe sötétvörösre váltott a bolygó árnyékában a légkörön keresztül rá vetülő napfény hatására. Ugyanez a hatás figyelhető meg bizonyos vöröses-narancsos színű napkelték és naplementék esetében.

A Vérhold bibliai vonatkozásai
Annak ellenére, hogy vannak tudományos magyarázatok az ilyen típusú vérholdokra, sok keresztény prófétai következményeket is lát mögöttük. Ez azért van, mert a Szentírás közvetlenül is említi őket. A Biblia megjövendöli a Vérholdat a Jóel 2:31-ben, amely kijelenti: "A nap elsötétül, a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és félelmetes napja " Az Apostolok Cselekedetei 2:20-ban: "A nap sötétté válik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja." A Jelenések könyve 6:12-ben a vérholdat is megjövendölik: "És láttam, amikor feltörte a hatodik pecsétet: nagy földrengés támadt, és a nap elsötétült, mint egy fekete szőrcsuha, a telihold olyan lett, mint a vér."

A Szentírás igeversei közül mindegyik a vérvörössé váló holdra úgy utal, mint a végidők közeledtét jelző égi jelre.

Számos Vérhold volt már a történelem során, mióta megírták ezeket a részeket, de Jézus azt mondta a követőinek, hogy figyelnünk kell az idők jeleit, beleértve az égi jeleket is. Egyes prédikátorok egyenesen azt állítják, hogy az elmúlt években történt nagyszámú vérhold fogyatkozás a sokadik olyan jel, amely arra utal, hogy a világvége közeledik, és a közeljövőben bekövetkezhet. A bibliai próféciákkal foglalkozó kutatók más történelmi eseményekre is rámutatnak, mint például a modern Izrael állam helyreállítására 1948-ban, zsidók millióinak visszatérésére a Szentföldre.