ISTEN JELNYELVEN KERESZTÜL IS BESZÉL

A keresztény halló közösség természetes módon a kimondott szavakat hangsúlyozza, akár dicsőítő dalok éneklése által, akár a szószékről olvasva és sokszor kiemeli Isten "meghallásának" különböző módjait.



Bár több egyházi közösség használ jelnyelvi tolmácsot, még mindig kevesen alkalmazzák őket ilyen helyen. Mindez ahhoz a meglepő tényhez járul hozzá, hogy pár hónappal ezelőttig templomba járó amerikaiak milliói nem fértek hozzá a saját nyelvükre teljesen lefordított Bibliához.

A Siketek Missziójának majdnem négy évtizedes munkája és együttműködése az Amerikai Biblia Közösség, a Wycliffe Biblia Fordítók, a Deaf Harbor, a DOOR International, a Seed Company, az Úttörő Biblia Fordítók és a Siket Bibliai Közösség által a Biblia teljes egészében lefordításra került az eredeti források felhasználásával az amerikai jelnyelvrendszerre tavaly szeptemberben.

A siketek tapintásukra és szemükre hagyatkoznak, tájékozódási és kommunikációs célból: ez megnehezíti az olvasás tanulását, mivel a szavakat és kifejezéseket másként közvetítik. A siket keresztények megsegítésére, hogy ők is érezhessék a Biblia gazdagságát, az Amerikai Jelrendszer fordítói egy videó sorozatot rögzítettek a bibliai fejezetek vagy részek alapján felbontva, miközben valaki jeleli a szöveget. A Biblia amerikai jelnyelv verziója kihasználja a jelnyelv különálló, dinamikus szókincsét, hogy az Írást életre keltsék egy teljesen új módon.

"Még úgy is, hogy van hozzáférésem számtalan fordításhoz, és szeminárumban tanultam", - mondja Josh Bonjour lelkipásztor, a texasi New Life Deaf Fellowship vezetője, aki bár hall, de siket családtagok között nőtt fel, siket közösségben - "Néha ha látok egy jelelt szentírási részt, akkor az olyan hatással van rám, ahogy semmi más. Ha rám ,aki hall, ilyen hatást gyakorol, képzeld mit tehet ez egy sikettel."

Mostmár a siketek is tudják, hogy Isten jelnyelven keresztül nekik is szán üzenetet


Amíg egyetemem tanult, tanuló lelkész volt apja templomában, a texasi Siketek amarillo-i templomában. "A Bibliaövezet az a hely, ahol mindenkinek van egy alap bibliai ismerete azért, mert ez az itteni kultúra része. Viszont ez nem volt elmondható azokról a siket tanulókról, akikkel elkezdtünk foglalkozni", mondja Bonjour. "Ha hívőként nőttek fel családjukban ha nem, az esély arra, hogy egy siket tanuló megértse a Biblia történeteit vagy akár hogy Jézus ki volt, nagyon minimális, mivel nem volt a hozzáférésük az Íráshoz olyan mértékű, mint azoknak, akik hallanak", mondta.

Körülbelül 11 millió siket vagy nagyothalló ember van Amerikában, és bár a modern korban tettek lépéseket befogadásuk felé, például a fordítók használatával és feliratozásokkal, de a világ bestseller könyvének ilyen módú elérhetősége egészen tavalyig nem volt jelen a történelemben.

Bonjour a fordítás nagyságát megvilágításba helyezi: "Képzeld el, ahogy nevelsz egy csapat friss megtérőt, akinek nincs hozzáférése a Bibliához a saját nyelvén. Ez volt az a kihívás, amivel szembeálltunk. Azt mondtam a diákoknak, hogy próbálják olvasni és megérteni a Bibliát, akár még képregény formájában is ha az segít, de ilyenkor csüggedten jöttek vissza és azzal az érzéssel, hogy túl bonyolult Isten szava és nem nekik való. Kemény volt. És ez a probléma nem csak a fiatal csoportokra korlátozódott. Az egész siket hívő közösségre kiterjedt."

Mindezek felett Bonjour úgy beszél erről az újabb mérföldkőről, mint a siket keresztény közösség és azok újabb generációinak egy új korszaka."Az egyik legmélyebb imám, hogy ezt a munkát nem nyilvánítják 'befejezettnek' ezzel, hanem még évekig fejlesztenék mindezt - hogy lássunk újabb átdolgozást, fordítást, és tanulmányi eszközök megjelenését, mely segíti a siketeket, hogy élvezhessék Isten szavainak gazdagságát. "Ezért imádkozunk az Amerikai Bibliai Közösségben is."

A Siketek Történelmének Nemzeti Hónapjában (március 13-tól április 15-ig) ezt a nagyszabású sikert ünnepeljük és folytatjuk munkánkat a Bibliai lefordításával minden egyes élő nyelvre – beleértve körülbelül 275 jelnyelvrendszert. A keresztények évszázadok óta olvassák a Bibliát, meghallván közben Isten szavát. Most már a siketek is tudják, hogy Isten jelnyelven keresztül nekik is szán üzenetet.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.