BURJÁNZIK A KERESZTÉNYEK ELLENI ERŐSZAK NIGÉRIÁBAN

Nigériai fegyveresek támadtak meg egy iskolát az ország északnyugati részén és elraboltak több mint 287 diákot. Ez a második ilyen kaliberű tömeges emberrablás egy hét leforgása alatt. A helyiek szerint, a támadók egy márciusi csütörtök reggel, nyolc órakor vették körbe az állami iskolát a Kaduna állambeli Kuriga településen. A hatóság közölték, hogy több mint száz diákot ejtettek túszul a támadók.



Sani Abdullahi, az iskola igazgatója, elmondta Uba Saninak, Kaduna kormányzójának, hogy amikor meglátogatta a települést, az eltűntek száma 287 főre emelkedett. A kormányzó azt mondta a lakosoknak, mindent megtesznek azért, hogy minden gyermek haza kerüljön, már kapcsolatba léptek a biztonsági társaságokkal. Nem egészen tiszta, hogy fogja ezt elérni, figyelembe véve azt, hogy az előző tömeges emberrablást sem oldották meg.

Egyetlen csoport sem vállalta magára a felelősséget a csütörtöki támadásért, bár azokat a csoportokat gyanúsítják, akik többnyire muszlim pásztorokból állnak, és akiket korábban is vádoltak erőszakos tevékenységekért és emberrablásért az utolsó évtizedekben.

Ahogy a CBN News is beszámolt róla, több éve iszlám szélsőséges csoportok tevékenykednek szabadon Nigériában, beleértve a Boko Haram mozgalmat és az iszlám államot. Az Open Doors USA szerint a Hausa-Fulani muszlim pásztorok csoportja mintegy 38 millió embert számlál, akik különböző nyelveket beszélnek, és nomád életmódot folytatnak. A csoport tagjai eltérő mértékben ragaszkodnak az iszlámhoz. A szélsőséges csoportok felemelkedését Muhammadu Buhari elnöki posztjának lehet tulajdonítani, ami "Nigériát az egyház elleni célzott erőszak epicentrumába helyezte."

A diákok elleni támadások elég gyakoriak Nigéria északi részén és ezeknek a száma 2014 óta egyre csak növekszik, amikor iszlám szélsőségesek elraboltak 276 diáklányt a Borno állambeli Chibok településen. Közel száz lány soha nem került elő. Újabban, a támadások az ország északnyugati és központi területeit érintik, ahol több tucat fegyveres támadja meg a lakosokat és az átutazókat hatalmas váltságdíjért cserébe.

A hitükért tizenegy keresztényt ölnek meg minden egyes nap Nigériában


A Dél-Afrikai Open Doors arra buzdítja a keresztényeket, hogy imádkozzanak a hittestvéreikért Nigériában. "Imádkozzatok azokért a testvérekért, akik a világ legveszélyesebb területein élnek a keresztények számára."

A csoport elmondása szerint tizenegy keresztényt ölnek meg minden egyes nap Nigériában.

A csütörtöki támadás csupán pár nappal később történt azután, hogy a szélsőségesek több mint kétszáz embert raboltak el Nigéria északkeleti részén, többnyire nőket és gyerekeket. A nők, a diákok és a gyerekek vannak jobban kitéve efféle támadásoknak és csak azután engedik őket szabadon, miután hatalmas váltságdíjat fizetnek értük. Megfigyelők szerint mindkét támadás Nigéria súlyosbodó biztonsági válságára figyelmeztet, amely 2023-ban több száz ember halálát okozta. Bola Tinubu-t tavaly választották Nigéria elnökévé, miután megígérte, hogy véget vet az erőszaknak. "Még mindig nincs látható előrehaladás a biztonság javulásában," mondta Oluwole Ojewale, Nyugat- és Közép-Afrikai kutató az Afrika-központú Biztonsági Tanulmányok Intézetében.

Az Egyesült Államok szenátorai felhívják a figyelmet arra, hogy keresztényeket ölnek meg a hitükért. Három szenátor a következőket írta egy levélben az államhivatalnak címezve "ne üljenek tétlenül, miközben keresztény nigériaiakat gyilkolnak meg a hitükért." Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2021-ben törölte Nigériát a különös aggodalomra okot adó országok (CPC) listájáról, de a Nemzetközi Vallásszabadság Törvény értelmében Nigéria megfelel a "vallásszabadság súlyos megsértésének részvétele vagy eltűrése" törvényi definíciójának. "Továbbra is nagyon aggaszt bennünket a vallásszabadság romló helyzete Nigériában, az önök minisztériuma továbbra sem használja a rendelkezésére álló eszközöket," Josh Hawley, Mike Braun és Marco Rubio szenátorok így üzentek.

Felhívták a figyelmet egy támadásra, ami tavaly karácsonykor történt. "December huszonharmadika és huszonötödike között, legalább 140 embert öltek meg iszlám szélsőségesek, közöttük nőket és gyermekeket, számtalan ember sebesült meg és sokan el kellett hagyják lakóhelyüket a súlyos erőszak következtében. Megdöbbentő brutalitással végrehajtott célzott támadás volt ez. Amint tudjátok, a nigériai keresztények elleni erőszak burjánzik. A kimutatások szerint közel 5 000 keresztényt öltek meg a vallásuk miatt az elmúlt két évben. Nem állhattok tétlenül, miközben a keresztényeket továbbra is üldözik a hitük miatt. Arra sürgetünk, hogy használva a rendelkezésre álló eszközöket, tegyétek újra fel Nigériát a CPC (különös aggodalomra okot adó országok) listára."

Az ICC (International Christian Concern) már Januárban írt egy levelet a kongresszusnak, meghallgatást kérve a külügyminisztérium azon határozatáról, amely szerint nem jelölte Nigériát CPC-nek. "Elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok aktívan foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel, és gondoskodjon arról, hogy a vallásszabadság elveit világszerte tiszteletben tartsák," írta több mint negyven nemzetközi vallás szakértő.


Ezt is ajánljuk


Burjánzik a keresztények elleni erőszak Nigériában

Nigériai fegyveresek támadtak meg egy iskolát az ország északnyugati részén és elraboltak több mint 287 diákot. Ez a második ilyen kaliberű tömeges emberrablás egy hét leforgása alatt.