KERESZTÉNY NÉPIRTÁS BONTAKOZIK KI AFRIKÁBAN

A muszlim terrorcsoportok támadást indítottak a keresztény kisebbségek ellen több afrikai országban. Kiemelkedően Nigériában, ahol keresztények tízezrei haltak meg annak részeként, amit emberi jogi aktivisták keresztény népirtásnak neveznek, az egész kontinensre jellemzően.



A nigériai hadsereg nemrég kiadta listáját a top 100 körözött terrorista célpontról. Köztük Afrika legkeresettebb embere, Abubakar Shekau, aki a Boko Haram, az iszlám terrorcsoport vezetője.

"Ez a személy mély aggodalomra ad okott, nem csak Nigéria északi részén, hanem a teljes régióban is" - közölte Dr. David Curry, az Open Doors USA elnöke a CBN News számára. Egy nigériai újság által megszerzett videóban a Boko Haram vezetője testőrökkel körülvéve azzal büszkélkedik, hogy soha nem fogják elkapni, mert Allah munkáját végzi.

"Úgy gondolom, hogyha őt nem tartja kontroll alatt a nigériai kormány, ez hasonló ahhoz, mint amit az ISIS-szel láttunk Szíriában és Irakban" - mondta Curry. Shekau brutális megerősödése ezrek életébe került, és milliók váltak otthontalanokká. "Ha megnézzük, mi történik ott, akkor csak annyit tudunk mondani, hogy hatalmas támadások vannak a keresztények ellen" - mondta Jeff King, a Nemzetközi Keresztény Konferencia elnöke. "50-70 ezer embert gyilkoltak meg."

A muszlim terrorcsoportok támadást indítottak a keresztény kisebbségek ellen több afrikai országban


Shekau küldetése: Afrika legnépesebb országának az iszlámmá térítése és a lakosság felét kitevő keresztények kényszerítése arra, hogy vagy térjenek át az iszlámra, vagy meghaljanak, vagy hagyják el az országot.

Johnnie Moore keresztény és Abraham Cooper ortodox zsidó, társszerzői az új könyvnek, mely "The Next Jihad: Stop the Christian Genocide in Africa" címet viseli. "A terroristák Nigériában és a környező országokban a többi felkeléssel együtt, abszolút népirtást követnek el a keresztény közösségek ellen, mindet ki akarják irtani" - nyilatkozta Johnnie Moore tiszteletes a CBN News-nak. Moore és Cooper ez év elején együtt utaztak Nigériába, ahol a muzulmán üldözés során több tucat keresztény áldozattal találkoztak.

"Sokan közülük tehetetlennek érzik magukat ezen a ponton, soha nem lehet tudni, hol fog bekövetkezni" – jelentette ki Abraham Cooper rabbi, a Global Social Action Agenda for the Simon Wiesenthal Center igazgatója a CBN News-nak. "Hitük azonban megingathatatlan."

A helyzetet tovább rontja, hogy Nigéria úgynevezett "Közép-öv" régiójában, ahol az északi muszlimok találkoznak a déli keresztényekkel, ahol a fegyveresekből álló fulani muszlim terroristacsoport szintén terrorizálja a keresztényeket. Több mint 1400 keresztényt öltek meg 2020 első hét hónapjában a fulani fegyveresek.

"Az éjszaka közepén érkeznek, keresztény falvakba jönnek, felégetik az otthonokat, megölik az embereket, valóban nagyon borzalmasak"

- mondta Cooper. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a dzsihadista csoportok miként állítottak fel véletlenszerű autópálya-ellenőrző pontokat, keresztényeket keresve, hogy váltságdíjat kérjenek, vagy egyszerűen meggyilkoljanak embereket az út szélen. Az egyik elrabolt, Polycarp Zongo, az ország fővárosától, Abujától keletre fekvő templom lelkésze. A terrorista csoport közzétett egy videót, melyben Zongo lelkész könyörög, hogy engedjék el. "Két keresztény nőt is elfogtak, akik szintén itt vannak velem" - mondta Zongo lelkész a videóban. "Kérlek, hogy mindannyian tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy kiszabaduljunk."

A keresztények elleni terrortámadások Muhammadu Buhari nigériai elnök felügyelete alatt folynak. Ő muszlim és a Fulani törzsből származik. A nigériai keresztény vezetők azzal vádolják Buhari elnököt, hogy keveset tett a vérengzés megakadályozása ellen. A CBN News megkereste Nigéria washingtoni nagykövetét, hogy kommentálja az országában folyó keresztényüldözéseket, de nem kapott választ. "Egy dolog, amikor Észak-Korea ezt teszi, vagy amikor Irán is, de ez egy demokrácia, az országban jogállamiságnak kell lennie" - közölte Moore.

Nigéria rendőrségét és hadseregét is többnyire fulani muszlimok alkotják. "A támadókat soha nem fogják el, nem indítanak büntetőeljárást, a biztonsági szolgálatok nagyon lassan reagálnak, egész nap folyhatnak a támadások, és egy rendőr sem jelenik meg, gyakran a kormánytisztviselők nyújtanak fedezetet" - mondta Dede Laugesen a Save the Persecuted Christian-nal.

Eközben a COVID járvány súlyosbítja a nigériai keresztények helyzetét, különösen az iszlám saría törvény által irányított tartományokban. "Amikor a kormány ételt küld ezekre a területekre, a szélsőségesek és a saría törvények szerinti vezetők szándékosan zárják el az élelmiszereket és a segélyeket olyan emberektől, akiket hitetlennek tartanak, de ezek nigériai állampolgárok" - mondta Dr. Curry.

És ez nem csak Nigériában van így. Az U.S. Special Operations Command legfőbb tábornoka arra figyelmeztet, hogy az Al-Kaida, az ISIS és más iszlám terrorista csoportok teret nyernek a kontinensen. Dagvin Anderson vezérőrnagy szerint a muzulmán terroristák Nigéria déli és északnyugati régióit célozták meg, az Egyesült Államok pedig konkrét hírszerzést oszt meg az országgal.

"Ez a hírszerzési információ feltétlenül létfontosságú, és szoros kapcsolatban vagyunk Nigéria kormányával, hogy megértsük, hogy mit csinálnak ezek a terroristák" - mondta az újságíróknak a vezérőrnagy.

November 10-én az ISIS-hez tartozó harcosok megtámadtak egy észak-mozambiki távoli várost, 50 embert lefejeztek egy futballstadionban és sok nőt raboltak el.

A múlt nyáron rengeteg dzsihadista támadás történt Nigerben, Csádban, Kamerunban, Burkina Fasóban, Maliban, Tanzániában, Kenyában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Moore szerint a radikális dzsihadisták számára továbbra is Nigéria a nyerő. "Ez Afrika legfontosabb országa, a világ 10. legnagyobb olajkészlete, a kontinens legerősebb gazdasága" - mondta Moore.

Dr. David Curry, akinek az Open Doors csoportja Nigériát a világ 12. legrosszabb helyének sorolta a keresztények számára, kéri a következő amerikai vezetést, hogy Nigériát tegye kiemelt prioritássá. "Ennek hatalmas nemzetközi következményei vannak az egész kontinensen" - figyelmeztetett Curry. "Arra kell koncentrálnunk, hogy mi történik Nigériában, különben hatalmas felfordulást okozhatunk a világ eme nagyon fontos helyén, Afrikában."

Moore és Cooper remélik, hogy könyvük segít a politikai vezetőknek és az egész világon élő embereknek megérteni a mai Nigéria előtt álló válságot. "Minden percben, mikor látszólag nem történik semmi, akkor valaki meghal a világon" - figyelmeztetett Moore tiszteletes. "Tehát akár egy zsidó rabbi, aki egész életében az igazságtalanság ellen küzdött, akár az a keresztény lelkész, aki őket [nigériai keresztényeket] a családjának tekinti; ez igazságtalanság az egész világ számára, itt lenne az ideje megállítani."


Ezt is ajánljuk


Burjánzik a keresztények elleni erőszak Nigériában

Nigériai fegyveresek támadtak meg egy iskolát az ország északnyugati részén és elraboltak több mint 287 diákot. Ez a második ilyen kaliberű tömeges emberrablás egy hét leforgása alatt.