NINCS ALANYI JOG AZ ABORTUSZRA

Az Egyesült Államok 31 másik országgal együtt írta alá azon egyezményt, amely garantálni kívánja a férfiak és a nők egyenlő jogait, és kijelenti, hogy nincs alapvető alanyi jog az abortuszra sem hazai, sem nemzetközi szinten.



A Genfi Konszenzus Nyilatkozatot az Egyesült Államok, Brazília, Egyiptom, Indonézia, Magyarország és Uganda is támogatta. "A dokumentum 1,6 milliárd embert képvisel a világ minden régiójában!" - közölték a dokumentum támogatói. Egy közös virtuális ceremónia keretében került aláírásra a nyilatkozat.

"Semmilyen esetben sem szabad az abortuszt népszerűsíteni!"

- áll a dokumentumban. A nyilatkozat három alapvető kérdést foglal magában: a nők esélyegyenlőségének előmozdítását, az abortusz ellenzését és az általános egészségügyi ellátás szükségességének elismerését. "Trump elnök vezetésével az Egyesült Államok mindenütt és mindig megvédte az emberi élet méltóságát!" - nyilatkozta Michael R. Pompeo külügyminiszter. "Biztosította mindazt, amit egyetlen más elnök sem a történelem során. Soha nem látott védelmet biztosítunk a születendő életeknek."

"Ma letisztáztunk valamit, ami eddig is alapvető kellett volna legyen."


A Genfi Konszenzusról Nyilatkozat Pompeo szerint, "védi a nők egészséges élethez való jogát, védi a születendő életeket, kihangsúlyozza a családi egység fontosságát, mint a társadalom alapját". A dokumentum kijelenti:

- nem létezik az abortuszhoz való nemzetközi jog, vagy bármilyen olyan nemzetközi kötelezettség, amely kötelezővé tenné az abortusz pénzügyi támogatását vagy lehetővé tételét.

- a gyermeknek különleges bánásmódra és gondozásra van szüksége a születés előtt és után is,

- a nőknek egyenlő hozzáférést kell biztosítani a minőségi oktatáshoz, a gazdasági erőforrásokhoz és a politikai részvételhez, valamint egyenlő esélyeket kell biztosítani a férfiak és nők számára a foglalkoztatáshoz, a vezető pozíciók betöltéséhez és a döntéshozatalhoz minden szinten,

- minden embernek megadatik az élethez való jog,

- a család a társadalom természetes és alapvető csoportegysége, mely jogosult a társadalom és az állam védelmére. Ezenkívül a nők kiemelten fontos szerepet játszanak a családban,

- az egyetemes egészségügyi ellátás alapvető fontosságú. Arra sürgeti az országokat, hogy mozdítsák elő és fejlesszék az általános egészségügyi ellátást, de elismeri az államok alapvető jogát és felelősségét, hogy meghatározzák saját útjukat az egyetemes egészségügyi ellátás elérésére, a nemzeti összefogásnak és prioritásoknak megfelelően.

Alex Azar, az Amerikai Egészségügyi és Emberjogi Szervezet titkára szerint a nyilatkozat sokkal több, mint egy egyszerű dokumentum. A virtuális aláírási ceremónia során Azar elmondta, hogy ez, és az ehhez hasonló egyezmények hívják fel a figyelmet arra, hogy eddig nem a jó irányba haladtak az egyes országok.

"Egyre gyakoribbá válik, hogy néhány gazdag nemzet és az Egyesült Államok egyes államai is sajnos tévesen állítják, hogy az abortusz egyetemes emberi jogként érvényesíthető!" - mondta Azar. "A mostani nyilatkozat kapcsán is tett erőfeszítések arra kényszerítik az országokat, hogy progresszív abortusztörvényeket vezessenek be.

Tragikus továbbá, hogy a nők szerte a világon feleslegesen szenvednek az egészségügyi ellátás hiánya okozta kihívásokkal, mely gyakran akár halálos kimenetelű is lehet. Radikális programra van szükség, amely számos kultúrára nézve sértő lehet, de igyekszik biztosítani a nők egészségügyi ellátásának biztosítását.

"Ma letisztáztunk valamit, ami eddig is alapvető kellett volna legyen." - mondta Azar. "Az Egyesült Államok államai többé nem értelmezhetik tévesen az abortuszra vonatkozó rendelkezéseket. Ha mégis megteszik, annak súlyos következményei lesznek!" - nyilatkozta a titkár.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.