UGANDAI MEGPRÓBÁLTATÁSOK

Amikor Florence Namuyiga muzulmán férje megkérdezte őt, hogy miért énekel a 7 éves fiuk keresztény énekeket, Namuyiga nem mondott semmit.



Namuyiga, 27 éves, három gyermekes anya, közép Uganda-i Lwebitati faluban, a Mubende kerületi Kitumbi Parish-ban, titokban gyülekezeti alkalmakra járt a 2 és 5 éves fiával azóta, amióta a hitét Krisztusba vetette, 2019. május 17. óta. Nem volt lehetősége a 7 éves fiát magával vinnie egészen november 7-ig.

"Aznap este, amikor otthon voltam, a fiam elkezdett énekelni keresztény énekeket, amiket énekeltünk a gyülekezetben" – mondta Namuyiga telefonon a Morning Star News-nak. "A férjem elkezdett kérdezgetni engem, hogy a fiunk honnan tud ilyen dalokat, de nem mondtam semmit. Akkor a fiunkhoz fordult, ő elmondta, hogy mit látott a gyülekezetben, ahol mind a férfiak, mind a nők dicsőítettek egy nagy teremben. Azután lefeküdtünk aludni anélkül, hogy beszéltünk volna egymáshoz."

Namuyiga férje, a 34 éves Abudalah Nsubuga azt mondta neki, hogy mennie kell a pénteki mecseti imára, – mondta Namuyiga. "Megtagadtam" - válaszolt. "Elkezdett botokkal ütni, és rúgásokkal bántalmazni. Amikor elestem, csak ott hagyott, és a mecsetre ment. Egy komoly sérülés miatt elkezdtem vérezni a bal karomon. Aznap este nem jött haza, hanem az egyik másod-feleségénél aludt."

November 30-a korán reggel, Abudalah megjelent a házuknál. "Megérkezett és kimondta (Iszlám szertartás) a válás szavait, és megfenyegetett, hogy meg fog ölni, ha a két fiammal együtt a házban maradunk" - mondta Namuyiga. "Ott és akkor elhagytam a házat, mindenemet hátrahagyva."

Namuyiga és a három fia menedéket kerestek egy meg nem nevezett helyen. "Úgy gondoskodtam a három gyermekemről, hogy mások ruháit mostam a faluban" - mondta Namuyiga. "Az élet valóban nehéz számomra és a gyermekeim számára. Felismertem azt, hogy Jézus követni nem könnyű. Néha nem tudok aludni, a gyermekeim és a saját jövőmre gondolok, különösen az ő iskoláztatásukra."

Namuyiga férje, akinek másik két felesége is van, nyolcévnyi házasság után válik el tőle, - mondta Namuyiga. Namuyiga egy evangélizációs alkalmon vetette Krisztusba a hitét, amit a gyülekezet szervezett.

"Az élet valóban nehéz számomra és a gyermekeim számára. Felismertem azt, hogy Jézus követni nem könnyű."


Egy fiatal család hajléktalanná válik
Körülbelül 145 km-re Kampala-tól Észak-Keletre, Butumo faluban, Kamuli kerületi Kasambira Parish-ben, egy volt muzulmánt és a feleségét, akik Krisztusba vetették hitüket szeptember 25-én, hamarosan muzulmánok űzték ki őket a földjükről, akik megfenyegették őket, hogy megölik őket, – mondta a férj.

A 25 éves Richard Wamala Május 25-én vásárolta meg a földet az 50 éves Haji Kabibu Nasuru-tól, – mondta Wamala. Wamala és a felesége elkezdtek állatokat tenyészteni a földjükön, miután titokban elkezdtek részt venni gyülekezeti alkalmakon az elmúlt ősszel, ami tiltott az Iszlámban.

"Haji Nasuru összegyűjtötte muzulmán testvéreit, és elűzött engem a földről, amit megvásároltam tőle, anélkül, hogy visszafizetett volna bármennyi pénzt is." – mondta Wamala a Morning Star News-nak telefonon. "Fenyegetni kezdtek azzal, hogy most azonnal el kell mennem, vagy azzal a haraggal kell szembenéznem, hogy elveszíthetem az életemet. Még boszorkánysággal is megfenyegettek."

Wamala jelentette a támadást a helyi tanácsnak, ami nem nyújtott segítséget, mivel az elnök "hitetlennek" nevezte őt – mondta Wamala. Wamala, felesége és az 1 éves lányuk menedéket kaptak egy meg nem nevezett helyen.

"Zaklatott vagyok a szívemben, és nagyon beteg" – mondta Wamala. "Elveszítettem a földemet és a házamat, ami hatalmas összeget jelent. Hajléktalan vagyok, és a segítség iránti fellebbezésem nem hozott gyümölcsöt. Szükségem van segítségre, hogy visszaszerezzem a földemet, és esetleg eladjam, hogy egy másik földrészt vehessek, ahol a családommal békében élhetek."

Wamala azt mondta, hogy akkor vetette Krisztusba a hitét, miután egy területi pásztor több alkalommal is meglátogatta a családját az otthonukban. "Megosztotta velünk Isten üdvösségének üzenetét. Egy hónap után, a feleségem és én meg voltunk győződve a bűneinkről és az életünket adtuk Jézus Krisztus uralma alá, és azóta az életünk teljesen megváltozott."

Uganda alkotmánya és más törvények biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a jogot ahhoz, hogy terjesszék a hitet, és az egyik hitből a másikba való áttéréshez való jogot is, azonban a gyakorlatban ilyen, és ehhez hasonló eseteket élnek át az ugandai frissen megtért keresztények.


Ezt is ajánljuk


Burjánzik a keresztények elleni erőszak Nigériában

Nigériai fegyveresek támadtak meg egy iskolát az ország északnyugati részén és elraboltak több mint 287 diákot. Ez a második ilyen kaliberű tömeges emberrablás egy hét leforgása alatt.