CSODA A BÖRTÖNBEN

Az egyik hétfőn 600 férfi fogvatartott előtt álltam egy börtönben, Izalcoban, El Salvadorban. A férfiak fehér pólót és fehér zsinóros nadrágot viseltek, sokuknak tetoválás az arcán, nyakán. Az összes fogoly valamelyik erőszakos banda tagja volt, mielőtt börtönbe került volna.Ezeknek a férfiaknak körülbelül 20%-a volt kapcsolatban az MS-13 bandával, a csoporttal, amely a nők, gyermekek és rendőrök elleni szörnyű támadásaikról ismert.

Mégsem éreztem félelmet, amikor a tömeg fölé néztem és megosztottam egy üzenetet a Lukács 15. fejezetben található tékozló fiúról. Az emberek többségénél volt Biblia, és amikor felolvastam a szöveget, azonnal megjelentek a folyosón. Hallottam őket kiáltani: "Ámen" vagy "Gloria a Dios" (Dicsőség Istennek!), ha egy fontos verset hangsúlyoztam. Tapsoltak és felvidultak, amikor emlékeztettem őket, hogy az apa a történetben milyen szertetettel üdvözölte az útjáról visszatérő fiát, még akkor is, ha a fiú disznóktól bűzlött.

A fogvatartottak hatalmas csoportjának szinte minden tagja keresztény lett, miután megérkezett az Izalco börtönbe. Két gyülekezet működik most a létesítményen belül, amelynek tagjai egykor kemény bűnözők voltak. Minden nap összegyűlnek a Biblia tanulmányozására, imádkoznak, böjtölnek és virrasztásokat tartanak, illetve segítik egymást a szellemi növekedésben.

Amikor a férfiak velem imádkoztak, hat srác műanyag festékcsövet használt dobként, mialatt hatalmas mosollyal az arcukon vezették a dicséret kórusát. Hangosabban és szenvedélyesebben énekeltek, mint sok külvilági gyülekezetben.

Azt mondtam a fogvatartottaknak: "Jesucristo vive dentro de esta prisión!" ("Jézus Krisztus itt, ebben a börtönben is él!") A férfiak kiabáltak, örömujjongásban törtek ki!

"A kormányunk ösztönzi ezt a mozgalmat!" - mondja Oscar David Benavides, a börtön igazgatója. "2016-ban engedélyezték, hogy elindítsam ezt az evangelizációt a fogvatartottak körében. Amikor a férfiak megtérését tapasztalták, szándékosan ebbe a börtönbe kerültek a legelvetemültebbek. A hitet soha senkire nem kényszerítettük rá, de egyre több ember talált rá Jézusra és ennek a kegyelemnek köszönhetően egy láncreakció indult el. Az új megtérők drasztikusan megváltoztak. Már nem voltak mérgesek és depressziósak, együttműködővé és barátságossá váltak, arcukon megjelent a mosoly."

Két gyülekezet működik most a létesítményen belül, amelynek tagjai egykor kemény bűnözők voltak


Manapság az El Salvador kormány vezetői bizonyíthatóan látják, hogy a kereszténység jó az erőszakos elkövetők számára. Az Izalco létesítményben nem történt súlyos bűncselekmény a börtön újjáéledése óta. A fogvatartottak tisztelettel bánnak egymással, annak ellenére, hogy korábban rivális bandák tagjai voltak. "Az átalakulás nyilvánvaló csoda!" - mondja Benavides.

Ez egyértelmű volt számomra, amikor átmentem a tömegen és kezet ráztam a srácokkal az Ige felolvasása után. Legtöbben meg akartak ölelni. Mindnyájan mosolyogtak. Mindenki vágyakozva mondta: "Dios le bendiga", vagyis "Isten áldjon meg téged".

"Ezeknek a férfiaknak egy része mészárlásokban vagy egyéb különösen erőszakos bűncselekmények elkövetésében vett részt a többi bandataggal." - mondta nekem Benavides.

"De mára Isten kegyelme megváltoztatta őket."

Úgy éreztem, hogy egy igazi csodának vagyok tanúja, amikor belenéztem ezeknek az embereknek a szemébe. Közülük néhányan még mészárlásokban vagy lefejezéseken vettek részt néhány évvel ezelőtt. A hírhedt MS-13 banda arról volt híres, hogy ártatlanokra gyújtott rá buszokat, lakóházakat.

Mondtam a foglyoknak, hogy nagy megtiszteltetés számomra, hogy velük lehetek. "A hazámban nagyon sok ember fél tőlük, de szeretném, ha látnák, amit ma itt én látok!" - mondtam. Imádkozom, hogy az Egyesült Államokban is sikerüljön a kormány a vallás kérdését a helyén kezelje és engedje, hogy a Biblia befolyással legyen a közrendre.

Amerika is tele van veszélyes fogvatartottakkal. A floridai börtönökben 2017-ben 428 fogvatartott halt meg, valamint Oregon és Washington börtöneiben is több száz ember halt meg a börtönbeli erőszak miatt, míg Alabamában megduplázódott az elmúlt öt évben a börtönön belüli erőszak. Imádkozzunk, hogy minél több börtön alkalmazza El Salvador szokatlan reformmódját. Mert ebben a kis közép-amerikai börtönben valódi csoda történt.


Ezeket is ajánljuk


5 millió dollár adomány misszióra

Egy muszlim terrorista megtérése

Transznemű férfiként élt 9 évig, amíg minden meg nem változott